ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σενάρια της επόμενης εκλογικής ημέρας-Η δύσκολη αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ

Σενάρια της επόμενης εκλογικής ημέρας-Η δύσκολη αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ

Η αποκάλυψη του Newsbomb.gr για τα ευρήματα των μυστικών δημοσκοπήσεων που έχουν στα χέρια τους τα πολιτικά κόμματα προκάλεσε σάλο, αν και τα δεδομένα αποτελούν κοινό μυστικό και στους παροικούντες την πολιτική Ιερουσαλήμ.

Τα ίδια αυτά στοιχεία των μετρήσεων για τη συμπεριφορά των πολιτών στις επικείμενες ευρωεκλογές αλλά και σε ενδεχόμενες εθνικές εκλογές καταδεικνύουν και κάτι ακόμα: το πολύ πιθανό μετεκλογικό αδιέξοδο και το σενάριο η χώρα να οδηγηθεί σε επαναληπτικές εκλογές ή ακόμη και σε σχήματα συνεργασίας που, με τα σημερινά δεδομένα, θεωρούνται αδιανόητα.

Σενάριο 1ο: Η Νέα Δημοκρατία κερδίζει τις εκλογές, στοιχείο που δεν προκύπτει αυτή τη στιγμή χωρίς ωστόσο να αποκλείεται (σ.σ. ο Μιλτ. Έβερτ ως αρχηγός της ΝΔ κέρδισε τις ευρωεκλογές, ωστόσο ηττήθηκε από τον Κ. Σημίτη στις εθνικές που ακολούθησαν) και το ΠΑΣΟΚ μπαίνει στη Βουλή.

Ανάλογα με το ποσοστό που θα πετύχει η ΝΔ θα φανεί αν μπορεί να συγκροτηθεί κυβέρνηση δικομματική, διότι είναι πολύ πιθανό οι έδρες που θα έχει το αποδυναμωμένο ΠΑΣΟΚ απλώς να μην επαρκούν. Στα επίπεδα που κινείται σήμερα το ΠΑΣΟΚ (6-7%) δεν πρόκειται να εκλέξει περισσότερους από 19 βουλευτές, εξέλιξη που πρέπει να οδηγήσει τη ΝΔ σε ποσοστά κοντά στο 30% προκειμένου να σχηματίζεται κυβέρνηση των δύο, και αυτή με ισχνότατη πλειοψηφία.

tsipras

Σενάριο 2ο: Ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί την πρωτιά που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις και κόβει πρώτος το νήμα. Ισχύει ό,τι και προηγουμένως και, μάλιστα, με ακόμη πιο δύσκολους συμβιβασμούς. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί πώς λόγω του εκλογικού νόμου όσο ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανεβαίνει τόσο θα αυξάνεται, αναλογικά, και το όριο που θα πρέπει να πετύχει μόνος ή σε συνεργασία με κάποιο κόμμα προκειμένου να επιτευχθεί η πλειοψηφία των 151 εδρών. Με άλλα λόγια, για την επίτευξη αυτοδυναμίας ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να εξασφαλίσει ένα ποσοστό άνω του 36%, κάτι που με τα μέχρι στιγμής δεδομένα μοιάζει απίθανο.

Αν υποθέσει κανείς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξασφαλίζει ένα ποσοστό περί το 30%, και με τα μικρά κόμματα που μένουν εκτός Βουλή να έχουν ποσοστό άνω του 10%, αναμένεται να εκλέξει 134 βουλευτές. Το ΚΚΕ δεν συνεργάζεται οπότε εξαιρείται. Η ΔΗΜΑΡ, που βάσει των δημοσκοπήσεων κινείται στο όριο των 13 – 14 βουλευτών, δεν φτάνει για το σχηματισμό κυβέρνησης και παραμένει αμφίβολο αν θα ήθελε να συμμετάσχει και, τελικά, απομένουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες που, υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσαν να αποτελέσουν κυβερνητικό εταίρο. Αυτό τουλάχιστον επιδιώκει ο κ. Π. Καμμένος προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στη δεξιά πτέρυγα του κόμματός του. Και πάλι, όμως, ακόμη κι αν τα νούμερα «έβγαιναν» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν επρόκειτο να έχει περισσότερους από 152 βουλευτές και εάν κάποιος συνυπολογίσει τις έντονες διαφοροποιήσεις επί της πολιτικής στο εσωτερικό και των δύο κομμάτων, πιθανολογείται ότι θα ήταν ζήτημα χρόνου η κατάρρευση της κυβερνητικής συμμαχίας.

ekloges

Σενάριο 3ο: Δεδομένου του αδιεξόδου, η χώρα οδηγείται σε νέες εκλογές, όπως προεξόφλησε προ ημερών σε συνέντευξή του ο κ. Μανώλης Γλέζος και, συνεπώς, μπαίνει σε νέα περιπέτεια

Υπάρχει, βέβαια, και το Σενάριο αριθμός 4 για το οποίο όλο και περισσότεροι μιλούν. Αυτό ενός μεγάλου συνασπισμού, με τη συμμετοχή των δύο πρώτων κομμάτων και με ένα βασικό πρόγραμμα ολίγων μηνών ώστε η Ελλάδα να μην περιπέσει σε νέα κρίση. Πάνω σε αυτό το ενδεχόμενο κυοφορούνται τα πολιτικά αφηγήματα αλλά και οι επιδιώξεις στελεχών και από τις δύο πλευρές που φιλοδοξούν να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Αλλά, σε κάθε περίπτωση, πρόκειται περί σεναρίων... Που ενίοτε επιβεβαιώνονται, πολύ συχνά όμως παραμένουν απλώς σενάρια...

Διαβάστε επίσης:

Σωσίβιο από τις δημοτικές για τις ευρωεκλογές αναζητά η κυβέρνηση

Τρεις μονάδες μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ, έκτο το ΠΑΣΟΚ

Δημοσκόπηση: ΣYΡΙΖΑ 22,5%, ΝΔ 20%

Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ δείχνει νέα δημοσκόπηση

Νέα δημοσκόπηση: Οριακό προβάδισμα για τον ΣΥΡΙΖΑ