ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λαφαζάνης: Μόνη λύση η διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους

Λαφαζάνης:  Μόνη λύση η διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους

Διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους είναι η μόνη λύση για την επιβίωση και την τροχιοδρόμηση της χώρας προς την ανάπτυξη, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι η μόνη έναντι όλων που δεν μιλάει για αυτό.

Τόνισε δε ότι με δημόσιο και ιδιωτικό χρέος 800 δισ. ευρώ -το οποίο προσεγγίζει το 40% του ΑΕΠ- δεν μπορεί να έχει μέλλον μια χώρα.

Ο κ. Λαφαζάνης χαρακτήρισε «έγκλημα» το ότι δεν καταγράφεται στον προϋπολογισμό το χρέος προς τη χώρα του κατοχικού δανείου, ενώ απεναντίας εγγράφεται το χρέος που έχουμε εμείς προς τρίτους και καταλόγισε για την επιλογή αυτή πολιτικές ευθύνες. «Είναι θέμα επιβίωσης της χώρας και του μέλλοντος της νέας γενιάς» σημείωσε.

Προσέθεσε, εξάλλου, ότι ενώ οι διεθνείς οργανισμοί κάνουν λόγο για συνέχιση της ύφεσης η μόνη που βλέπει ανάπτυξη, και μάλιστα το γράφει και στον προϋπολογισμό, είναι η ελληνική κυβέρνηση.

LA2

«Αυτή την ώρα όμως απαιτούνται τομές με πολύ ρεαλιστική διεκδίκηση. Χρειάζεται γενναία ρύθμιση, μέχρι διαγραφή, των χρεών των μικρών και των πολύ μικρών επιχειρήσεων, αγροτών κ.ά. Απαιτείται να πάρει τον έλεγχο των τραπεζών το κράτος ως άμεσο μέτρο. Χρειάζεται ρευστότητα ώστε να χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και να στηριχθούν οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις», είπε ο κ. Λαφαζάνης και συμπλήρωσε ότι για να υπάρξει ρευστότητα χρειάζονται μεγάλες ρήξεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. «Κι αυτή είναι η ουσία μιας αφετηρίας για να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα που θα ανοίξει ανατρεπτικούς δρόμους», υπογράμμισε.

Καταλήγοντας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως τον επόμενο προϋπολογισμό θα τον καταθέσει μια κυβέρνηση της Αριστεράς, χωρίς η χώρα να βρίσκεται σε κηδεμονία, χωρίς Μνημόνια και θα αποτελέσει αφετηρία ενός προγράμματος διεξόδου και ανόρθωσης της χώρας.

Διαβάστε επίσης:

Λαφαζάνης: Εικονικός ο προϋπολογισμός

Λαφαζάνης: Αγωνιζόμαστε για μια Ελλάδα χωρίς Μνημόνια και τρόικα