ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ:Θετική η αξιοποίηση της «ΗΔΙΚΑ» στις ληξιαρχικές μεταβολές

ΠΑΣΟΚ:Θετική η αξιοποίηση της «ΗΔΙΚΑ» στις ληξιαρχικές μεταβολές

Από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Στην υιοθέτηση της πρότασης μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ για αξιοποίηση του συστήματος της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) για τις ληξιαρχικές μεταβολές των ασφαλισμένων προχώρησε τελικώς το υπουργείο Εργασίας, ανακοινώνοντας ότι «η ΗΔΙΚΑ είναι έτοιμη να διασυνδεθεί από 1/1/2013 με την κεντρική εφαρμογή του υπουργείου Εσωτερικών για τις ληξιαρχικές μεταβολές στο πλαίσιο του δικτύου Αριάδνη».

H ηλεκτρονική βάση (ΗΔΙΚΑ) θεσπίστηκε με τον νόμο 3863 και λειτούργησε τον Οκτώβριο του 2010 και αποτέλεσε την βάση για να καταγράψει το Δημόσιο τον αριθμό των συνταξιούχων τον Μάρτιο του 2011, οπότε και άρχισε ο έλεγχος για τις συντάξεις «μαϊμού» με θεαματικά ευρήματα που οδήγησαν σε μείωση της δαπάνης κατά 450 εκ. ευρώ το χρόνο.

Η διασύνδεση με την κεντρική εφαρμογή του υπουργείου Εσωτερικών θα δώσει την δυνατότητα να αξιοποιηθεί στα ΚΕΠ και στους Δήμους η δωρεάν εφαρμογή του ΗΔΙΚΑ με αποτέλεσμα να γλυτώσουν οι ασφαλισμένοι ένα επιπλέον χαράτσι στους συμβολαιογράφους για τις μεταβολές ληξιαρχικών πράξεων. Το θέμα εξάλλου είχε έρθει προς συζήτηση στην Βουλή στις 2 Νοέμβριου μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής Ευβοίας του ΠΑΣΟΚ, Συμεών Κεδίκογλου.

Το ΠΑΣΟΚ εκφράζει την ικανοποίηση του για την εξέλιξη αυτή και καλεί τον υπουργό Εργασίας να προχωρήσει σε όλες εκείνες τις κινήσεις προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση της λειτουργίας της ενιαίας βάσης πληρωμών και ελέγχου των συντάξεων χωρίς καμιά επιβάρυνση των πολιτών.