ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το δίκτυο των «νεοναζιστών» εξαπλώνεται- Ανησυχία για ευρωεκλογές

Το δίκτυο των «νεοναζιστών» εξαπλώνεται- Ανησυχία για ευρωεκλογές

Επικίνδυνες «διασυνδέσεις» νεο-ναζιστικών οργανώσεων ενόψει ευρωεκλογών. Σύμφωνα με έρευνες, η συνεργασία ακροδεξιών μορφωμάτων από διάφορες χώρες της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου είναι στενή.

Ακροδεξιές οργανώσεις διεθνούς εμβέλειας όπως η «Ku Κlux Klan», η «Combat 18» ή η «Blood and Honour» έχουν υποθάλψει κατά καιρούς ακροδεξιούς που έχουν διαπράξει εγκλήματα σε άλλες χώρες. Με τον τρόπο αυτό διευκολύνεται η διασυνοριακή πλέον ακροδεξιά βία. «Έχουν καταγραφεί περιπτώσεις γερμανών νεοναζί που ταξιδεύουν στην Τσεχία για να λάβουν μέρος σε ρατσιστικές επιθέσεις κατά Ρομά ή στην Ελλάδα για να δουν από κοντά πως λειτουργεί η Χρυσή Αυγή», εξηγεί ο Σπάιτ, χαρακτηρίζοντας αυτές τις διασυνδέσεις ως «τουρισμό ακροδεξιάς βίας».

Από την άλλη πλευρά, πολλές ευρωπαϊκές ακροδεξιές κομματικές οργανώσεις προσπαθούν να αποκτήσουν επιρροή εισχωρώντας πλέον στα όργανα άσκησης ευρωπαϊκής πολιτικής. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για την Ελευθερία και της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Εθνικών Κινημάτων, δύο ευρωπαϊκών συνασπίσεων ακροδεξιών κομμάτων που αναμένεται να κατέβουν στις ερχόμενες ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με τον Αντρέας Σπάιτ, η οργανωμένη συστράτευση νεοναζιστών εκτός των εθνικών συνόρων είναι ένα φαινόμενο με ρίζες που πρέπει να αναζητηθούν στο παρελθόν. «Οι νεοναζί δεν σκέφτονται με όρους εθνικών συνόρων», εξηγεί ο κ. Σπάιτ. «Θέλουν να δουν τη λευκή φυλή να έχει την εξουσία στον κόσμο». Επίσης ένα άλλο κοινό σημείο νεοναζιστών από διάφορες χώρες είναι το μίσος απέναντι στους Εβραίους. Έτσι εξηγείται μάλιστα γιατί πολλοί εξ αυτών τρέφουν σεβασμό απέναντι στον πρώην πρόεδρο του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, ο οποίος είχε ταχθεί ευθέως υπέρ της «καταστροφής» του Ισραήλ. Ως εκ τούτου δεν είναι άγνωστο και το φαινόμενο «συμπάθειας» μεταξύ ισλαμιστικών και νεοναζιστικών κύκλων ως προς το θέμα αυτό.

Σε κάθε περίπτωση ο Αντρέας Σπάιτ εκτιμά πως η εμφάνιση εκπροσώπων του νεοναζιστικού χώρου θα είναι πιο δυναμική ενόψει των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αφού αναμένεται να εκμεταλλευτούν την συγκυρία της οικονομικής κρίσης και της αποδυνάμωσης της μεσαίας τάξης στον ευρωπαϊκό χώρο για να προωθήσουν ακροδεξιά ιδεολογήματα.

ΠΗΓΗ DW