ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Τι θα γίνει με τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής;»

«Τι θα γίνει με τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής;»

Αιχμές για την καθυστερημένη αντίδραση των ελληνικών αρχών στην εγκληματική δραστηριότητα στελεχών της οργάνωσης, αφήνουν τα Γερμανικά ΜΜΕ.

«Τί θα γίνει με τους 500.000 ψηφοφόρους του κόμματος που σήμερα έχουν ανέβει στο ένα εκατομμύριο, σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση», αναρωτιέται ο σχολιαστής της Tagespiegel του Βερολίνου. «Οι περισσότεροι από αυτούς δεν ανήκουν στους νοσταλγούς του Χίτλερ. Το κόμμα είναι δημιούργημα της κρίσης, στις τάξεις του προσέρχονται κυρίως νέοι που δεν έχουν δουλειά και προοπτική. Κανείς δεν ξέρει, σε περίπτωση απαγόρευσης της ΧΑ, προς τα πού θα κατευθυνθούν οι ψηφοφόροι της, οπωσδήποτε όμως όχι στα κόμματα του κέντρου. Άρα ακόμη κι αν απαγορευτεί, δεν αναμένεται να γίνει κάτι. Οι δανειστές της Ελλάδας θα πρέπει να αντιληφθούν ότι όσο περισσότερο σπρώχνουν την Ελλάδα στη ύφεση με αυστηρά μέτρα λιτότητας, τόσο περισσότερο η ελληνική κοινωνία και το πολιτικό σύστημα κινδυνεύουν να διαλυθούν ολοκληρωτικά», καταλήγει.

«Μαφιόζικη Χρυσή Αυγή» είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ που φιλοξενεί στη δεύτερη σελίδα της η Frankfurter Allgemeine της Φραγκφούρτης, η οποία κάνει πικροχολα πολιτικά σχόλια. «Αν αναλογιστεί κανείς την αποδοχή που χαίρει η οργάνωση στον ελληνικό λαό, τίθεται ζήτημα πολιτικής σταθερότητας του τόπου», συμπεραίνει ο σχολιαστής της.

Η καθυστέρηση στην αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής, τη στιγμή που υπήρχαν στοιχεία εδώ και καιρό προκαλεί αρνητικά σχόλια.

«Η ελληνική δικαιοσύνη έκανε αυτό που θα έπρεπε να είχε πράξει από καιρό» επισημαίνει η Süddeutsche του Μονάχου. «Να χτυπήσει την ΧΑ με όλη την σκληρότητα που διαθέτει. Μέχρι και την κορυφή της ΝΔ υπήρχαν πολιτικοί και σύμβουλοι που ήταν της άποψης ότι θα έπρεπε να περάσει χρόνος προσπαθώντας να υποβαθμίσουν την κατάσταση. Δεν ήθελαν να τρομάξουν τους ψηφοφόρους του κόμματος, αλλά να τους προσεταιριστούν κάνοντας άλλη μια στροφή ακόμη πιο δεξιά. Επρόκειτο για δηλητηριώδη πολιτική συνταγή, διότι οι προβοκάτορες της ΧΑ, που ορκίζονται στο αίμα και την τιμή ήξεραν “καλύτερη συνταγή” για το πώς θα ρίξουν το δόλωμα στους χαμένους της κρίσης. Χωρίς τον φυλακισμένο αρχηγό του κόμματος, η νεοναζιστική οργάνωση είναι αποκεφαλισμένη. Το ερώτημα είναι προς τα πού θα πάνε οι ψηφοφόροι της».