ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για την καθυστέρηση στις συντάξεις

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για την καθυστέρηση στις συντάξεις

Ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Στρατούλης, για την καθυστέρηση καταβολής συντάξεων και για τις προωθούμενες νέες περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην ερώτησή του, o βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ «πάνω από 300.000 συνταξιούχοι παραμένουν σε αναμονή έως 2,5 χρόνων στα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με αποτέλεσμα να έρχονται σε οικονομικό αδιέξοδο».

Oλόκληρη η ερώτηση:

«Σε αναμονή έως δυόμιση χρόνων παραμένουν πάνω από 300.000 συνταξιούχοι στα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, εξ αιτίας της εξαιρετικά μεγάλης καθυστέρησης στην απονομή των κύριων και επικουρικών συντάξεων. Το πρόβλημα αυτό, οδηγεί τους ασφαλισμένους με αίτημα συνταξιοδότησης σε οικονομικό αδιέξοδο και πολύ συχνά στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Οι μνημονιακές πολιτικές, οι οποίες παράγουν ανεργία στον ιδιωτικό τομέα και εργασιακή εφεδρεία στο δημόσιο τομέα, σε συνδυασμό με τις συνεχείς ανατροπές ασφαλιστικών προσδοκιών και τις σφαγιαστικές περικοπές στους μισθούς, δημιούργησαν μαζικά κύματα συνταξιοδοτήσεων, χωρίς οι αρμόδιες αρχές των επιμέρους ασφαλιστικών ταμείων να είναι αντίστοιχα προετοιμασμένες και σε επίπεδο μηχανοργάνωσης και σε επίπεδο στελέχωσης. Ως το τέλος της χρονιάς, μάλιστα, αναμένεται να παραιτηθούν 30.000 δημόσιοι υπάλληλοι ενώ προβλέπεται αύξηση της ανεργίας, που θα πλησιάσει το 30% μέσα στο 2013.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση προωθεί -στα πλαίσια του νέου πακέτου μνημονιακών μέτρων- νέες σφαγιαστικές περικοπές κύριων, επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ μετατρέποντας τους συνταξιούχους σε πάμφτωχους ζητιάνους.

Επειδή, λόγω της πρωτοφανούς αντιασφαλιστικής πολιτικής που ακολουθείται, το κύμα συνταξιοδότησης θα συνεχιστεί αμείωτο σε όλους τους ασφαλισμένους και μεταξύ άλλων στους εργαζόμενους στα ασφαλιστικά ταμεία και η κυβέρνηση παρουσιάζεται εξαιρετικά αδρανής και παντελώς αδιάφορη για χιλιάδες συμπολίτες μας που δεν έχουν κανένα άλλο μέσο διαβίωσης.

Ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:

1. Σε ποιες ενέργειες θα προβούν τα Υπουργεία στα οποία προΐσταστε για να δοθεί λύση στην απαράδεκτη καθυστέρηση της απονομής κύριων, επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ;

2. Γιατί επιμένετε να προωθήσετε νέες σφαγιαστικές και απάνθρωπες μειώσεις κύριων, επικουρικών συντάξεων και εφ' άπαξ οδηγώντας σε φτωχοποίηση και οικονομική εξαθλίωση τους συνταξιούχους;».