ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σαμαράς:Δεν είμαι Παπανδρέου-Δεν θα παραιτηθώ,δεν θα παραδώσω το κόμμα

Σαμαράς:Δεν είμαι Παπανδρέου-Δεν θα παραιτηθώ,δεν θα παραδώσω το κόμμα

Σαφή μηνύματα θέλησε να εκπέμψει χθες ο Πρωθυπουργός, με τη συνέντευξή του στην εφημερίδα Καθημερινή αλλά και την έντεχνη διαρροή της συνάντησης του με τον κ.Καραμανλή.

Ο κ.Σαμαράς λαμβάνει εδώ και πολύ καιρό ειδική ενημέρωση για κινήσεις που εξυφαίνονται στο παρασκήνιο αλλά και για την πρόθεση ορισμένων κύκλων, σε περίπτωση που προκληθεί κυβερνητική κρίση, να δοθεί λύση μέσα από την παρούσα Βουλή.

Είναι άγνωστο τι ακριβώς μεταφέρεται στον Πρωθυπουργό και μέσω ποιων διαύλων. Είναι όμως γεγονός ότι το περιβάλλον του Πρωθυπουργού αρέσκεται στο να βλέπει «φαντάσματα» και υποθετικούς εχθρούς. Ενίοτε να τους κατασκευάζει κιόλας.

Αυτό το περιβάλλον, που έχει χαρακτηριστεί «άρρωστο» από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, εκμεταλλεύεται το χρόνιο αίσθημα ανασφάλειας του κ.Σαμαρά και του παρουσιάζει συνωμοσίες που εξυφαίνονται στο παρασκήνιο και έχουν στόχο την αποπομπή του από την Πρωθυπουργία.

karamanlis

Κάπως έτσι δαιμονοποιήθηκε η συνάντηση που είχαν προ ημερών ο πρώην Πρωθυπουργός κ.Καραμανλής με την κ.Μπακογιάννη, ενώ με τον ίδιο τρόπο καταγράφονται ως «ύποπτοι» οι βουλευτές που επισκέπτονται τον Κώστα Καραμανλή στο γραφείο του.

Με δεδομένο ότι τον πρώην Πρωθυπουργό έχουν επισκεφθεί στο γραφείο του πάνω από 100 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, αντιλαμβάνεται κανείς ότι στο μυαλό των συμβούλων του κ.Σαμαρά όλοι είναι εν δυνάμει ύποπτοι.

Σε όλα αυτά πρέπει να προσθέσουμε και τη φημολογία που θέλει τους καραμανλικούς να συζητούν με τον κ.Τσίπρα και ορισμένοι μάλιστα να τον συμβουλεύουν.

Η αλήθεια βεβαίως είναι διαφορετική.

Κανείς δεν υπονομεύει τον κ.Σαμαρά στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας και κανείς, από όσους έχουν σκέψεις για την επόμενη μέρα, δεν πρόκειται να τον αμφισβητήσει και να κινηθεί για την ανατροπή του σε αυτό το χρονικό σημείο.

bakogianni

Η κ. Μπακογιάννη, ρεαλίστρια εξ ανάγκης, γνωρίζει ότι δεν μπορεί να διεκδικήσει την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Η φιλοδοξία της εξαντλείται στο να καταστεί ένας από τους πυλώνες επιρροής στο εσωτερικό της παράταξης και να διασφαλίσει την πολιτική συνέχεια του κ.Κώστα Μπακογιάννη.

Ο κ.Καραμανλής απέχει από κάθε κίνηση που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως κίνηση αμφισβήτησης του κ.Σαμαρά και το ίδιο έχει συστήσει σε στελέχη και βουλευτές με τους οποίους συνομιλεί. Ο ίδιος αποφεύγει να ανοίξει τα χαρτιά του αλλά έχει ταχθεί εναντίον εξωθεσμικών λύσεων με αντικατάσταση του Πρωθυπουργού και δημιουργία νέας κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή.

Ο πρώην Πρωθυπουργός είχε διαφωνήσει με την επιλογή σχηματισμού της κυβέρνησης Παπαδήμου και θεωρούσε ότι η λύση στο πολιτικό πρόβλημα έπρεπε να δοθεί μέσα από εκλογές, την συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Εκτιμούσε μάλιστα ότι η Νέα Δημοκρατία θα πλήρωνε βαρύ τίμημα από αυτή την επιλογή και εκ των πραγμάτων επιβεβαιώνεται.

Είναι σαφές ότι ζήτημα αμφισβήτησης και προθέσεις ανατροπής του κ.Σαμαρά δεν υπάρχουν στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. Οι όποιες εξελίξεις ενδεχομένως να δρομολογηθούν από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Ποιοι όμως «φλερτάρουν» με την ιδέα αλλαγής Πρωθυπουργού και σχηματισμού νέας κυβέρνησης, χωρίς να προηγηθούν εκλογές;

Είναι οι μεγάλοι επιχειρηματίες, που έχουν κλείσει ή κάνουν δουλειές, με αυτή την κυβέρνηση αλλά και τα αφεντικά των συστημικών ΜΜΕ.

Όλοι αυτοί βλέπουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει μεγάλες πολιτικές αντοχές αλλά ταυτόχρονα δεν θέλουν εκλογές, από τον κίνδυνο να αναδειχθούν πολιτικοί συσχετισμοί που δεν θα μπορούν να ελεγχθούν.

μερκελ2

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Γερμανική Πρεσβεία στην Αθήνα, που θεωρεί απειλή τη διενέργεια εκλογών σε περίπτωση που συμβεί κάποιο ατύχημα στις κρίσιμες ψηφοφορίες στο Κοινοβούλιο. Το Βερολίνο εκτιμά μάλιστα ότι θα υπάρξει, άμεσα, ζήτημα δημοκρατικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης που μπορεί και να μην ελέγχεται, μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Οι κύκλοι αυτοί θεωρούν ότι μπορεί να δοθεί μία καλύτερη κυβερνητική λύση, με σαφώς πιο διευρυμένο πολιτικό χρόνο, με έναν εξωκοινοβουλευτικό Πρωθυπουργό και τη στήριξη της Ν.Δ , του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ και ανεξάρτητων βουλευτών. Θα υπάρχει μία πλειοψηφία 170-175 βουλευτών αντί των 154 που υπάρχει σήμερα και είναι επισφαλής.

Άλλωστε τα δύσκολα είναι μπροστά και μέσα στο 2014 θα πρέπει να έχει συμφωνηθεί το νέο μνημόνιο μαζί με τα μέτρα που θα το συνοδεύουν αλλά και να περάσουν από τη Βουλή «καυτά» θέματα, όπως η απελευθέρωση απολύσεων, οι μειώσεις συντάξεων, η αναμόρφωση του ασφαλιστικού κ.α.

σαμαρας2

Ο κ.Σαμαράς μέσα από τη συνέντευξή του στην Καθημερινή, θέλησε να στείλει ένα μήνυμα.

Το μήνυμα αυτό συνοψίζεται σε αυτό που έχει πει κατά καιρούς σε στενούς του συνεργάτες:«Εγώ δεν είμαι Παπανδρέου. Δεν θα παραιτηθώ ούτε πρόκειται να παραδώσω το κόμμα».

Ο κ.Σαμαράς, από αποσυνάγωγος του πολιτικού συστήματος, επέστρεψε το 2004 στη Ν.Δ και ακολούθως έγινε Αρχηγός της και Πρωθυπουργός. Δεν πρόκειται να παραδώσει αυτό που με τόσο κόπο και υπομονή κατέκτησε και το οποίο φαινόταν ανέφικτο πριν από κάποια χρόνια.

Για να το πετύχει χρειάστηκε να καταβάλει τεράστια προσπάθεια, να αξιοποιήσει τις συγκυρίες και να κάνει υποχωρήσεις και επώδυνους συμβιβασμούς, όπως η μετάλλαξη του σε υπερασπιστή των μνημονίων και συνοδοιπόρο της κ.Μέρκελ.

Την ίδια ψυχολογία έχει και το στενό του περιβάλλον στο Μαξίμου, ορισμένοι εκ των οποίων δεν έχουν συνειδητοποιήσει ακόμα πως βρέθηκαν εκεί. Όλοι αυτοί έχουν περάσει στον κ.Σαμαρά την ιδέα ότι δεν πρέπει να παραδώσει την ηγεσία της Ν.Δ ακόμα και μετά από μία εκλογική ήττα.

Φυσικά, όλα αυτά τελούν υπό την αίρεση της πορείας της χώρας αλλά και του αποτελέσματος των ευρωεκλογών.

Στο Μαξίμου θεωρούν ως ικανοποιητικό ένα ποσοστό των δύο κομμάτων, που στηρίζουν την κυβέρνηση, κοντά ή λίγο πάνω από το 30%.

Θεωρούν ότι θα είναι ένα ανεκτό και διαχειρίσιμο αποτέλεσμα που θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν να κυβερνούν.

Κρίσιμο μέγεθος είναι και η διαφορά που θα υπάρχει από το ΣΥΡΙΖΑ. Ένα σχεδόν ισοδύναμο αποτέλεσμα αλλά και μία διαφορά 2 ή 3 μονάδων υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, το ερμηνεύουν ως νίκη.

Το πρόβλημα θα υπάρξει αν η ψαλίδα ανοίξει πάνω από τις 3-4 μονάδες και αν Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ συγκεντρώσουν ποσοστό κάτω από το 30%.

Ακόμα όμως και σε αυτή την περίπτωση, ο κ.Σαμαράς είναι αποφασισμένος να διατηρήσει την ηγεσία της Ν.Δ, ασχέτως των όποιων πολιτικών εξελίξεων και να οδηγήσει ο ίδιος το κόμμα στις εθνικές εκλογές, προχωρώντας όμως και σε εκκαθάριση «υπόπτων» βουλευτών και εσωκομματικών αντιπάλων.

Διαβάστε επίσης:

Πόθεν έσχες: Σαμαράς, Βενιζέλος οι πλουσιότεροι – Πιο φτωχός ο Τσίπρας

Σαμαράς-Καραμανλής: Το παρασκήνιο μιας συνάντησης...

Επικοινωνία Καραμανλή – Σαμαρά για την ενότητα στη ΝΔ

Τα «βαθιά λαρύγγια» της ΕΥΠ και ο Κ. Καραμανλής

Οι αθόρυβες πολλαπλές συναντήσεις του Καραμανλή!

Εκφράζει ο Άδωνις τη ΝΔ και τους ψηφοφόρους της κ. Σαμαρά;