Στουρνάρας: Είμαι σίγουρος ότι αυτά τα μέτρα θα είναι τα τελευταία

Στουρνάρας: Είμαι σίγουρος ότι αυτά τα μέτρα θα είναι τα τελευταία

Στο αμερικανικό δίκτυο CNN έδωσε συνέντευξη ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος εκτίμησε ότι εφόσον το πρόγραμμα προσαρμογής εφαρμοστεί σωστά τα μέτρα δεν θα είναι τόσο σκληρά το 2014.

Ο κ. Στουρνάρας αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία έκανε λόγο για «την τελευταία σοβιετικού τύπου οικονομία της Ευρώπης» και εξήγησε ότι για το λόγο αυτό προωθήθηκε η απελευθέρωση των αγορών, συμπεριλαμβανομένου «μιας λελογισμένης απελευθέρωσης της αγοράς εργασία».

Αναλυτικότερα, στη συνέντευξή του ο Γ. Στουρνάρας δήλωσε: «Αν εφαρμόσουμε σωστά το πρόγραμμα προσαρμογής είμαι σίγουρος ότι τα μέτρα που συμπεριλήφθηκαν στους προϋπολογισμούς του 2013 και του 2014 θα είναι τα τελευταία σκληρά μέτρα».

«Η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2013 πήγε καλύτερα σε σύγκριση με τις αρχικές εκτιμήσεις, ελπίζω ότι θα γίνει το ίδιο και το 2013 και αν αυτό επιβεβαιωθεί τότε το 70% του πλεονάσματος θα μπορούσε να δοθεί σε αυτούς που έχουν τις μεγαλύτερες ανάγκες. Αν τα καταφέρουμε, τα μέτρα δεν θα είναι τόσο σκληρά το 2014» πρόσθεσε.

«Συνειδητοποιώ την κατάσταση και θέλω να πω στους πολίτες ότι το 2013 θα ναι μια πολύ δύσκολη χρονιά, υπάρχει όμως σαφέστατα φως στην άκρη του τούνελ» επισήμανε.

Επιπλέον, ο Γ. Στουρνάρας τόνισε δε: «Έχω περιγράψει την ελληνική οικονομία ως την τελευταία σοβιετικού τύπου οικονομία στην Ευρώπη και γι αυτό έχουμε απελευθερώσει πλέον σχεδόν κάθε αγορά συμπεριλαμβανομένης μιας λελογισμένης απελευθέρωσης της αγοράς εργασίας».

Απαντώντας στο ερώτημα ποια είναι η πιθανότητα εθελοντικής ή αναγκαστικής εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε: «Πλέον αυτή η πιθανότητα είναι πολύ μικρή, ασήμαντη».

Για το θέμα της επιχειρηματικότητας είπε ότι «δεν είναι πλέον δύσκολο να ανοίξει κανείς μια επιχείρηση στην Ελλάδα γιατί έχουμε απλοποιήσει τις διαδικασίες».

Ερωτηθείς για τα διδάγματα από τις ενέργειες των προκατόχων του στo παρελθόν ο κύριος Στουρνάρας απάντησε: «Προσπαθώ να μάθω από τα λάθη τους, δεν κοιτάω πίσω αλλά μπροστά».

Ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε «πολύ ισχυρή» την κυβερνητική συμμαχία και ανέφερε ότι οι ηγέτες των κομμάτων που τη στηρίζουν «είναι κάθε μέρα όλο και πιο σίγουροι ότι αυτή η κυβέρνηση θα διαρκέσει».

Μιλώντας για το θέμα της λίστας Λαγκαρντ, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι το θέμα θα διερευνηθεί από τη Δικαιοσύνη. Πρόσθεσε αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ ότι «η αντιπολίτευση χρησιμοποιεί το θέμα ως άλλοθι για την έλλειψη επιχειρημάτων για την οικονομία».

Διαβάστε επίσης:

Γ. Στουρνάρας: Αισιόδοξος για επιστροφή στην ανάπτυξη τέλος του 2013