ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Non paper του ΣΥΡΙΖΑ: Πρωθυπουργός της μονταζιέρας ο Σαμαράς

Non paper του ΣΥΡΙΖΑ: Πρωθυπουργός της μονταζιέρας ο Σαμαράς

Δριμύτατη επίθεση κατά του πρωθυπουργού εξαπολύει ο Αλ. Τσίπρας, σύμφωνα με nonpaperτης Κουμουνδούρου αμέσως μετά την ομιλία Σαμαρά στη ΔΕΘ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι προσπάθησε να εξαπατήσει και πάλι τους πολίτες και τον χαρακτηρίζει «πρωθυπουργό της μονταζιέρας», καταλογίζοντάς του ότι παραποιεί αριθμούς και δεδομένα της οικονομίας.

«Ο κ. Σαμαράς φέτος στη ΔΕΘ, αποφεύγοντας για μια ακόμη φορά τους δημοσιογράφους, πανηγύρισε για μια υποτιθέμενη επιτυχία που ακόμη και βουλευτές του αμφισβητούν. Ο κ. Σαμαράς πανηγύρισε στη ΔΕΘ για την ίδια μνημονιακή πολιτική ύφεσης και λιτότητας για την οποία πριν από μερικά χρόνια ο ίδιος, στον ίδιο τόπο, δήλωνε ‘‘δεν θα συναινέσω στο λάθος’’. Δηλαδή, διεκδικεί επάξια να μείνει στην ιστορία ως ο ‘‘πρωθυπουργός της μονταζιέρας’’».

Στην άτυπη ενημέρωση αναφέρονται τέσσερα από τα «ψέματα, που αράδιασε ο κ. Σαμαράς στη ΔΕΘ», όπως σημειώνεται.

Συγκεκριμένα:

(α) Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,1 δις ευρώ φέτος το πρώτο επτάμηνο. Πρόκειται για λογιστική αλχημεία με σκοπό την παραπλάνηση των πολιτών ότι το δεύτερο μνημονιακό πρόγραμμα βαίνει καλώς. Καταρχάς το πρωτογενές πλεόνασμα 2,6 δις που ανακοίνωσε το ΥΠΟΙΚ πριν από λίγες μέρες, στην ΔΕΘ προσγειώθηκε στο 1,1 δις ευρώ, αποκαλύπτοντας τους συναφείς επικοινωνιακούς χειρισμούς (και προσπάθεια εξαπάτησης των πολιτών) με την συμπερίληψη στο πρωτογενές αποτέλεσμα της επιστροφής 1,5 δις ευρώ τοκοχρεολυσίων από τις Ευρωπαϊκές Κεντρικές Τράπεζες (που επίσης πάνε κατευθείαν για εξόφληση τοκοχρεολυσίων). Επιπλέον, το εναπομείναν στη ΔΕΘ 1,1 δις ευρώ πρωτογενές πλεόνασμα είναι και αυτό «μαγική εικόνα», η οποία προκύπτει από περικοπές των προϋπολογισμένων για το 7-μηνο δαπανών του Προγράμματος Δημοσίου Επενδύσεων κατά 1,3 δις ευρώ (κατά τα άλλα η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά κόπτεται για την ανάπτυξη), από μη επιστροφή φόρων ύψους περίπου 660 εκατ. ευρώ, από την λήψη όλων σχεδόν των ετήσιων εσόδων του ΠΔΕ το πρώτο 7-μηνο και από την περικοπή των προϋπολογισμένων δαπανών (τα οποία «κρύβουν» την υστέρηση στα φορολογικά έσοδα και τη μαύρη τρύπα στα υπό κατάρρευση ασφαλιστικά ταμεία). Μόνο τα δύο νούμερα που αναφέρουμε παραπάνω αποδεικνύουν ότι το υποτιθέμενο πλεόνασμα στην πραγματικότητα είναι έλλειμμα.

(β) Το 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος που θα επιτευχθεί το 2013 θα δοθεί για ανακούφιση σε συνταξιούχους κλπ. Από τα παραπάνω στοιχεία, καθώς και από την απίστευτη φορολογική επιδρομή που είναι σε εξέλιξη σε συνδυασμό με την αδυναμία των πολιτών να πληρώσουν, δείχνουν ότι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος είναι εξαιρετικά αμφίβολη. Παρόλα αυτά, ο κ. Σαμαράς δεν δίστασε να το «μοιράσει» στη ΔΕΘ. Βέβαια «ξέχασε» να αναφέρει τι περιμένει τους συνταξιούχους το υπόλοιπο του 2013 και το 2014 σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο 2013-16: πέρα από την προαναφερθείσα φορολογική λαίλαπα, οι συνταξιούχοι δεν θα λάβουν φέτος το επίδομα χριστουγέννων (συνολικού ύψους πάνω από 1 δις ευρώ), θα υποστούν περεταίρω περικοπές στις συντάξεις τους το 2014 ύψους 420 εκατ. ευρώ και θα υποστούν το μεγαλύτερο βάρος από τις περικοπές το 2014 στις δαπάνες για υγιειονομική περίθαλψη ύψους 620 εκατ. Επαναλαμβάνουμε ότι οι συνταξιούχοι θα υποστούν τα παραπάνω με βάση το μεσοπρόθεσμο 2013-16 το οποίο αναμένεται να αναθεωρηθεί επί τα χείρω ώστε να καλυφθούν τα πανθομολογούμενα, πλην της κυβέρνησης, δημοσιονομικά κενά. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι τόσο οι συνταξιούχοι όσο και τα υπόλοιπα θύματα της μνημονιακής βαρβαρότητας θα υποστούν τα μέτρα ύψους περίπου 15 δις ευρώ μέχρι το 2016 που αποφασίστηκαν πέρσι (καθώς και τα νέα μέτρα που θα απαιτηθούν για να καλυφθούν τα δημοσιονομικά κενά).

(γ) «Κασσάνδρες» όσοι μιλούν για τρίτο μνημόνιο και για νέα μέτρα – Τελειώνουν τα μνημόνια. Προφανώς ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στους Ντάιζελμπλουμ και Ντράγκι, οι οποίοι πριν ελάχιστες μέρες, παραδεχόμενοι τα χρηματοδοτικά κενά, ανέφεραν πως νέα χρηματοδότηση της Ελλάδας σημαίνει ανάγκη λήψης νέων μέτρων.

(δ) Πανηγυρισμός για το ύψος του δημόσιου χρέους και την επιτυχία του προγράμματος! Για το δημόσιο χρέος, ο κ. Σαμαράς παρουσίασε ως επίτευγμα το γεγονός ότι αυτό ανέρχεται σήμερα στα 321 δις ευρώ, τη στιγμή που όταν η Ελλάδα μπήκε το 2010 στο Μνημόνιο με σκοπό την μείωση του δημόσιου χρέους αυτό ήταν 310 δις. Δηλαδή μετά από τρισήμιση χρόνια καταστροφικής λιτότητας, μετά τα αλλεπάλληλα «κουρέματά», το δημόσιο χρέος αφενός έχει αυξηθεί κατά 11 δις ευρώ αφετέρου παραμένει μη βιώσιμο κι εντούτοις ο Σαμαράς πανηγυρίζει! Το ότι εντωμεταξύ χάθηκε πάνω από το 20% του ΑΕΠ (πράγμα που μόνο σε πόλεμο συμβαίνει), καταστράφηκαν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, η πραγματική ανεργία ξεπερνά ήδη το 1,5 εκατομ. εργαζόμενους με αυξητικές τάσεις, τα εισοδήματα καταποντίστηκαν, το ότι η Ελλάδα μετατρέπεται με γοργούς ρυθμούς σε ένα απέραντο σκλαβοπάζαρο, το ότι ξέσπασε μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση ανέχειας και αποκλεισμού από ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (αφορά περίπου 3 εκατομ. πολίτες) φαίνεται ότι αποτελούν παράπλευρες απώλειες μη δυνάμενες να πτοήσουν το υποτιθέμενο «success story».