ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η Αρχή για τη Διασφάλιση εγγυάται την αξιολόγηση στην εκπαίδευση»

«Η Αρχή για τη Διασφάλιση εγγυάται την αξιολόγηση στην εκπαίδευση»

Η ίδρυση της Αρχής για τη Διασφάλιση της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση αποσκοπεί στο να εγγυηθεί πως η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου δεν θα επηρεάζεται από πολιτικές ή διοικητικές εξαρτήσεις και θα παρέχει ασφάλεια δικαίου, ανέφερε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, ο υφυπουργός Παιδείας, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο υφυπουργός Παιδείας σημείωσε πως τα μέλη του Συμβουλίου της Αρχής - του ανώτατου διοικητικού της οργάνου - απολαμβάνουν διοικητική ανεξαρτησία και οι αποφάσεις τους ελέγχονται μονάχα ως προς τη νομιμότητά τους, εκφεύγοντας του ιεραρχικού ελέγχου.

Σε κάθε περίπτωση, επεσήμανε, δεν έχουν υποχρέωση υπακοής έναντι των οργάνων της εκτελεστικής εξουσίας. Παράλληλα, ο κ. Παπαθεοδώρου απέκρουσε τις ενστάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πως η αξιολόγηση σκοπεύει να αναδείξει «καλύτερα και χειρότερα σχολεία», εισάγοντας τον ανταγωνισμό και επιρρίπτοντας ευθύνες της Πολιτείας στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς.

«Ακριβώς επειδή υπάρχει η σχολική ανισότητα λαμβάνουμε μέτρα. Γνωρίζουμε πως η σχολική ανισότητα έχει κοινωνικές αναφορές, αλλά μπορούμε να υποστηρίξουμε τον μαθητή να έχει πρόσβαση στην ισότητα, π.χ. με την ενισχυτική διδασκαλία» ανέφερε ο υφυπουργός Παιδείας.

Σε βολές από το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, πως μετά την αξιολόγηση έπονται απολύσεις εκπαιδευτικών υπό το πρόσχημα της «ανεπάρκειάς τους», ο κ. Παπαθεοδώρου υπογράμμισε εμφατικά πως «δεν γίνονται απολύσεις», κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση για σκόπιμο εκφοβισμό της εκπαιδευτικής κοινότητας. Η συζήτηση του νομοσχεδίου συνεχίζεται αύριο, με την ακρόαση εκπροσώπων κοινωνικών φορέων.