ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς προέκυψε η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου

Πώς προέκυψε η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις και έντονο παρασκήνιο πριν την ανακοίνωση του ανασχηματισμού

Έντονο παρασκήνιο, εσωκομματικές διευθετήσεις και «καραμπόλες» στο παραπέντε συνόδευσαν τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

Οι τελευταίες λεπτομέρειες οριστικοποιήθηκαν στη χθεσινή συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον κ. Βενιζέλο στο Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο όλο το Σαββατοκύριακο οι δύο πολιτικοί αρχηγοί και οι στενοί συνεργάτες τους ήταν σε ανοικτή γραμμή για να συμπληρωθεί το πάζλ.

Καταλύτης για τη συγκρότηση του κυβερνητικού σχήματος που προκάλεσε και την πρώτη μεγάλη καραμπόλα, ήταν η θέση αντιπροέδρου και υπουργού Εξωτερικών που ανέλαβε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Η εξέλιξη αυτή με τον κ. Βενιζέλο προκάλεσε προσωρινή εμπλοκή με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, το έργο του οποίου στο υπουργείο Εξωτερικών κρίνεται και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό ως ιδιαιτέρως θετικό.

Η λύση δόθηκε με την τοποθέτησή του σε μια επίσης κορυφαία θέση, αυτή του υπουργού Εθνικής Άμυνας.

Στην τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών με τον πρωθυπουργό από το Λουξεμβούργο, σύμφωνα με την ίδια πηγή, συζητήθηκε η επιμονή του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου να καταλάβει ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και τη θέση του πολιτικού προϊσταμένου της ελληνικής διπλωματίας. Λέγεται μάλιστα ότι ο κ. Σαμαράς ήθελε την παραμονή του κ. Αβραμόπουλου στη θέση του και όπως αποκαλύψαμε σε σχετικό ρεπορτάζ φέρεται να είχε αντιπροτείνει στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να αναλάβει υπό την εποπτεία του, ως αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως, τα παραγωγικά υπουργεία.

Η επιμονή του κ. Βενιζέλου ήταν τόσο έντονη ώστε στο τέλος ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε στον κ. Αβραμόπουλο ότι θα τον μετακινήσει στην παλαιότερη θέση του, του υπουργού Εθνικής Αμύνης, αφού αυτό επιθυμούσε η πλειοψηφία της στρατιωτικής ηγεσίας. «Δεν ζητώ τίποτε παραπάνω πρόεδρε παρά μόνο να εκφραστεί η συνείδηση της παρατάξεως», φέρεται να απάντησε λιτά ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ.

Η τοποθέτηση Αβραμόπουλου στο Άμυνας προκάλεσε με τη σειρά της τη δεύτερη καραμπόλα, που «έστειλε» τον Πάνο Παναγιωτόπουλο στο υπουργείο Πολιτισμού.

Πληροφορίες από την Ιπποκράτους επισημαίνουν ότι ο κ. Βενιζέλος εξάντλησε κάθε περιθώριο για να κατακτήσει τον πολιτικό στόχο του, θυσιάζοντας ακόμα και τον στενό συνεργάτη του κ. Πάρι Κουκουλόπουλο ο οποίος ήθελε να αναλάβει την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών. Επίσης, φέρεται να αιφνιδίασε τους συνεργάτες του πρωθυπουργού όταν εμφανίστηκε ενήμερος για βολιδοσκοπήσεις που έχουν γίνει στους πρώην συντρόφους του κ.κ. Άννα Διαμαντοπούλου, Αλέκο Παπαδόπουλο και Γιώργο Φλωρίδη.

Σχετικώς με την επιλογή του υφυπουργού «Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης», επελέγη την τελευταία στιγμή ο κ. Παντελής Καψής ύστερα από την άρνηση του κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, ο οποίος θα προτιμήσει ρόλο εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ. Επίσης, ο κ. Φίλιππος Σαχινίδης προτίμησε να γίνει γραμματέας της Κ.Ο. του κόμματος αντί να ενταχθεί πάλι στο οικονομικό επιτελείο.

Οι εκπλήξεις

Η πρώτη μεγάλη έκπληξη που επεφύλασσε ο πρωθυπουργός, ήταν η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη για το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης που έχει επιφορτιστεί με τις απολύσεις στο Δημόσιο.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει τονίσει αρκετές φορές ότι πρέπει να σπάσει το ταμπού των απολύσεων στο Δημόσιο. Πρόκειται ίσως για την πιο κρίσιμη ηλεκτρική καρέκλα του νέου υπουργικού συμβουλίου.

Αίσθηση επίσης προκάλεσε και η επιλογή του Άδωνι Γεωργιάδη για τη θέση του υπουργού Υγείας, αν και μέχρι την τελευταία στιγμή, οι πληροφορίες έκαναν λόγο για το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Το υπουργείο Υγείας βρίσκεται πολύ ψηλά στη μνημονιακή ατζέντα και στις συναντήσεις της Τρόικας με την κυβέρνηση.

Η μαύρη τρύπα του ΕΟΠΥΥ είναι ύψους 2 δισ. ευρώ και η Τρόικα ζήτησε ήδη τη λήψη άμεσων μέτρων για την κάλυψη των δημοσιονομικών κενών του, έχοντας δώσει μάλιστα τελεσίγραφο.

Από το υπουργείο αυτό όμως, σημειώθηκε και η πρώτη κυβερνητική απώλεια, καθώς η Σοφία Βούλτεψη που προοριζόταν για θέση υφυπουργού, παραιτήθηκε πριν καν αναλάβει, για προσωπικούς λόγους, μόλις τρεις ώρες από την ανακοίνωση του νέου υπουργικού συμβουλίου. Στη θέση της ορίστηκε, λίγο μετά τα μεσάνυχτα η Ζέτα Μακρή.

Έκπληξη προκάλεσε και η τοποθέτηση του Γιάννη Μιχελάκη στο Εσωτερικών, το οποίο είναι το βασικό εκλογικό υπουργείο. Εκεί υπήρξε και η δεύτερη εμπλοκή, για τη θέση του αναπληρωτή υπουργού, όπου το ΠΑΣΟΚ πρότεινε τον Πάρι Κουκουλόπουλο. Κάτι τέτοιο ωστόσο, φέρεται να μην δέχτηκε ο κ. Σαμαράς ο οποίος ήθελε ένα «δικό του άνθρωπο» για να οργανώσει τις Δημοτικές εκλογές.

Έκπληξη αποτελεί και η παραμονή του Γιάννη Βρούτση στο υπουργείο Εργασίας, αν και όπως αναφέρουν πληροφορίες ο κ. Βενιζέλος ζήτησε την αντικατάστασή του. Κάτι τέτοιο δεν έγινε για δύο λόγους. Πρώτον γιατί ο Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε πως συνεργάζεται άψογα μαζί του και δεύτερον γιατί κανέναν στέλεχος του ΠΑΣΟΚ δεν δεχόταν να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο ενός υπουργείου «παγίδα».

Διαβάστε επίσης:

Ορκίζεται η νέα κυβέρνηση

Οι δυσαρεστημένοι του ανασχηματισμού... και δεν είναι λίγοι!

Στοίχημα, είναι κυβέρνηση ορίζοντα… τετραμήνου!