ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Αθήνα η τρόικα – Για... σκι οι Ευρωπαίοι

Στην Αθήνα η τρόικα – Για... σκι οι Ευρωπαίοι

-Κοντά σε συμφωνία για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ

-Τα ανοιχτά μέτωπα και η διαπραγμάτευση με τους δανειστές

Στην ελληνική πρωτεύουσα επιστρέφουν σήμερα οι δανειστές προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση.

Το βαρύ κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών φαίνεται πως βελτιώθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup και τη δέσμευση των Βρυξελλών για εκταμίευση της δόσης του 1 δισ ευρώ πριν το τέλους του έτους.

Η κυβέρνηση, επεσήμανε ο κ. Στουρνάρας, βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία για την ικανοποίηση του τελευταίου προαπαιτούμενου που αφορά την αναδιάρθρωση των ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών, προκειμένου να καταβληθεί το 1 δισ. ευρώ.

Όπως είπε ο ΥΠΟΙΚ, η πρόταση της ελληνικής πλευράς προβλέπει μία λύση «τύπου ΕΛΒΟ» για τα ΕΑΣ, δηλαδή εκκαθάριση εν λειτουργία, ενώ όπως επεσήμανε η κυβέρνηση περιμένει την απάντηση της τρόικας μέχρι σήμερα Τρίτη και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα είναι θετική.

Συγκεκριμένα η ελληνική πλευρά προτείνει να διασπαστεί το στρατιωτικό τμήμα των ΕΑΣ από το εμπορικό. Το εμπορικό τμήμα των ΕΑΣ θα φορτωθεί όλες τις κρατικές ενισχύσεις και ως εκ τούτου να οδηγηθεί σε διάλυση.

NTAISEMPLOYM-STOURNARAS

Το άλλο τμήμα που αφορά το στρατιωτικό κομμάτι θα κριθεί σε 12 μήνες αν θα είναι βιώσιμο. Αν δεν είναι βιώσιμο μετά από 12 μήνες, τότε θα γίνει εκκαθάριση. Ο υπουργός οικονομικών είπε ότι ενδεχομένως το στρατιωτικό κομμάτι θα μπορέσει να συνεχίσει την εξαγωγική του δραστηριότητα σε αυτό το διάστημα.

Τόσο ο επίτροπος Ρεν, όσο και ο επίτροπος Ντάισελμπλουμ εξήγησαν ότι η τρόικα τελικά θα βρίσκεται στην Αθήνα από την Τρίτη και θα αρχίσει τεχνικές συζητήσεις την Τετάρτη με στόχο να κλείσει όσο το δυνατόν περισσότερα ανοιχτά μέτωπα πριν από το τέλος του έτους. «Είναι ρεαλιστικό όμως να πιστεύουμε ότι πλήρης ολοκλήρωση του λεγόμενου τέταρτου ελέγχου δεν μπορεί να επιτευχθεί και ως εκ τούτου η τρόικα θα επιστρέψει ξανά τον Ιανουάριο για μια συμφωνία τεχνικού επίπέδου που στη συνέχεια θα παρουσιάσει στον eurogroup» σημείωσαν.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ επισήμανε ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχουν γίνει εποικοδομητικές συνομιλίες μεταξύ των ελληνικών αρχών και της τρόικας, έχουμε πλήρη συναίσθηση της πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα, ωστόσο οι ελληνικές αρχές πρέπει να υιοθετήσουν δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα και να εφαρμόσουν πλήρως όλα όσα περιγράφονται στο μνημόνιο. Σε σχέση με τα μέτρα επισήμανε ότι δεν είναι μεν νέα, είναι όμως γνωστά και πρέπει να εφαρμοστούν.

Ο επίτροπος Ρεν, από τη μεριά του, αναγνώρισε για μια ακόμη φορά τις θυσίες του ελληνικού λαού, οι οποίες όμως πρέπει να συνοδευθούν από την εφαρμογή του προγράμματος ώστε η χώρα να επιστρέψει στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η τρόικα θα έρθει λοιπόν κανονικά στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα και δεν χαλάνε τα σχέδια κανενός για το «πολυαναμενόμενο σκι» των παροικούντων στις Βρυξέλλες.

Τα ανοιχτά μέτωπα και η διαπραγμάτευση

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, από τα τέσσερα προαπαιτούμενα απομένει μόνον η συμφωνία για το σχέδιο αναδιάρθρωσης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) και υπάρχει αισιοδοξία, που αγγίζει τη βεβαιότητα, ότι το ζήτημα θα επιλυθεί το αμέσως προσεχές διάστημα.

eas-elvo-larko

Στην περίπτωση συμφωνίας για τα ΕΑΣ (τα άλλα τρία προαπαιτούμενα αφορούν στον Κώδικα των Δικηγόρων, το πρόγραμμα διαθεσιμότητας 12.500 υπαλλήλων του Δημοσίου και την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ ), η δόση θα «απελευθερωθεί» αυτομάτως, με συμφωνία που θα επιτευχθεί μεταξύ των δανειστών της χώρας, μετά τη Σύνοδο Κορυφής την μεθεπόμενη εβδομάδα.

Η εκταμίευση αυτή θα καλύπτει το περίπου 60% των αναγκών εξυπηρέτησης των ομολόγων, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, που λήγουν στις 11 Ιανουαρίου.

Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι στέλεχος της κυβέρνησης αναφέρει ότι όταν οι Βρυξέλλες μιλούν για συμφωνία δεν αναφέρονται μόνο στα προαπαιτούμενα.

Τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης είναι πολλά και μεγάλα:

  • ΦΠΑ εστίασης
  • Φόρος ακινήτων
  • Πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας
  • Απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα
  • Εμπορικές μισθώσεις
  • Αποκρατικοποιήσεις
  • Δημοσιονομικό κενό 2014
  • Δημοσιονομικό κενό 2015-2016

Διαβάστε επίσης:

Στουρνάρας: Στόχος μας η εκταμίευση του 1 δισ. έως το τέλος του έτους

Eurogroup: Ίσως ένα δισ. τώρα και τον Ιανουάριο οι τελικές αποφάσεις

Ρεν: Χρειάζονται ακόμα μεταρρυθμίσεις με δημοσιονομική επίπτωση

Ντάισελμπλουμ: Την Τρίτη επιστρέφει η Τρόικα στην Αθήνα

Σόιμπλε: Σε καλό δρόμο, συνολικά η Ελλάδα

Βρυξέλλες: Μην περιμένετε τίποτε από το σημερινό Eurogroup

Ντάισελμπλουμ: Πρώτα να ακούσουμε την τρόικα και μετά η συμφωνία

Στουρνάρας: Προσβλέπουμε στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Eurogroup: Στόχος η συμφωνία για αναδιάρθρωση ή εκκαθάριση τραπεζών