ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ήταν αδύνατον να αποτραπεί η βύθιση του Sea Diamond»

«Ήταν αδύνατον να αποτραπεί η βύθιση του Sea Diamond»

Δραματικές εικόνες από το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου “SeaDiamond” στη Σαντορίνη θύμισε ο πρώτος από τους τρεις πραγματογνώμονες, που έχει διοριστεί από την εισαγγελία της Νάξου.

Καταθέτοντας στη δίκη για το ναυάγιο του Sea Diamond ο πραγματογνώμονας ισχυρίστηκε ότι «τα ρήγματα που υπέστη το κρουαζιερόπλοιο όταν προσέκρουσε σε ύφαλο της Κανλτέρας στη Σαντορίνη, ήταν τέτοια, που δεν θα μπορούσε να αποτραπεί σε καμία περίπτωση η βύθισή του.

«Φανταστείτε ότι κάθε τέταρτο στο πλοίο έμπαιναν 3.000 τόνοι νερού περίπου και οι αντλίες δεν μπορούσαν να βγάλουν πάνω από 840 τόνους την ώρα, ανέφερε χαρακτηριστικά κατά τη μαραθώνια κατάθεσή του που θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα.

Σε ό,τι αφορά τις συνθήκες του ατυχήματος, ο πραγματογνώμονας υποστήριξε ότι το βυθόμετρο που βρίσκεται 27 μέτρα από την πλώρη και δείχνει μόνο ό,τι βρίσκεται κάτω από το πλοίο, δεν θα μπορούσε να εντοπίσει και να προειδοποιήσει για τον ύφαλο, ενώ αναφερόμενος στις υδατοστεγείς θύρες του πλοίου, είπε ότι αυτές μπορεί να έκλεισαν, αλλά αυτό που μπόρεσαν να κάνουν ήταν να καθυστερήσουν τη βύθισή του.

Για την αξιοπλοΐα του πλοίου, είπε ότι είχε όλα τα απαραίτητα πιστοποητικά ασφαλείας (ναυπηγικών, μηχανολογικών, ηλεκτρομηχανολογικών, σωστικών και ραδιοτηλεπικοινωνιών) από την επιθεώρηση εμπορικών πλοίων του υπουργείου Ναυτιλίας.

Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής αμφισβήτησαν πλήρως την πραγματογνωμοσύνη και υποστήριξαν ότι διευκολύνει την υπεράσπιση.

Ο πραγνατογνώμονας είναι διορισμένος από την εισαγγελία και διευκολύνει το δικαστήριο, απάντησε η πρόεδρος του δικαστηρίου.

Υπενθυμίζεται ότι στις 5 Απριλίου 2007 το κρουαζιερόπλοιο, στην προσπάθειά του να προσεγγίσει τον όρμο Φηρών, προσέκρουσε σε ύφαλο, που σύμφωνα με την πλοιοκτήτρια εταιρεία έγινε λόγω λανθασμένης χαρτογράφησης, με αποτέλεσμα να υποστεί τουλάχιστον τέσσερα ρήγματα και να υπάρξει εισροή υδάτων.

Αφού αποβίβασε τους 1.500 επιβάτες με ασφάλεια σε παραπλέοντα πλοία και σκάφη, οδηγήθηκε στο σημείο «παλαιά ορυχεία» της Σαντορίνης, προκειμένου να επιχειρηθεί η προσάραξη του, κάτι όμως που δεν επετεύχθη, με αποτέλεσμα μετά από 13 ώρες να βυθιστεί.

Οι κατηγορίες που βαρύνουν τους 13 κατηγορούμενους, σε βαθμό πλημμελήματος, είναι η διατάραξη της ασφάλειας της υδάτινης συγκοινωνίας από αμέλεια, ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή, πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια, πρόκληση σοβαρής θαλάσσιας ρύπανσης, παράβαση από αμέλεια του Διεθνούς Κανονισμού Αποφυγής Συγκρούσεων και παραμέληση της υποχρέωσης του πλοιάρχου για διάσωση των εγγράφων του πλοίου.