ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση αντιπροσωπείας της ΔΗΜΑΡ με τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας

Συνάντηση αντιπροσωπείας της ΔΗΜΑΡ με τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας

Συνάντηση με τον Αλέξανδρο Τουρκολιά, διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΤΕ, με τον Πέτρο Χριστοδούλου, αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο και τον Δημήτρη Δημόπουλο, γενικό διευθυντή Εταιρικής Τραπεζικής της ΕΤΕ, είχε χθες αντιπροσωπεία της ΔΗΜΑΡ, με τη συμμετοχή του Σάκη Παπαθανασίου, μέλους της ΕΕ, του Νίκου Τσούκαλη, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και Δημήτρη Χατζησωκράτη, μέλους της ΕΕ.

Στη συνάντηση, η ηγεσία της Εθνικής Τράπεζας ενημέρωσε για την πορεία της ανακεφαλαιοποίησης της και την προσπάθεια που καταβάλουν προκειμένου να διασφαλίσουν το αναγκαίο μίνιμουμ 10% ώστε η ανακεφαλαιοποίηση να προχωρήσει, χωρίς την αναγκαστική κάλυψη από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Από την πλευρά της αντιπροσωπείας της ΔΗΜΑΡ εκφράστηκε η σταθερή υποστήριξη στην προσπάθεια της ΕΤΕ να καλύψει πλήρως και σε κάθε περίπτωση το αναγκαίο 10% της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου και να διατηρήσει η Τράπεζα τον σημερινό της χαρακτήρα. Επιπλέον, τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ επισήμαναν ότι στόχος της ανακεφαλαιοποίησης πρέπει να είναι η δημιουργία ικανού αριθμού εύρωστων και αξιόπιστων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, τα οποία θα συμμετέχουν ενεργά και άμεσα στη ζητούμενη οικονομική ανάπτυξη, ενώ ταυτόχρονα θα δημιουργούν συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού, με δυνατότητες επιλογών και ασφάλειας για τον επενδυτή, τον καταθέτη και τον εργαζόμενο.

Ο στόχος αυτός ισχύει πρωταρχικά για την ΕΤΕ και αφορά στον πρωταγωνιστικό ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει στην προσπάθεια αυτή. Ταυτόχρονα ανέδειξαν τον υπαρκτό κίνδυνο για τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων, εφόσον δεν θα συμμετάσχουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου να χάσουν για δεύτερη φορά, τουλάχιστον σημαντικό μέρος της συμμετοχής τους στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΤΕ.

Για αυτό και πρέπει να εξευρεθεί λύση. Επανέλαβαν και τη θέση τους, ως μη θετική εξέλιξη, το πάγωμα της συγχώνευσης ΕΤΕ -ΕUROBANK. Στη συνάντηση των δυο πλευρών η διοίκηση της ΕΤΕ ανάλυσε τις ενέργειες που κατέβαλε ώστε να ευοδωθεί η διαδικασία συγχώνευσης της ΕΤΕ με την EUROBANK, που σήμερα έχει παγώσει.