ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καρχιμάκης:Σαμαρά παραιτήσου-Θέλουμε Πρωθυπουργό κοινής αποδοχής

Καρχιμάκης:Σαμαρά παραιτήσου-Θέλουμε Πρωθυπουργό κοινής αποδοχής

Σε ανοιχτή παρέμβαση προχώρησε ο Μιχάλης Καρχιμάκης εκπροσωπώντας την «κίνηση των 75-ΠΑΣΟΚ». Στην παρέμβασή του ο Μιχάλης Καρχιμάκης ζήτησε ευθέως την αντικατάσταση του Αντώνη Σαμαρά με πρόσωπο κοινής αποδοχής στη θέση του Πρωθυπουργού.

Σημειώνεται, ότι μέχρι στιγμής ανάλογη ανοιχτή πρόταση έκανε χθες ο Ανδρέας Λοβέρδος και νωρίτερα σήμερα ο Γρηγόρης Ψαριανός από τη ΔΗΜΑΡ, κατά τον ίδιο τρόπο που είχε επιλεγεί ο Λουκάς Παπαδήμος και όχι μέσω εκλογών!

Συγκεκριμένα, ο Μιχάλης Καρχιμάκης είπε: «Η Κίνηση των 75 δικαιώνεται στη θέση της να απέχει το ΠΑΣΟΚ από την Κυβέρνηση Σαμαρά. Είχαμε υποστηρίξει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να συγκυβερνά με εκείνους που πολιτεύτηκαν σε βάρος της χώρας, με εκείνους που λάθρα φόρεσαν το καπέλο του αντιμνημονίου για να το πετάξουν από πάνω τους όταν πήραν την εξουσία. Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να συγκυβερνά με έναν Σαμαρά, που αυτός και όσοι συνεργάστηκαν μαζί του, φόρτωσε στην πλάτη των πολιτών 12 δισ. επιπλέον μέτρα εξαιτίας της πολιτικής αστάθειας και των 2 πρόωρων εκλογών.

Η κυβέρνηση αυτή αποτυγχάνει γιατί έχει δεξιά, μονοκομματική λογική. Γιατί οι δύο εταίροι της, της επιτρέψανε να στήσει ένα παλαιοκομματικό κράτος προπαγάνδας και συντηρητισμού. Αδυνατούν να δώσουν λύσεις γιατί σκέφτονται με τον χρεοκοπημένο τρόπο που μας οδήγησε στην καταστροφή. Ο κ. Σαμαράς αφού προπαγάνδισε ένα ανύπαρκτο success story, οδηγήθηκε στο φιάσκο της πώλησης της ΔΕΠΑ και αμύνθηκε επιτιθέμενος στην ΕΡΤ.

Η ΕΡΤ βρίσκεται σε πρόγραμμα εξυγίανσης χάρις την προσπάθεια της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ μετά το 2009 – κόντρα στον πολιτικό παρασιτισμό που την πολέμησε. Στις 31.12.2009 η ΕΡΤ είχε 3700 μόνιμους υπαλλήλους και 1100 συμβασιούχους, ζημιές 122 εκ. ευρώ και ληξιπρόθεσμες οφειλές 80 εκ. ευρώ. Στις 31.12.2012 οι μόνιμοι υπάλληλοι ήταν 2650 (1050 λιγότεροι) και οι συμβασιούχοι 150 (950 λιγότεροι), είχε πλεόνασμα 35 εκατ. ευρώ και μηδενικές ληξιπρόθεσμες οφειλές!

Συνεπώς, ο οργανισμός αυτός εισέφερε ήδη στη μεταρρύθμιση του κράτους και απέμενε η ολοκλήρωση της ανασυγκρότησης του. Αυτή η τελική ανασυγκρότηση πρέπει να γίνει μέσα στη Βουλή, με δημοκρατική διαδικασία και με την ΕΡΤ ανοιχτή. Δεν αντιλαμβανόμαστε πως κλείνει σε μια νύχτα ένας οργανισμός που έχει δικά του έσοδα και συνεπώς δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό και το έλλειμμα, παρά αρκεί μια σύγχρονη διοίκηση του που να μην παράγει χρέη. Εκτός και αν ο στόχος δεν είναι η πραγματική εξυγίανση της ΕΡΤ αλλά ο δημόσιος χαρακτήρας της και η μετωπική επίθεση στους εργαζόμενους.

Το σήμα της ΕΡΤ, του μόνου νόμιμου καναλιού που χρηματοδοτείται από τους Έλληνες πολίτες για να παραμένει «μη αγοραίο, δημόσιο αγαθό», δεν μπορεί να πέφτει για να δώσει τόπο στα συμφέροντα καναλαρχών που υπηρέτησαν τον Σαμαρά στην ανατροπή της κυβέρνησης Παπανδρέου και έφεραν το φασισμό μέσα στην Ελληνική Βουλή. Οι μεταρρυθμίσεις χρειάζεται να προχωρήσουν, αλλά δεν θα προχωρήσουν με κινήσεις πολιτικού τραμπουκισμού, με ξεπούλημα σε ημέτερους, με καταστροφή του παραγωγικού ιστού για να κάνουμε τόπο στους «ξένους επενδυτές».

Ο κ. Σαμαράς είναι απολογούμενος για τον δεξιό αυταρχισμό του. Είναι απολογούμενος για την δουλικότητα απέναντι στις απαιτήσεις της τρόικας, όταν επί Κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ πλειοδοτούσε σε Ζάππεια. Δεν θα πέσουμε στην παγίδα της εικονικής ρήξης που επιλέγει. Και το 2012 και σήμερα οδηγεί τη χώρα στα άκρα με γνώμονα τον πολιτικό του οπορτουνισμό. Ο θίασος που έβγαλε την Ελλάδα από την πορεία της ανασυγκρότησης και με τυχοδιωκτικό τρόπο την οδήγησε σε πρόωρες εκλογές το 2012 επιχειρεί να το επαναλάβει αδιαφορώντας για το κόστος και ελπίζοντας σε μικροκομματικά οφέλη.

Γνωρίζει ότι η αντιπολίτευση που μοίρασε λαϊκισμό θα βρεθεί στη γωνία. Η χώρα όμως δεν έχει περιθώρια να υπηρετεί τον πολιτικό τυχοδιωκτισμό του Σαμαρά και των «συν αυτώ». Η κίνηση των 75, πιστή στη λογική της ευθύνης της δημοκρατικής παράταξης για την πατρίδα, ζητά να παραιτηθεί άμεσα ο κ. Σαμαράς και να συγκροτηθεί Οικουμενική Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας και Ευθύνης με διευρυμένη συμμετοχή κομμάτων υπό Πρωθυπουργό ευρείας αποδοχής. Η δημοκρατία μας χρειάζεται νηφαλιότητα, συναινέσεις και ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ».