ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χ. Αθανασίου: Το 90% των ρυθμίσεων Ρουπακιώτη ισχύει από το '79

Χ. Αθανασίου: Το 90% των ρυθμίσεων Ρουπακιώτη ισχύει από το '79

Στην Ελλάδα υπάρχει επαρκές νομοθετικό πλαίσιο για τις φυλετικές διακρίσεις, ήμασταν πρωτοποριακοί σε αυτό και αν δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις του δεν φταίει η κυβέρνηση.

Το 90% των διατάξεων του νέου αντιρατσιστικού νομοσχεδίου είναι ήδη ρυθμισμένες. Χρειάζονται μόνο μερικές παρεμβάσεις. Αυτό υποστήριξε μεταξύ άλλων, αργά χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Χαράλαμπος Αθανασίου στην Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής, με αφορμή τη συζήτηση επί της έκθεσης του Επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης, Νιλς Μούζνιεκς για τα δικαιώματα του ανθρώπου.

Ειδικότερα, στην παρέμβαση του, ο κ. Αθανασίου, σχολιάζοντας το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο του υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αν δείτε αυτό το νομοθέτημα, το 90% είναι ρυθμισμένο στην ελληνική έννομη τάξη, αλλά κανείς δεν έπιασε να τα μαζέψει όλα και να δει ότι αυτά έχουν ρυθμιστεί. Βεβαίως, πρέπει να γίνουν μερικές παρεμβάσεις, αλλά όχι να πάρει μία τέτοια έκταση επικοινωνιακού χαρακτήρα και να φαίνεται ότι υπάρχουν και αντίθετες ενδοκυβερνητικές απόψεις από ορισμένη μερίδα του Τύπου. Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Όταν ο νομοθέτης νομοθετεί, πρέπει να έχει μία εποπτεία του δικαίου. Πρέπει να γνωρίζει ποιες ρυθμίσεις έχουν γίνει, τι ισχύει και τι πρέπει να κάνουμε».

Παράλληλα, ο κ. Αθανασίου υπεραμύνθηκε του νόμου 927 του 1979, σημειώνοντας: «Πολλές ευρωπαϊκές και προοδευτικές χώρες είχαν μεσάνυχτα από τις ρυθμίσεις, τις οποίες έκανε η Ελλάδα. Πολλές είχαν και πριν από εμάς, αλλά πολλές από αυτές δεν είχαν ιδέα τι ψήφιζαν. Ήμασταν πολύ πρωτοποριακοί σε αυτό. Εάν δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις, δεν φταίει η κυβέρνηση».

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, επιρρίπτοντάς του πολιτικές σκοπιμότητες για τη στάση του: «Δείτε στις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ και στην "ΑΥΓΗ", που αρθρογραφούσε τότε από άλλη σκοπιά βέβαια και όχι από την αντιπολιτευτική που επιχειρεί τώρα, τι έγραφε για τον ίδιο αντιρατσιστικό νόμο. Δεν διαφέρει σε τίποτα ο νόμος που εισήχθη επί Παπαϊωάννου, με τον σημερινό. Διαφέρει μόνο στην τιμωρία των Νομικών Προσώπων» σημείωσε ο κ. Αθανασίου.

Ροή Ειδήσεων