ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θρίλερ στη Βουλή με το μεσοπρόθεσμο

Θρίλερ στη Βουλή με το μεσοπρόθεσμο

-Έντονες διαβουλεύσεις ως και την τελευταία στιγμή από τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ

-Πού βάζει τον πήχη ο Αντ. Σαμαράς

-Ποιες είναι οι τελευταίες εκτιμήσεις

Του Χ.Κ. Λαζαρόπουλου

Την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου από 155 βουλευτές τουλάχιστον έχει θέσει ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς ως στόχο για να προχωρήσει στην εφαρμογή του πακέτου μέτρων που προβλέπει το Μνημόνιο 3.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ως και την τελευταία στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με τους κυβερνητικούς εταίρους και υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη ώστε να επιτευχθεί τουλάχιστον αυτός ο στόχος, των 155 θετικών ψήφων. Τόσο στη Νέα Δημοκρατία, όσο και στο ΠΑΣΟΚ παρατηρείται έντονη κινητικότητα και ζυμώσεις εν όψει της ψηφοφορίας.

Το φαινόμενο αυτό οφείλεται στην απόφαση που έλαβαν τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής της «Δημοκρατικής Αριστεράς» χθες να ψηφίσουν «παρόν» στην αποψινή ψηφοφορία.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού επισημαίνουν στο “Newsbomb.gr” ότι ο κ. Αντώνης Σαμαράς εκφράζει τη βεβαιότητα ότι η ΝΔ θα παρουσιάσει 127 θετικές ψήφους για το πολυνομοσχέδιο. Όσον αφορά στον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, σύμφωνα με πληροφορίες, σε επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό εκτίμησε ότι θα υπάρχει διαρροή τεσσάρων ή πέντε βουλευτών.

Όπως και να γίνει το σημερινό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας λαμβάνει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Αναλόγως με την αποψινή έκβαση, ο πρωθυπουργός θα αναλάβει πρωτοβουλίες τόσο για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, όσο και για την εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων που περιέχονται στο Μνημόνιο 3.

Δεν είναι τυχαίο ότι άπαντες αναμένουν τις επισημάνσεις και τις ανακοινώσεις που θα κάνει ο κ. Σαμαράς κατά την ομιλία του προς την Ολομέλεια.

Κυβερνητικές πηγές εξηγούσαν ότι ο πρωθυπουργός αναμένεται να υπογραμμίσει πως η δέσμη σκληρών μέτρων που πρέπει να ληφθούν αποτελεί την τέταρτη και τελευταία προσπάθεια διάσωσης της εθνικής οικονομίας. Το Μνημόνιο 3 είναι η μοναδική προϋπόθεση για την εκταμίευση ποσού ύψους 31,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, ώστε να αποκατασταθεί η λειτουργία της αγοράς. Ο κ. Σαμαράς, μάλιστα, εκτιμάται πως θα σημειώσει ότι η υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου θα απομακρυνθεί και ο παραμικρός κίνδυνος αποπομπής της Ελλάδος από την ευρωζώνη.

Πέρα όμως απ’ αυτά που διαρρέονται επισήμως, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του δεν κρύβουν τον εκνευρισμό και τη δυσφορία τους για τις αντιδράσεις της τελευταίας στιγμής. Οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά μιλούν για «αναμενόμενες πολιτικές αρρυθμίες».

Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. Από την περασμένη εβδομάδα σημειώνονται έντονες ζυμώσεις τόσο σε κυβερνητικό, όσο και σε κομματικό επίπεδο. Νέες εσωκομματικές ισορροπίες διαμορφώνονται μετά την Κυριακή ενώ γίνεται πλέον προφανές πως υπάρχουν υπουργοί, οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της συγκυρίας.

Κάποιοι επιμένουν να εξηγούν ότι οι αρρυθμίες προέρχονται από μέλη της κυβέρνησης που δεν ανήκουν στη Νέα Δημοκρατία, όπως ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αντώνης Ρουπακιώτης, ο οποίος εξέφρασε αντιρρήσεις περί του πολυνομοσχεδίου την τελευταία στιγμή.

Ανάλογες αιχμές διατυπώνονται και για τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνη Μανιτάκη, ο οποίος προώθησε μέτρα όπως το άρθρο Ζ3 που θα νεκραναστήσει κομματικούς στρατούς και μικροκομματικές ισορροπίες στο Δημόσιο. Ωστόσο υπάρχουν πρόσωπα υπουργών που προέρχονται από τη Ν.Δ. για τους οποίους «ο κόμπος έχει φθάσει στο χτένι».

Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο στελέχους του επικοινωνιακού επιτελείου της κυβέρνησης. «Η αυτοκρατορική έπαρση ορισμένων θα κοπεί. Ας ψηφιστεί το Μνημόνιο 3 και όταν γίνει ανασχηματισμός θα γίνει αξιολόγηση όλων», δήλωνε.

Ήδη για τον ανασχηματισμό ο κ. Σαμαράς φαίνεται πως έχει συζητήσει τόσο με τους στενούς συνεργάτες του, όσο και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.