ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κούρκουλας: Το διπλό μήνυμα του προσεχούς εξαμήνου

Κούρκουλας: Το διπλό μήνυμα του προσεχούς εξαμήνου

Τη σημασία του «διπλού μηνύματος» που θα έχει το επόμενο εξάμηνο, καθώς έχει ήδη αρχίσει «να σχηματοποιείται η έξοδος της Ελλάδας από τη βαθειά οικονομική ύφεση», ενώ επίσης μέσω της ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ «η χώρα επανέρχεται στην καρδιά των ευρωπαϊκών εξελίξεων», υπογράμμισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας.

Μιλώντας σήμερα το απόγευμα στο 24ο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου (με θέμα «η ώρα της ελληνικής οικονομίας») ο κ. Κούρκουλας αναφέρθηκε καταρχάς στις ενδείξεις που υπάρχουν, ότι η ελληνική οικονομία ξεπερνά σταδιακά την κρίση- στο «εντυπωσιακό πλεόνασμα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών» που με τη σειρά του θα συντείνει στην αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους «εφόσον δεν θιγεί περαιτέρω το ίδιο το ΑΕΠ» και στη μείωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου. Η ελληνική Προεδρία επομένως -που θα είναι η «πιο λιτή Προεδρία των τελευταίων χρόνων»- θα συμπέσει αφενός με το εξάμηνο «επιβεβαίωσης» της εξόδου από την κρίση και αφετέρου με την προεκλογική περίοδο προς τις ευρωεκλογές. Θα κληθεί κατά συνέπεια, «να συμβάλει στην επαναφορά της αξιοπιστίας του ευρωπαϊκού οράματος» με μια «νέα αφήγηση» που θα αντιπαρατεθεί, όχι μόνο με τις ναζιστικές και άλλες ακραίες φωνές, αλλά και με τους ευρωσκεπτικιστές- ένα ρεύμα που είτε εκφράζει μια «γνήσια ανησυχία για το μέλλον της Ευρώπης, είτε αποτελεί μια συγκεκαλυμένη υπονόμευση της ευρωπαϊκής ιδέας».

DKO 3

Ο κ. Κούρκουλας επισήμανε επίσης, ότι οι προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας -που «υπαγορεύονται από τις ανάγκες της ίδιας της ΕΕ»- καταρχάς προτάσσουν την οικονομική ανάπτυξη σε ευρωπαϊκή κλίμακα, που συνεπάγεται ενίσχυση της απασχόλησης και άρα προϋποθέτει αφενός την «πλήρη και αποτελεσματική εφαρμογή του Συμφώνου για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση» και αφετέρου την προώθηση επενδύσεων σε κλάδους- κλειδιά της ευρωπαϊκής οικονομίας (πχ ψηφιακή οικονομία και βιομηχανική πολιτική). Στις άμεσες προτεραιότητες είναι επίσης η προώθηση της Τραπεζικής Ένωσης (για να αποφευχθεί μεταξύ άλλων «η προκλητική ανισότητα της διαφοράς των επιτοκίων, που ανάμεσα στα κράτη-μέλη ξεπερνά και τις 6 ποσοστιαίες μονάδες»), όπως επίσης και η διαχείριση της μετανάστευσης. Η «θαλάσσια ολοκληρωμένη πολιτική, που άπτεται της ανάπτυξης, του τουρισμού, της ενέργειας και αφορά τις θαλάσσιες ζώνες» είναι επίσης ένα θέμα ψηλά στην ατζέντα της ελληνικής Προεδρίας, σημείωσε ο κ. Κούρκουλας.

Τέλος, ο υφυπουργός υπογράμμισε πως αναγκαία συνθήκη για την αίσια έκβαση του «διπλού μηνύματος» είναι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και η εσωτερική πολιτική σταθερότητα. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, σημείωσε ο κ. Κούρκουλας, επεδείχθη «με επώδυνες προϋποθέσεις αλλά σε πρωτοφανή μεγέθη» και πρέπει να επιδειχθεί και πάλι στις επισημάνσεις της ελληνικής κυβέρνησης ως προς «τα όρια των οριζόντιων περικοπών και την ανάγκη αποφυγής περαιτέρω ανακύκλωσης της ύφεσης», ενώ είναι προφανές, ότι για την αξιοπιστία της χώρας πρέπει να υπάρχει «εσωτερική πολιτική σταθερότητα». Διότι, όπως είπε, «η οικονομική και πολιτική ανάκαμψη της Ελλάδος στο διεθνές σκηνικό, απαιτεί εξίσου βελτίωση της πολιτικής ατμόσφαιρας όσο και βελτίωση των οικονομικών δεικτών».

Διαβάστε επίσης:

Χρ.Σταϊκούρας: Θετικές ενδείξεις στην ελληνική οικονομία

Βενιζέλος: Θέλουμε οικονομική διαπραγμάτευση με ευφυείς εταίρους!