ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσημη επίσκεψη Μεϊμαράκη στην Ελβετία

Επίσημη επίσκεψη Μεϊμαράκη στην Ελβετία

Σε ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα πραγματοποιείται η επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη στην Ελβετία.

Είναι η πρώτη φορά που Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου επισκέπτεται τη χώρα, γεγονός το οποίο επισήμανε η Ελβετή ομόλογός του κυρία Graf κατά τη συνάντησή τους, ευχαριστώντας θερμά τον κ. Μεϊμαράκη γι' αυτή του την πρωτοβουλία και σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «μαζί του έφερε τον ήλιο της Ελλάδας».

Στο Ελβετικό Κοινοβούλιο η ελληνική σημαία κυματίζει πλάι στην ελβετική, ενώ σε όλους τους προσβάσιμους χώρους του κτηρίου υπάρχουν φωτεινές πινακίδες με την ελληνική σημαία και την ένδειξη «καλωσορίσατε, κ. Μεϊμαράκη». Ο Πρόεδρος της Βουλής είχε συναντήσεις με την ομόλογό του, Πρόεδρο του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, κυρία Maya Graf και με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου των Κρατιδίων της Ελβετίας κ. Filippo Lombardi, στους οποίους τόνισε ότι «η Ελλάδα πέρασε δυσκολίες, καταφέραμε όμως να διαψεύσουμε όλους εκείνους που έλεγαν ότι δεν θα τα καταφέρουμε. Για πρώτη φορά υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα και δημιουργούμε ένα φορολογικό και οικονομικό περιβάλλον ελκυστικό και ασφαλές για επενδύσεις. Τα αποτελέσματα είναι πλέον ορατά και μετρήσιμα και οφείλονται στις προσπάθειες και στις θυσίες του ελληνικού λαού».

Ο κ. Μεϊμαράκης υπογράμμισε ότι «περάσαμε δύσκολες ώρες στα οικονομικά, αλλά δεν κάναμε καμία έκπτωση σε θέματα δημοκρατίας», επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στους κανόνες της δημοκρατίας και παράλληλα επιδιώκει ειρήνη και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, προωθώντας πολιτικές και διπλωματικές λύσεις, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της Συρίας».

Αναφερόμενος στην ανάληψη της Ευρωπαϊκής Προεδρίας από τη χώρα μας το πρώτο εξάμηνο του 2014, ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι η Βουλή των Ελλήνων θα επιδιώξει να προωθήσει συγκεκριμένα θεσμικά ζητήματα που αφορούν στις σχέσεις της Ελβετίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνοντας ότι βρίσκεται ήδη υπό επεξεργασία ατζέντα θεμάτων επί των οποίων θα ζητηθούν οι προτάσεις όλων των κοινοβουλίων της Ε.Ε.

Οι Πρόεδροι του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου των Κρατιδίων της Ελβετίας, κυρία Graf και κ. Lombardi, αναφέρθηκαν στις στενές, πολύ καλές σχέσεις των δύο χωρών, τονίζοντας την ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης και εμβάθυνσής τους τόσο σε διμερές όσο και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Ιδιαίτερα ευχαρίστησαν τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων για την προώθηση εκ μέρους της χώρας μας σημαντικών θεσμικών θεμάτων που αφορούν στις σχέσεις της Ελβετίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας.

Αναφορά υπήρξε και στη συμβολή της Ελλάδας στα ενεργειακά θέματα, ιδιαίτερα μέσω των διευκολύνσεων που παρέχει για τη διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΠ από το έδαφός της προς τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης, έργο για το οποίο έχει επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και η Ελβετία.

Ο Πρόεδρος της Βουλής συναντήθηκε, επίσης, με την Ομοσπονδιακή Υπουργό Οικονομικών της Ελβετίας, κυρία Eveline Widmer-Schlumpf, την οποία ο κ. Μεϊμαράκης ευχαρίστησε για την υποστήριξη που παρέχει η χώρα της προς την Ελλάδα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ συζητήθηκαν και θέματα που έχει θέσει το Ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών στην Ελβετική Κυβέρνηση.

Ανταποκρινόμενη στη σχετική μνεία του κ. Μεϊμαράκη, η Ελβετή Υπουργός Οικονομικών είπε ότι τα αρμόδια υπουργεία των δύο χωρών βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία και αναμένεται η επίσκεψη του Υφυπουργού κ. Γιώργου Μαυραγάνη σε σύντομο χρονικό διάστημα προκειμένου να διευθετηθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, κατά το πρότυπο των συμφωνιών που έχουν ήδη συναφθεί με την Αυστρία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σήμερα, ο κ. Μεϊμαράκης θα έχει ακόμη συναντήσεις με την Κοινοβουλευτική Ομάδα Φιλίας Ελβετίας – Ελλάδας και με τον Δήμαρχο Gruyeres κ. Jean-Pierre Doutaz. Αύριο ο Πρόεδρος της Βουλής θα μεταβεί στη Γενεύη όπου θα συναντηθεί με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ελβετίας κ. Ιερεμία, στο Ορθόδοξο Κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Chambésy καθώς και με μέλη των Ελληνικών Συλλόγων της Γενεύης.