ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Κέρι «στρίμωξε» τον Βενιζέλο για την τρομοκρατία

Ο Κέρι «στρίμωξε» τον Βενιζέλο για την τρομοκρατία

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο αμερικανός ΥΠΕΞ – «Σας στηρίζουμε αλλά πρέπει να συλλάβετε τον Ξηρό» δήλωσε ο Κέρι απευθυνόμενος στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης

Τη δυσφορία των ΗΠΑ για τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά με το ζήτημα της τρομοκρατίας «αποκαλύπτει» το σχόλιο που φέρεται να έκανε ο Τζον Κέρι στον Ευάγγελο Βενιζέλο, κατά τη συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες, στο Στέητ Ντηπάρτμεντ.

«Πώς επιτρέπετε σε εγκληματίες να παίρνουν άδειες;» ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, η ερώτηση του Τζον Κέρι προς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, αναφορικά με την εξαφάνιση του μέλους της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη» Χριστόδουλου Ξηρού κατά τη διάρκεια άδειας από τις φυλακές Κορυδαλλού.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είχε αφήσει να διαφανούν οι προθέσεις του ήδη από τις δηλώσεις που προηγήθηκαν της συνάντησης, όταν έθεσε την καταπολέμηση της τρομοκρατίας πρώτη μεταξύ των θεμάτων στα οποία ελπίζει να συνεχιστεί η «εξαιρετική συνεργασία» των δύο χωρών.

«Ηταν η κακή εφαρμογή ενός κακού νόμου», φέρεται να απάντησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

ven

Την ανησυχία της αμερικανικής κυβέρνησης για την υπόθεση του Ξηρού είχε εκφράσει επισήμως και η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ λέγοντας χαρακτηριστικά:
«ανησυχούμε βαθύτατα για το γεγονός ότι ο καταδικασμένος τρομοκράτης Χριστόδουλος Ξηρός, καίριο μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης "17 Νοέμβρη", η οποία δολοφόνησε πέντε μέλη της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στην Ελλάδα, αγνοείται μετά από άδεια που του δόθηκε από τις φυλακές όπου εκτίει ποινή εξάκις σε ισόβια για φόνους».

Πριν από τη συνάντηση, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είχε συγχαρεί την Ελλάδα «που συνεχίζει τον δρόμο προς την οικονομική ανάκαμψη. Γνωρίζουμε ότι υπήρξε πολύ, πολύ δύσκολο. Σκληρές αποφάσεις έπρεπε να γίνουν. Δεν είναι ποτέ εύκολο από πολιτική άποψη. Αυτές οι επιλογές έγιναν και νομίζω ότι η κατάσταση βελτιώνεται».

Αυτές οι δηλώσεις Κέρι «μεταφράστηκαν» ως μήνυμα στήριξης των ΗΠΑ απέναντι στην Αθήνα και τις προσπάθειες που κάνει η ελληνική κυβέρνηση για την ανόρθωση της οικονομίας.

Διαβάστε επίσης:

Την υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ελλάδα εξέφρασε ο Κέρι στον Βενιζέλο

Επιβεβαιώνονται οι σχέσεις Ξηρού και «Πυρήνων»