ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καράογλου: Η τουριστική ανάπτυξη της Β. Ελλάδας είναι προτεραιότητα

Καράογλου: Η τουριστική ανάπτυξη της Β. Ελλάδας είναι προτεραιότητα

«Η Ελλάδα, οι ελληνικές επιχειρήσεις, το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης κι εγώ προσωπικά συμμετέχουμε στη διεθνή έκθεση τουρισμού στη Σόφια για να σας προσκαλέσουμε στη Βόρεια Ελλάδα, στη Μακεδονία και στη Θράκη της άψογης φιλοξενίας, της ευγένειας, του πολιτισμού και της μοναδικής ομορφιάς. Σας καλούμε να επιλέξετε για τις διακοπές σας - και όχι μόνο - τη Μακεδονία και της Θράκη για να γνωρίσετε τον τόπο μας, τους ανθρώπους του και να ανταμειφτείτε με ημέρες χαράς, που πραγματικά θα σας μείνουν αξέχαστες».

Με τα παραπάνω λόγια απευθύνθηκε, σήμερα, ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Θεόδωρος Καράογλου στους εκπροσώπους του βουλγαρικού και ξένου Τύπου και προς τους επαγγελματίες που είχαν γεμίσει ασφυκτικά την κατάμεστη αίθουσα συνεντεύξεων, στο Interexpo Center, στη Σόφια, που φιλοξενεί φέτος το μεγαλύτερο ετήσιο διεθνές γεγονός στο στρατηγικό κλάδο του τουρισμού στη Βουλγαρία.

«Στην Ελλάδα έχουμε το προνόμιο να ζούμε σε μια πανέμορφη χώρα, η οποία έχει να προσφέρει πάρα πολλά σε παγκόσμιο επίπεδο στον τουρισμό. Είναι ένας ευλογημένος τόπος, που διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα, τα οποία είναι ικανά να αποτελέσουν άξονες πολύπλευρης τουριστικής ανάπτυξης. Μαγευτικός ήλιος, ιδιαίτερες παραλίες, σπάνιοι μεσογειακοί βιότοποι, πανέμορφα βουνά με ξεχωριστή χλωρίδα δημιουργούν έναν πραγματικά σημαντικότατο τουριστικό πλούτο» σημείωσε ο κ. Καράογλου.

«Η Ελλάδα είναι κάτι πολύ περισσότερο από το κλασικό πρότυπο του ηλίου και της θάλασσας» επειδή ξεχωρίζει επίσης με τους φυσικούς, τους πολιτιστικούς, τους περιβαλλοντολογικούς και τους αγροτικούς της πόρους, συμπλήρωσε ο υπουργός. Σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού και άλλους αρμόδιους φορείς, το υπουργείο το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης θα συνεχίσει να καταβάλει προσπάθεια για την ανάδειξη της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και κάθε ξεχωριστού Δήμου, ως ξεχωριστό, ελκυστικό τουριστικό προορισμό.

«Η Ελλάδα, λοιπόν, δεν είναι μόνο ο ήλιος και η θάλασσα (παρόλο που τα έχουμε και είναι και πανέμορφα). Είναι και πολιτισμός, είναι και η παράδοση, είναι η ιστορία. Η Ελλάδα δεν είναι μόνο χθες. Είναι και το σήμερα» υπογράμμισε ο κ. Καράογλου, σύμφωνα με τον οποίο ο εμπλουτισμός και η διαφοροποίηση του κλασικού τουρισμού- «που φέρνει κάθε χρόνο χιλιάδες Βούλγαρους αλλά και άλλους κατοίκους χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στις πεντακάθαρες ακτές και τα γαλανά νερά της Βόρειας Ελλάδας για τις θερινές διακοπές τους», όπως επισήμανε- με προσκυνητικό, πολιτιστικό, ιαματικό και άλλα είδη εναλλακτικού τουρισμού αποτελούν σημαντικά «αποθέματα» για την περαιτέρω αύξηση των τουριστικών ανταλλαγών.

Στο πλαίσιο των τουριστικών αυτών ανταλλαγών, κάθε χρόνο, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα καταγράφονται πάνω από δύο εκατομμύρια διελεύσεις τουριστών, όπως επισήμανε, από την πλευρά του, ο πρέσβης της Ελλάδα στη Σόφια Θρασύβουλος Σταματόπουλος. Από την πλευρά του, ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης υπενθύμισε ότι, μόνο στη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων, πέρσι, τη Βόρεια Ελλάδα επισκέφτηκαν περισσότεροι από 150 Βούλγαροι τουρίστες, στηρίζοντας την οικονομία με 36 εκατομμύρια ευρώ, κατά τα στοιχεία του έγκυρου Ινστιτούτου Αναλύσεων και Εκτιμήσεων στον Τουρισμό.

Πέρα από τους οικονομικούς δείκτες, ο τουρισμός συνεχίζει να είναι σημαντικότατη γέφυρα αμοιβαίας γνωριμίας και περαιτέρω βελτίωσης των άριστων φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο γειτονικών λαών: κύριος άξονας και προτεραιότητα της πολιτικής της Ελλάδας, στην οποία συμβάλει και η φετινή - πρώτη - συμμετοχή του νεοσύστατου υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης στη διεθνή έκθεση τουρισμού «HOLIDAY & SPA» στη Σόφια, στην οποία το ελληνικό περίπτερο αποτελεί πόλο έλξης. Το περίπτερο εγκαινίασε, σήμερα, ο κ. Καράογλου και οι πολυάριθμοι επισκέπτες της έκθεσης είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν χορό και τραγούδια από μουσικό συγκρότημα της Θάσου.