ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Υπέρ της ομόθυμης καταδίκης της δράσης της Χ.Α. όλα τα κόμματα

Βουλή: Υπέρ της ομόθυμης καταδίκης της δράσης της Χ.Α. όλα τα κόμματα

Με κοινή συνιστώσα την ομόθυμη καταδίκη της δράσης της ΧΑ τα κόμματα επανήλθαν σήμερα, δεύτερη ημέρα μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να υπάρξει μια ξεκάθαρη καταδίκη και απάντηση απέναντι στις εγκληματικές συμπεριφορές όπως αυτή την νύχτα της Τετάρτης στην Αμφιάλη.

Ωστόσο στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης ανάμεσα στο κυβερνών κόμμα και την αξιωματική αντιπολίτευση βρέθηκαν οι συστάσεις - προειδοποιήσεις που απηύθυνε ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ, Χρύσανθος Λαζαρίδης προς τον ΣΥΡΙΖΑ να επιδείξει υπεύθυνη στάση προκειμένου να αποτραπεί κλιμάκωση της βίας στο μέλλον.

Η θέση του κ. Λαζαρίδη αποτέλεσε για τον ΣΥΡΙΖΑ casus belli με τον ένα βουλευτή μετά τον άλλον να κατηγορεί την ΝΔ ότι σε μια κρίσιμη για τη χώρα στιγμή επιχειρεί απαράδεκτους συμψηφισμούς. Μάλιστα με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης - κατά την οποία ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την «πρόληψη και καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και προστασία των θυμάτων αυτής» και με αλλαγές οι τροπολογίες που ενσωματώθηκαν σε αυτό - ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου τόνισε πως «το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι οι δηλώσεις του Χρύσανθου Λαζαρίδη. Στόχος του είναι ο Αντώνης Σαμαράς και οι επιτυχίες του. Και πολύ φοβάμαι ότι θα στοχοποιήσει σύντομα κι άλλους συνεργάτες του πρωθυπουργού».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μάκης Βορίδης τόνισε πως «δεν υπήρχε καμία αμφιβολία από την αρχή ότι η ρητορική της βίας και του μίσους τελικά θα φέρει και θύματα. Οι λέξεις έχουν σημασία. Η αντίληψη της ΧΑ είναι η έμπρακτη περιφρόνηση του πυρήνα της έννομης τάξης, που είναι το ποινικό δίκαιο. Συστηματικά παραβιάζει τις διατάξεις του μπροστά στις κάμερες, γιατί θέλουν να στέλνουν μήνυμα ότι είναι υπεράνω του νόμου ότι κανείς δεν μπορεί να τους πειράξει. Πρόκειται για πολιτικό συμβολισμό. Ήταν μαθηματικά επιβεβαιωμένο ότι θα οδηγούμασταν εκεί. Πρέπει να υπάρξει μια αποτελεσματική απάντηση, ότι δεν γίνονται αποδεκτές τέτοιες πράξεις».

Σχετικώς με τις δηλώσεις του κ. Λαζαρίδη ο κ. Βορίδης ανέφερε πως διεστράφησαν διότι αυτό το οποίο ήθελε να καταδείξει ήταν η μεγάλη του ανησυχία και η ανάγκη να αποφευχθεί εμφυλιοπολεμικό κλίμα και επισήμανε πως και ο κ. Λαζαρίδης και ο κ. Παπαδημούλης εξέπεμψαν το ίδιο μήνυμα: Να είμαστε όλοι υπεύθυνοι, να κάνουμε αυτοκριτική.

«Εγώ είμαι βαθύτατα αντικομμουνιστής και το ξέρετε. Αλλά δεν έχω κάνει προσωπική επίθεση σε κανέναν, θα ευτελιζόταν η ιδεολογική αντιπαράθεση αν το κάνουμε προσωπικό. Και αυτό εννοεί ο Λαζαρίδης και το επισημαίνει όχι για να εξισώσει και να συμψηφίσει αλλά για να επισημάνει τους κινδύνους από την ρητορική του μίσους».

Μετά από νεότερη παρέμβαση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ζωής Κωνσταντοπούλου η οποία είπε προς την πτέρυγα της ΝΔ «Θάλπετε και υποθάλπετε τον ναζισμό και την εγκληματική οργάνωση. Και η αμηχανία του πρωθυπουργού να πάρει αποστάσεις είναι αποκαλυπτική μιας στρατηγικής που δεν προσφέρει κανένα όφελος στην Δημοκρατία», ο κ. Βορίδης πήρε ξανά τον λόγο για να απαντήσει. «Δεν μπορώ να μπω σε αυτή την λογική. Αν δεν έχετε καταλάβει τις θέσεις και τη στάση της ΝΔ απέναντι στη βία, δεν διαβάζετε, δεν θέλετε, ή δεν μπορείτε να κατανοήσετε τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, ή έχετε τους δικούς σας λόγους, είναι δικαίωμά σας. Όμως τότε αυτές οι θέσεις δικαιώνουν τις θέσεις του κ. Λαζαρίδη και δείχνουν τον χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ».

«Ο κ. Λαζαρίδης δεν είναι υπερασπίσιμος. Εξομοίωσε τον κύκλο του αίματος με την κοινοβουλευτική δράση του ΣΥΡΙΖΑ» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Σπύρος Λυκούδης, ο οποίος απέδωσε σε όλες τις πτέρυγες της Βουλής ευθύνη για την αποτυχία αντιμετώπισης της ΧΑ. «Τους αφήσαμε να γίνουν κοινοβουλευτική δύναμη, να δολοφονούν, να παριστάνουν τους αντιμνημονιακούς, τους εκφραστές του λαού. Πρέπει να αλλάξουμε σελίδα», είπε χαρακτηριστικά.

«Φόνος με επαγγελματικό μαχαίρωμα εν ψυχρώ δεν προσφέρεται για μικροκομματικές αντιπαραθέσεις. Να είμαστε όλοι μετρημένοι και σοβαροί. Αυτός ο θάνατος και το σοκ που προκαλεί υποχρεώνει τους πάντες να αλλάξουν συμπεριφορές» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης. Όπως είπε ο ομιλητής, ο ΣΥΡΙΖΑ λέει «μηδενική ανοχή και αυστηρή τιμωρία με βάση το ισχύον πλαίσιο που είναι επαρκές αλλά δεν εφαρμόζεται». Ζήτησε δε «να μιλήσουν τα κινητά» διότι - όπως είπε - όλοι αυτοί είναι σύσταση εγκληματικής συμμορίας και απομόνωση των νεοναζί, με το «να μην τους ανακατεύουμε στην πολιτική».

Μεταξύ των άλλων που επανέλαβε και από την χθεσινή του τοποθέτηση στη Βουλή, είπε πως «πρέπει να εγκαταλειφθεί η ανιστόρητη θεωρία των δύο άκρων» και αναφερόμενος στις χθεσινές δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ, Χρύσανθου Λαζαρίδη, ο κ. Παπαδημούλης υπογράμμισε ότι: «Στον αντίποδα αυτής της γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε τον Χρύσανθο Λαζαρίδη, στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού, ορισμένοι τον λένε και δεξί χέρι του πρωθυπουργού, λυπάμαι αλλά αποδεικνύεται το ακροδεξιό χέρι του πρωθυπουργού, γιατί αυτή η θεωρία υπονομεύει την δημοκρατία, βλάπτει την χώρα και αβαντάρει την ΧΑ».

Σχετικά με την σημερινή δήλωση του πρωθυπουργού ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως περίμενε να αποδοκιμάσει ευθέως τις δηλώσεις του στενού του συνεργάτη και κάλεσε στελέχη της ΝΔ να πάρουν θέση «γιατί διακυβεύεται η Δημοκρατία» και κατέληξε λέγοντας πως ο νεκρός Παύλος Φύσσας μπορεί να γίνει αφορμή για να γυρίσουμε σελίδα.

Να ταυτιστεί το Κοινοβούλιο με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύγκληση των γραμματέων των κομμάτων του συνταγματικού τόξου και να συγκληθούν οι κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων του συνταγματικού τόξου υπό τον πρόεδρο της Βουλής ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Ντόλιος.

Αφού επανέλαβε ότι δεν συμφωνεί με την θεωρία των δύο άκρων ανέφερε ότι δεν μπορεί κανένας πολιτικός να επιχειρεί να ταυτίσει την Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ με την ΧΑ. Και σημείωσε θετικά όμως και την τοποθέτηση του κ. Βορίδη. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Βασίλης Καπερνάρος, είπε ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ αυτά για τα οποία μίλησε περί λεκτικής βίας, τα έκανε πράξη διότι «δια της λεκτικής βίας ο ίδιος επιχείρησε να δημιουργήσει καταστάσεις».

Επισήμανε δε ότι τον ίδιο δεν τον απασχολεί δεν είναι το 0,5% που είναι το αμιγές ποσοστό της ΧΑ αλλά το υπόλοιπο που το συγκροτούν άνθρωποι που οδηγήθηκαν εκεί από πράξεις πολιτικών.

Ο Σπύρος Χαλβατζής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ τόνισε πως η ΧΑ είναι το ναζιστικό, φασιστικό, δολοφονικό μόρφωμα, το μακρύ δολοφονικό χέρι των εκμεταλλευτών του συστήματος. Σημείωσε ότι το κράτος έχει υποχρέωση να κινήσει την ποινική διαδικασία για όλους τους εγκληματίες για όλα τα εγκλήματα και προσέθεσε ότι «το εργατικό λαϊκό κίνημα μέσα από την οργάνωση και τις κινητοποιήσεις των εργατών, όλων των εργαζόμενων, θα τσακίσει το δολοφονικό χέρι του φασισμού και του ναζισμού. Το ΚΚΕ ταξικά αντιμετωπίζει όλα τα προβλήματα όπως και την εγκληματική δράση της ναζιστικής ΧΑ».

Διαβάστε επίσης:

Ν. Μιχαλολιάκος: Έχουν επιδοθεί σε «κυνήγι μαγισσών»-Θα αντισταθούμε!

Αναφορά Δένδια για αξιόποινες πράξεις μελών της Χ.Α. στον Άρειο Πάγο

Σαμαράς: Η κατηφόρα της βίας πρέπει να σταματήσει