ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαυραγάνης:Καμία κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά

Μαυραγάνης:Καμία κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά

Σε διάψευση των πληροφοριών, ότι το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται στην κατάργηση του καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, προέβη στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

«Δεν υπάρχει καμία πρόθεση αλλαγής καθεστώτος - και σας παραπέμπω στα δελτία τύπου που έχουν εκδοθεί από το υπουργείο Οικονομικών» ανέφερε ο κος Μαυραγάνης, καταθέτοντάς τα στα πρακτικά. Προηγουμένως, ο βουλευτής της ΝΔ, Μανώλης Κόνσολας, είχε εκφράσει την «οδύνη» του για τη συνέντευξη του Γιάννη Στουρνάρα στην εφημερίδα «Liberation», όπου, σύμφωνα με τον βουλευτή, ο υπουργός Οικονομικών παρουσιαζόταν έτοιμος να προβεί στη κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ, έχοντας μάλιστα προϋπολογίσει δημοσιονομικό όφελος 291 εκ. ευρώ.

«Η είδηση έχει δημιουργήσει κλίμα αναστάτωσης, ανησυχίας και οργής» είχε αναφέρει ο βουλευτής, τονίζοντας πως οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ, ισοσκελίζουν κατ' ουσίαν το κόστος μεταφοράς προϊόντων και υπηρεσιών, που άλλως θα μετακυλιόταν στον τελικό καταναλωτή. «Αν άνοιξε το θέμα, θα πρέπει να κλείσει εδώ, με εμφατικό τρόπο. Αν η πρόθεση είναι η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, η διάλυση της τοπικής οικονομίας, η οικονομική, κοινωνική και εθνική συρρίκνωση των νησιών, η απάντησή μου θα είναι ξεκάθαρη: Δεν θα συμπράξω, ούτε τώρα, ούτε και στο μέλλον» είχε αναφέρει ο κος Κόνσολας.

konsolas vouli

Τη συμφωνία του με τον βουλευτή Δωδεκανήσου της ΝΔ, είχε εκφράσει στη συνέχεια και ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ζερδελής, ενώ προηγούμενα, η βουλευτής Κεφαλληνίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, είχε επισημάνει πως «δεν αποτυπώνεται πουθενά στον Προϋπολογισμό η συνταγματική έννοια της νησιωτικότητας». Κατά τα άλλα, ο κος Μαυραγάνης επετέθη κατά του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την ομιλία του γενικού του εισηγητή, Ευκλείδη Τσακαλώτου: «Στην ομιλία του κου Τσακαλώτου, προτάθηκε η φορολόγηση όλου του πλούτου, κινητού και ακίνητου, με μεγάλο αφορολόγητο - ενώ λίγους μήνες νωρίτερα, προτεινόταν η φορολόγηση κτιρίων, οικοπέδων, γαιών, έργων τέχνης, καταθέσεων τραπεζών, επενδυτικών προϊόντων, συμμετοχών κ.τ.λ, θέτοντας παράδειγμα αφορολογήτου ορίου στις 300.000 ευρώ» ανέφερε ο κος Μαυραγάνης - και συνέχισε:

«Από τα παραπάνω, προκύπτει πως η αξιωματική αντιπολίτευση σκοπεύει να φορολογήσει καταθέσεις, μετοχές, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, προκαλώντας τεράστια προβλήματα στην οικονομία και αβεβαιότητα στους πολίτες, υπάγει το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας σε φορολόγηση, επιβαρύνοντας παρά πολλούς και όχι μόνον τους οικονομικά ισχυρούς. Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να διευκρινίσει, αν το αφορολόγητο θα είναι στις 300.000 ευρώ και αν στην πρόταση για την φορολόγηση κινητής και ακίνητης περιουσίας, θα περιληφθούν και οι επιχειρήσεις».

EV GK9 VOULI9 FOROLOGIKO5 NOMOSXEDIO1.limghandler

«Οι προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν συνιστούν ολοκληρωμένη προσπάθεια, αλλά προτάσεις που δεν έχετε επεξεργαστεί ουσιαστικά και σε βάθος - ενώ γίνεται σαφές σε όλους, πως τα φορολογικά βάρη των Ελλήνων θα αυξηθούν» κατέληξε ο υφυπουργός Οικονομικών.

«Ο κος Στουρνάρας δεν έχει στόμα να μιλήσει και βγαίνει το υπουργείο Οικονομικών με ανακοινώσεις του να τα διαψεύσει; Ο κος Στουρνάρας βεβαίως, ξέρουμε γιατί δεν μιλά: Η Liberation δεν είναι μια κίτρινη φυλλάδα...» σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνης στην ομιλία του.

Διαβάστε επίσης:

Λαφαζάνης: Μόνη λύση η διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους

Γλέζος:Τα 3 βάθρα που πρέπει να στηριχθεί η οικονομία μας

Μητσοτάκης: Όπου υπάρχει περιττό προσωπικό θα φύγει!