ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δίκη Τσοχατζόπουλου: Έτσι διακινούνταν το μαύρο χρήμα

Δίκη Τσοχατζόπουλου: Έτσι διακινούνταν το μαύρο χρήμα

Το κουβάρι της ροής του χρήματος άρχισε να ξετυλίγει ο ειδικός επιστήμονας Παναγιώτης Βλάχος, ο οποίος βρίσκεται στο πλευρό των ανακριτικών αρχών καθ’ όλη την διάρκεια της έρευνας σε βάρος του Άκη Τσοχατζόπουλου αλλά και της έρευνας των δικογραφιών για τα εξοπλιστικά προγράμματα (υποβρύχια και TorM1).

Σύμφωνα με τον μάρτυρα, ιδιοκτήτης των off-shore Blubell, P&A Investments ήταν ο Νϊκος Ζήγρας. Στους λογαριασμούς των εταιριών αυτών μπαίνουν περισσότερα από 30.000.000 ελβετικά φράγκα, γεγονός που δεν δικαιολογεί ούτε η επαγγελματική του δραστηριότητα ούτε όμως αυτές οι εταιρίες ασχολούνται με οπλικά συστήματα.

Ο μάρτυρας δέχθηκε καταιγισμό ερωτήσεων από τον εισαγγελέα της έδρας, ο οποίος του ζήτησε να περιγράψει την διαδρομή του χρήματος έμβασμα-έμβασμα.

Εισαγγελέας: Γνωρίζετε ποιός ίδρυσε την drumilan Hellas και την Drumilan Offset?

Βλάχος: Την ίδρυσε ο Φουάντ. Σε αυτήν εμβάζονται από την ρωσική ΑΝΤΕΥ χρήματα.

Εισαγγελέας: Πότε εστάλη το πρώτο έμβασμα;

Βλάχος: Στις 27-9-2000( 21.081.0000 δολάρια) στην Ντρουμίλαν οφσετ. Δεν ξέρω για ποιο λόγο κατατέθηκαν.

Εισαγγελέας: Ελέγξατε αυτόν τον λογαριασμό;

Βλάχος: Ναι, βεβαίως. Μετά την κατάθεσή τους, φεύγουν και παίρνουν διάφορους δρόμους. 300.000 δολάρια για τον στρατιωτικό Ιωάννη Διαμαντάκο, β) 2.500.000 δολάρια στην Γενεύη και στον λογαριασμό της στην Drumilan International, γ) ένα ακόμη έμβασμα 16.000.000 δολάρια στον λογαριασμό της Drumilan International, δ)1.000.000 στον ίδιο λογαριασμό, ε) Και 406.000 δολάρια σε εταίρα του Φουάντ

Από εκεί φεύγουν και πάνε σε προσωπικούς λογαριασμούς του Φουάντ. Και από εκεί, Από εκεί, 16.202.000 ελβετικά φράγκα κατευθύνονται προς την Μπλούμπελ, και άλλα τόσα στην P&A.

-H bluebell είχε κάποια σχέση με τα οπλικά συστήματα;

-Όχι όσο γνωρίζουμε.

-Ποιός ήταν ιδιοκτήτης;

-Ο Ζήγρας

-Και στην P@A?

Δεν ξέρουμε εάν είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης από τις ελβετικές αρχές, αλλά η ροή του χρήματος δείχνει ότι είναι αυτός.

Βλέποντας το που πήγαν αυτά τα χρήματα καταλήξαμε ότι προέρχονται από παράνομη δραστηριότητα.

Εισαγγελέας: Μετά αγοράστηκε κάποιο ακίνητο; η Δεινοκράτους;

-Όχι . Δεν ταυτίζεται. Η αγορά του έγινε την 1-6-98 αγορά. Το πρώτο έμβασμα όμως μπαίνει στην Μπλουμπελ (1.748.000 δολάρια) μπαίνει τον Ιούνιο. Στη συνέχεια, το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων κατευθύνεται προς την εταιρία Μορέλια, 6.700.000 στην Τορκάσο Κύπρου (με τα οποία αγοράζονται τα 3 ακίνητα της Κηφισίας) ενώ μεγάλο ποσό πηγαίνει και στην εταιρία Norris, η οποία αγοράζει το 20% των μετοχών του Ιανού.

Εισαγγελέας: Έχετε στοιχεία ότι ο Ζήγρας λειτουργούσε για λογαριασμό του Ακη Τσοχατζόπουλου;

Π. Βλάχος: Υπήρχε αλληλογραφία, του 2009, η οποία κατασχέθηκε στο σπίτι του Άκη Τσοχατζόπουλου. Μέσα από αυτή φαίνεται ότι γινόταν μία προσπάθεια να μπει ένα άτομο ονόματι Μιτατσέλης υπεύθυνος των εταιριών για να μην γίνει άνοιγμα των λογαριασμών Μπλούμπελ και P&A. Ο Μιτατσέλης είχε πεθάνει το 2002.

-Ποια είναι η εμπλοκή του κ. Ματαντού στην υπόθεση; Την γνωρίζετε;

-Μάρτυρας: Αυτοβούλως ήρθαν στο εισαγγελικό γραφείο και ο Αντωνιάδης και ο Μελάς, και είπαν ότι είναι εκπρόσωποι της Μoρέλια και ότι δέχθηκαν χρήματα από την εταιρία ΜΙΕ( αντιπροσωπεία της Φέροσταλ στην Ελλάδα) τα οποία στη συνέχεια τα διακινήσαμε. Δώσαμε μετρητά 1.000.000 στον Ζήγρα και 1.455.000 φράγκα, ενώ τα υπόλοιπα εμβάστηκαν καθ' υπόδειξη του Ζήγρα σε λογαριασμό του κ. Τάλλα, με πληρεξούσιο την κ. Στρόφεγκεν, αδελφή της Γκούντρουν. Ο κ. Ματαντός είχε πει ότι έδωσε στην Μορέλια 3.000.000 φράγκα.