ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολιτική «κόλαση» φέρνει η νέα λίστα Λαγκάρντ

Πολιτική «κόλαση» φέρνει η νέα λίστα Λαγκάρντ

Νέα τροπή παίρνει το πολιτικό θρίλερ με την περιβόητη «λίστα Λαγκάρντ», καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι υπάρχουν ενδείξεις ανθρώπινης παρέμβασης στην πρώτη λίστα και έχουν αφαιρεθεί ονόματα από αυτή, κάτι που αν αποδειχθεί στην πράξη, θα σημάνει ραγδαίες δικαστικές αλλά και πολιτικές εξελίξεις.

Συγκεκριμένα, την καταγγελία αυτή την έκανε δημοσίως σε τηλεοπτικό σταθμό η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κα. Νάντια Βαλαβάνη, η οποία δήλωσε χαρακτηριστικά: «Στην καινούρια λίστα Λαγκάρντ, υπάρχουν 600 ονόματα παραπάνω σε σχέση με την παλιά. Ευσταθούσαν αυτά που λέγονται ότι έγινε αντικείμενο επεξεργασίας», είπε χαρακτηριστικά η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ για να προσθέσει: «Πιθανόν να βγουν κάποια πράγματα, αλλά το μεγάλο πρόβλημα του μαύρου χρήματος στην Ελβετία δεν ξέρω αν θα αντιμετωπιστεί».

Από την περασμένη Παρασκευή το ακριβές αντίγραφο της περιβόητης λίστας Λαγκάρντ βρίσκεται στα χέρια του Οικονομικού Εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη καθώς το Γαλλικό υπουργείο Οικονομικών μετά από αίτημα που είχε διατυπώσει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, την παραχώρησε στις ελληνικές Αρχές προκειμένου να υπάρξει αντιπαραβολή των στοιχείων με την παλιά λίστα και να διαπιστωθεί εάν υπήρξαν αλλοιώσεις και διαγραφές ονομάτων ή ακόμα και ποσών.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου, Θοδωρής Δρίτσας, Σταύρος Κοντονής, Παναγιώτης Λαφαζάνης και Παναγιώτης Κουρουμπλής με ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ζητούν να ενημερωθεί η Βουλή για τους λόγους που καθυστέρησε επί 3 μήνες η ανάκτηση της πρωτότυπης λίστας από τις γαλλικές Αρχές.

Στο κείμενο της ερώτησής τους, οι υπογράφοντες επικαλούνται την δήλωση του υπουργού Οικονομικών στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ότι η λίστα ζητήθηκε από τις 12 Οκτωβρίου 2012, αλλά και δημόσια δήλωση του κ. Στουρνάρα, ότι το υπουργείο αντιμετώπισε «τεχνικά προβλήματα» στην ανάκτησή της.

Τα ερωτήματα που θέτουν στον υπουργό Οικονομικών αφορούν τους λόγους που καθυστέρησε επί 3 μήνες η ανάκτηση της πρωτότυπης λίστας από τις γαλλικές αρχές, τον ακριβή χρόνο κατά τον οποίο περιήλθε η λίστα στην κατοχή των ελληνικών αρχών, σε ποια μορφή παραδόθηκε, από ποιον υπάλληλο και σε ποιον Έλληνα αξιωματούχο.

Ζητούν ακόμη να ενημερωθούν με ποιο τρόπο διασφαλίσθηκε το περιεχόμενο της, ποια πρόσωπα ήρθαν σε άμεση επαφή με τη λίστα και πως θα αξιοποιηθεί η πρωτότυπη λίστα για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος, της νομιμότητας και για τη φορολόγηση μη φορολογηθεισών καταθέσεων στην Ελβετία και το εξωτερικό.

Οι βουλευτές δεν ζητούν την πρωτότυπη λίστα. Ζητούν όμως να κατατεθεί στη Βουλή η επίσημη αλληλογραφία, βάσει της οποίας ζητήθηκε και παραδόθηκε η λίστα Λαγκάρντ από τις Γαλλικές Αρχές όπως και κάθε επίσημο διαβιβαστικό έγγραφο. Ζητούν επίσης να κατατεθεί και η απόφαση για την εγκριθείσα δαπάνη μετάβασης και παραμονής της αποστολής του Ελληνικού υπουργείου Οικονομικών στη Γαλλία για την ανάκτηση της γνήσιας λίστας και όλα τα σχετικά παραστατικά, καθώς επί της ουσίας αμφισβητούν, ότι μετέβη ελληνική αποστολή στη Γαλλία για την απόκτηση της νέας λίστας.

Διαβάστε επίσης:

Να μπουν φυλακή οι πολιτικοί απατεώνες

Έσοδα μέχρι και 10 δισ. μπορεί να φέρει στα ταμεία η λίστα Λαγκάρντ

«Μόνη εγγύηση οι οικονομικοί εισαγγελείς»

ΣΥΡΙΖΑ για λίστα Λαγκάρντ: Η συγκάλυψη είναι συνενοχή