Προβληματισμός στο υπουργικό για τις τράπεζες

Τον προβληματισμό τους για τους χειρισμούς των τραπεζών όσον αφορά την διοχέτευση ρευστότητας...

Τον προβληματισμό τους για τους χειρισμούς των τραπεζών όσον αφορά την διοχέτευση ρευστότητας προς την πραγματική οικονομία εξέφρασαν τα μέλη της κυβέρνησης κατά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Μάλιστα, η συγκεκριμένη κριτική διατυπώνεται ενόψει και της κατάθεσης του νομοσχεδίου που θα αφορά την παροχή εγγυήσεων προς τις τράπεζες, ενώ οι υπουργοί σημείωσαν με νόημα «όλοι πρέπει να συναισθανθούν τις ευθύνες τους».,

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου έδωσαν το «πράσινο φως» για τις εγγυήσεις προς τις τράπεζες, ζητώντας ωστόσο ως προϋπόθεση τη διαμόρφωση συγκεκριμένων όρων από την κυβέρνηση προς αυτές, που θα διαμορφωθούν σε χρόνο προγενέστερο της κατάθεσης του νομοσχεδίου. Επίσης, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην ουσιαστική λειτουργία του κυβερνητικού επιτρόπου στις τράπεζες.

Ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, σύμφωνα με πηγές, πρότεινε να συναφθεί προγραμματική συμφωνία με κάθε τράπεζα ξεχωριστά, προκειμένου να δοθούν εγγυήσεις.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής ζήτησε την στήριξη της πραγματικής οικονομίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τις τράπεζες. «Δεν μπορεί να παίρνουν χωρίς να δίνουν», δήλωσε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για «κρατικοδίαιτες τράπεζες» και «τραπεζοκεντρική οικονομία». Επίσης, τάχθηκε υπέρ των συγχωνεύσεων, ενώ υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί να δείχνουμε ότι οι τράπεζες προτείνουν και η κυβέρνηση εκτελεί.

Σύμφωνη με την παροχή εγγυήσεων προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εμφανίστηκε η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, προτείνοντας ωστόσο ανάλογα οφέλη από τα πάγια των τραπεζών.

Παράλληλα, ο Τηλέμαχος Χυτήρης εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός, καλώντας τις τράπεζες να εγκαταλείψουν την αλαζονική τους στάση και να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, ενώ ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ζήτησε την επιβολή δεσμευτικών όρων προκειμένου να δοθούν εγγυήσεις.

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε τη συνολική θεώρηση του ζητήματος, προτάσσοντας αφενός τις πιέσεις που δέχονται τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στο ζήτημα των ομολόγων και αφετέρου την βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος.

Πηγή: newscode.gr

Σχόλια
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή