ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κρίσιμο τριήμερο για τη συμφωνία

Κρίσιμο τριήμερο για τη συμφωνία

Αποφασισμένος να προχωρήσει ο πρωθυπουργός, παρά την άρνηση της ΔΗΜΑΡ -

Την επόμενη εβδομάδα Eurogroup και ψήφιση των μέτρων

Τελεσίγραφο στην Ελλάδα για ολοκλήρωση της συμφωνίας με την τρόικα έως το βράδυ της Κυριακής έδωσαν τα μέλη του Euro Working Group.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι αντιδράσεις στο εσωτερικό των κομμάτων που στηρίζουν τη κυβέρνηση με βασικό «αγκάθι» την άρνηση της ΔΗΜΑΡ για τις αλλαγές στα εργασιακά.

Το Euro Working Group θα συνέλθει εκ νέου τη Δευτέρα, με την ελπίδα ότι μέχρι τότε θα έχει βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων στην Ελλάδα, ώστε την Τετάρτη να συνεδριάσουν μέσω τηλεδιάσκεψης οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Οι Ευρωπαίοι ωστόσο δεν φαίνονται να διατεθειμένοι να κάνουν πίσω στα εργασιακά και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα στην πρώτη παρουσίαση των μέτρων που έκανε ο Παναγιώτης Τσακλόγλου ο οποίος επιστρέφει στην Αθήνα και θα ενημερώσει τον Γιάννη Στουρνάρα.

Τραβάει μπροστά ο Σαμαράς

Μπορεί από την Αγίου Κωνσταντίνου να επιμένουν σε τήρηση των κόκκινων γραμμών, ωστόσο το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνει σε όλους τους τόνους πως ο κυβερνητικός σχεδιασμός θα υλοποιηθεί χωρίς άλλες καθυστερήσεις, ανεξάρτητα από τις όποιες τελικές αποφάσεις λάβει ο Φώτης Κουβέλης.

Ο Α. Σαμαράς φαίνεται αποφασισμένος να φέρει τα μέτρα στη Βουλή, ακόμα και χωρίς τη συγκατάθεση της ΔΗΜΑΡ, επενδύοντας στις 157 ψήφους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Μάλιστα χθες ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή να συνταχθεί άμεσα το σχετικό νομοσχέδιο.

Αντιδράσεις και στο ΠΑΣΟΚ

Τριγμούς στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ προκαλούν τα νέα μέτρα, με ορισμένους βουλευτές να σκέφτονται σοβαρά αν θα δώσουν τη θετική τους ψήφο.

Το ΠΑΣΟΚ ζητάει να παραμείνει το επίδομα γάμου για χαμηλόμισθους εργαζόμενους και να διασφαλιστεί η επεκτασιμότητα των εθνικών συλλογικών συμβάσεων, οι περικοπές στις συντάξεις να επιμερισθούν δίκαια, να διατηρηθεί το αφορολόγητο, ενώ επιμένει κάθε προκήρυξη του ΤΑΙΠΕΔ για τις αποκρατικοποιήσεις να εγκρίνεται από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής

Ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς θέλει να κλείσουν το συντομότερο οι «τρύπες» των μέτρων, ώστε να εκταμιευθεί άμεσα η δόση των 31,5 δισ. ευρώ και να τεθεί σε εφαρμογή ένα εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο με πρωταρχικό στόχο την αναχαίτιση μιας βαθύτερης ύφεσης.