ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όλα όσα συζήτησαν Σαμαράς – Ομπάμα

Όλα όσα συζήτησαν Σαμαράς – Ομπάμα

-Στήριξη της Ελλάδας και αποδοκιμασία της μονόπλευρης λιτότητας από τις ΗΠΑ

-Το διπλό μήνυμα του Αμερικανού προέδρου που έφτασε στο Βερολίνο

-Νέες σημαντικές επαφές Σαμαρά σήμερα στη Νέα Υόρκη

Σε ένα εξαιρετικά θετικό κλίμα ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά με τον Αμερικανό πρόεδρο κ. Μπαράκ Ομπάμα.

Σε κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών μετά τη συνάντηση στο οβάλ γραφείο, ο κ. Ομπάμα εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα αλλά και τη σαφή πολιτική στήριξη των ΗΠΑ στην ελληνική κυβέρνηση.

«Θέλουμε να βοηθήσουμε όσο μπορούμε», είπε ο αμερικανός πρόεδρος τονίζοντας πως μόνο η λιτότητα δεν είναι λύση αλλά χρειάζεται ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας στην προσπάθεια της Ελλάδας για έξοδο από την κρίση.

Η συγκεκριμένη φράση του Αμερικανού προέδρου αποτελεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τη Γερμανία και την πολιτική των Μέρκελ και Σόιμπλε που ζητούν πρώτα μεταρρυθμίσεις και συνέχιση της λιτότητας και αφού εκπληρωθούν όλα τα συμφωνηθέντα τότε θα συζητηθεί και το ενδεχόμενο λύσεων στην κατεύθυνση της ανάπτυξης.

«Ο πρωθυπουργός μου είπε ότι είναι δεσμευμένος να προχωρήσει, αλλά δεν μπορούμε να πάμε μονοδιάστατα στη λιτότητα. Πρέπει εκτός από τη δημοσιονομική προσαγωγή να υπάρξει ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας», ανέφερε ο Ομπάμα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ξεκαθάρισε πως οι ΗΠΑ θέλουν να συνεχίσουν να βοηθούν την Ελλάδα στη δύσκολη συγκυρία της, ενώ δήλωσε πεπεισμένος πως η Ελλάδα θα πετύχει, παρά τις μεγάλες προκλήσεις.

Όπως είπε, οι δύο αρχηγοί συζήτησαν επίσης για το ευρύτερο περιβάλλον στη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, σημειώνοντας πως η Ελλάδα μπορεί να παίξει ένα σταθεροποιητικό ρόλο και να δώσει λύσεις στα προβλήματα μεταξύ των οποίων και αυτό της Κύπρου.

Η τοποθέτηση του Αμερικανού προέδρου για τον γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσόγειου, κάτι που διεφάνη και στις δημόσιες δηλώσεις του κ. Ομπάμα, ο οποίος χαρακτήρισε «εξαιρετική» τη συζήτηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Σαμαράς: Η ελληνική επιτυχία θα είναι επιτυχία της Ευρώπης

Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε πως Ελλάδα και ΗΠΑ είναι κάτι παραπάνω από σύμμαχοι, καθώς διέπονται από τις ίδιες αξίες, και τόνισε πως η Ελλάδα θα πετύχει και οι θυσίες των πολιτών δε θα πρέπει να είναι μάταιες, ενώ δεσμεύτηκε πως η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι πρέπει να γίνει στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, με έμφαση στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, και ειδικά για τους νέους.

Ο κ. Σαμαράς ανέφερε στη συνέχεια ότι "το ελληνικό success story θα είναι και ευρωπαϊκό success story" και πως η Ελλάδα προσπαθεί να σταθεροποιηθεί σε ένα πολύ αποσταθεροποιημένο περιβάλλον.

Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ακόμα πως η ελληνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πρώτο εξάμηνο του 2014, θα προωθήσει το θέμα της υπογραφής διατλαντικής συμφωνίας εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκης Ένωσης.

Στο επίκεντρο η ενέργεια

Σε ό,τι αφορά στα ενεργειακά θέματα έγινε αναφορά στη συνέργεια με την Κύπρο και το Ισραήλ και μάλιστα μπήκαν και σε νούμερα σχετικά με τις εκτιμήσεις για τα αποθέματα φυσικού αερίου στο ελληνικό υπέδαφος.

Συγκεκριμένα υπάρχει η εκτίμηση ότι η Ελλάδα μόνη της μπορεί να αντλήσει 4,7 τρισ. κυβικά μέτρα, όταν το αντίστοιχο νούμερο για την Κύπρο και το Ισραήλ μαζί είναι 4,5 τρισ. κυβικά μέτρα.

Συζήτηση έγινε και για το ευρωατλαντικό σύμφωνο εμπορίου κυβερνήσεων, για το θέμα της ΑΟΖ με την επισήμανση ότι αυτά τα ζητήματα σχετίζονται με το διεθνές δίκαιο και για τον αγωγό TAP.

Κέρι: Στηρίζουμε την Ελλάδα

Ο Α. Σαμαράς συναντήθηκε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Τζον Κέρι, για μία περίπου ώρα.

Σε δηλώσεις της μετά το τέλος της συνάντησης, η εκπρόσωπος του Τζον Κέρι, Τζεν Ψάκι, εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον ελληνικό λαό και τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την επίλυση των δύσκολων προβλημάτων τα οποία αντιμετωπίζει, ενώ ανέφερε πως οι δύο άνδρες συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η συνάντηση διεξήχθη σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, ενώ η Τζεν Ψάκι τη χαρακτήρισε "παραγωγική" και υποστήριξε ότι "επαναβεβαίωσε τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις".

Για το Κυπριακό, στο οποίο αναφέρθηκε και ο πρόεδρος Ομπάμα, ο κ. Κέρι αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία Αναστασιάδη και ο έλληνας πρωθυπουργός την πρόβαλλε ως παράθυρο ευκαιρίας.

Σχετικά με τις Ισραηλινοπαλαιστινιακές συνομιλίες ο κ. Σαμαράς πρότεινε στον κ. Κέρι αν διεξαχθούν εκτός Αμερικής, αυτό να γίνει στην Ελλάδα.

Επιπρόσθετα έγινε και μια σύντομη κουβέντα για το Σκοπιανό αλλά και για την εκλογή Ράμα στην Αλβανία.

Ικανοποίηση στην ελληνική κυβέρνηση

Απόλυτη ικανοποίηση επικρατεί στο επιτελείο του Πρωθυπουργού για τα μηνύματα που έβγαλε η συνάντηση με τον Πρόεδρο Ομπάμα στη διάρκεια της οποίας τέθηκε επί τάπητος όλο το φάσμα των ελληνο-αμερικανικών σχέσεων.

Η σαφής πολιτική στήριξη που εξέφρασε ο κ. Ομπάμα στην Ελλάδα και στην κυβέρνηση, όπως και η κοινή γλώσσα των δύο ηγετών κατά της λιτότητας και υπέρ της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας, ικανοποίησε απολύτως την ελληνική πλευρά, η οποία εκτιμά ότι το ισχυρό μήνυμα του Αμερικανού ηγέτη θα φθάσει στην Ευρώπη και ειδικότερα στο Βερολίνο και θα παίξει σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις για την Ελλάδα τους επόμενους μήνες.

Συνέχεια επαφών στη Νέα Υόρκη

Σημαντικές επαφές στη Νέα Υόρκη θα έχει σήμερα ο Α. Σαμαράς.

Ειδικότερα, θα συναντηθεί διαδοχικά με τον δήμαρχο της αμερικανικής μεγαλούπολης κ. Μάικ Μπλούμπεργκ, το εκδοτικό επιτελείο της εφημερίδας Νιου Γιορκ Τάιμς, τον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο, επιχειρηματίες από την ελληνική ομογένεια, τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ κ. Μπαν Κι Μουν, καθώς και τον επικεφαλής του Αμερικανοεβραϊκού Συμβουλίου κ. Ντέιβιντ Χάρις.

Στο ενδιάμεσο προγραμματίζει να βρεθεί για λίγο στο Σημείο Μηδέν (Ground Zero) για συμβολικούς λόγους αλλά και για να δει την ανοικοδομούμενο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου που είχε καταστραφεί μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους.

Διαβάστε επίσης:

Ομπάμα: Δεν πρέπει να είμαστε κολλημένοι στη λιτότητα

«Ο Ομπάμα μέσω Σαμαρά θα στείλει μήνυμα στη Μέρκελ»

«Ο Αντώνης Σαμαράς προωθεί την Ελλάδα ως προπύργιο σταθερότητας»

ΗΠΑ: Η επίσκεψη Σαμαρά υπογραμμίζει την ισχύ των διμερών σχέσεων

Ολοκληρώθηκαν οι πρώτες συναντήσεις του Αντώνη Σαμαρά στην Ουάσινγκτον

Συνάντηση Σαμαρά – Ομπάμα με φόντο οικονομία και ενέργεια