ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Αν δώσουμε ό,τι ζητά η τρόικα για τους πλειστηριασμούς, πέφτουμε»

«Αν δώσουμε ό,τι ζητά η τρόικα για τους πλειστηριασμούς, πέφτουμε»

Τεταμένο είναι το κλίμα στην κυβέρνηση ενόψει της συνάντησης που θα έχει ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, στις 6.00 το απόγευμα της Δευτέρας, με αντικείμενο τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης έναντι της τρόικας.

Με την απόφαση να αναλάβουν την άφιξή τους στην Αθήνα, οι πιστωτές στέλνουν σαφές μήνυμα στην ελληνική πλευρά ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούν ημίμετρα, τουλάχιστον για το τμήμα που αφορά στις «διαρθρωτικές» αλλαγές.

Κι αν η κυβέρνηση προχώρησε ακάθεκτη στη... διάλυση της Υγείας (ΕΟΠΥΥ, φάρμακο) οι απαιτήσεις των ελεγκτών της τρόικας για πλήρη άρση των πλειστηριασμών και απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων προκαλούν ίλιγγο.

Ο κ. Αντώνης Σαμαράς είχε εντός του Σαββατοκύριακου εξαντλητικές συσκέψεις με τους συνεργάτες προς αναζήτηση λύσης, ενώ ενδεικτική των κινδύνων είναι και η φράση Υπουργού που συμμετείχε στις συσκέψεις: «Στο θέμα των πλειστηριασμών, αν δώσουμε ό,τι ζητά η τρόικα η κυβέρνηση θα πέσει».

Αγκάθι αποτελεί, προφανώς, και το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων αλλά και τα ΕΑΣ, η τύχη των οποίων αποτελεί το προαπαιτούμενο για την εκταμίευση του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ που εκκρεμεί από το Σεπτέμβριο.\

troikaathina

Την ίδια στιγμή, υπό το βάρος των συνεχώς και πιο αρνητικών δημοσκοπήσεων το ΠΑΣΟΚ σκληραίνει επίσης τη στάση του έναντι των αιτημάτων της τρόικας, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη την επίτευξη συμβιβασμού αφενός στο εσωτερικό της κυβέρνησης και, εν τέλει, μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών.

Αντίστοιχοι, ωστόσο, προβληματισμοί φαίνεται ότι υπάρχουν και στη στενή ομάδα του Πρωθυπουργού, καθώς αυτή εμφανίζεται διχασμένη. Η πλειοψηφία επιμένει ότι πρέπει να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός ώστε η Ελλάδα να μην ξανακυλήσει σε περίοδο ανασφάλειας και σεναρίων, που θα απειλήσουν τα όποια ψήγματα επενδύσεων υπάρχουν. Οι υπόλοιποι, ωστόσο, εκτιμούν ότι οι θέσεις της τρόικας δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές και προτείνουν η κυβέρνηση να καταγγείλει, όχι επικοινωνιακά αλλά ουσιαστικά τη στάση της τριμερούς και να κινηθεί προς αναζήτηση πολιτικής λύσης.

Διαβάστε επίσης:

EYPΩEKΛOΓEΣ 2014: Έρχεται ηχηρό χαστούκι που δεν θα ξεχάσει ποτέ η ΝΔ

κ. Πρωθυπουργέ τι έχετε να πείτε για την πορεία διάλυσης της Υγείας;

Απλήρωτη εργασία στο Λιμενικό - Ακούει ο κ. υπουργός Μ. Βαρβιτσιώτης;

ΠΑΣΟΚ για Άδωνι: Σπείραμε ανέμους, τώρα πληρώνουμε!

Στουρνάρας: Ώρα να πληρώσει και η Εκάλη

Χ. Σταϊκούρας: Έχουμε τους υψηλότερους φόρους στην ευρωζώνη