ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζημαρκάκης: «Η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι ο πυροσβέστης»

Χατζημαρκάκης: «Η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι ο πυροσβέστης»

«Θέλω να είμαι με τους «πυροσβέστες» και όχι με αυτούς που βάζουν φωτιά στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα» δηλώνει σε συνέντευξή του ο Γιώργος Χατζημαρκάκης και προσθέτει ότι «η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι ο πυροσβέστης».

Ο ελληνικής καταγωγής ευρωβουλευτής της Γερμανίας ετοιμάζει την κάθοδό του στον ελληνικό πολιτικό στίβο, με ένα κόμμα, την ίδρυση του οποίου θα ανακοινώσει αύριο, προκειμένου να συμμετάσχει με δική του λίστα στις ευρωεκλογές.

Πρόκειται για «μια κίνηση, μια πολιτική πλατφόρμα Ελλήνων πολιτών», όπως εξηγεί, που «θα είναι κατά του μνημονίου και υπέρ μιας ομοσπονδιακής Ευρώπης», με το ευρωπαϊκό στοιχείο να παίζει μεγάλο ρόλο, κίνηση η οποία δεν θα ανήκει σε κανένα συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, θα είναι μακριά από ταμπέλες και ιδεολογίες και θα βρίσκει λύσεις με σαφή επιλογή τον πραγματισμό αντί του δογματισμού.

«Υπάρχει ίδρυση πολλών καινούριων σχηματισμών, αυτή είναι η αλήθεια», προσθέτει, «αλλά όλοι προσπαθούν να ανήκουν σε κάποιον χώρο και επειδή εμάς μάς ενδιαφέρει το αποτέλεσμα, η λύση, όχι ο πολιτικός χώρος, η ταμπέλα, η ιδεολογία, δεν υπήρχε θέμα του πού να πάμε» και επισημαίνει ότι δεν αποκλείει «σε κάποια στιγμή συνεργασίες με πολιτικούς από άλλους σχηματισμούς, οι οποίοι να πιστεύουν με το ίδιο πάθος στην αποτελεσματικότητα»

«Η Ευρώπη που ζούμε σήμερα»,προσθέτει, είναι «σαν ένα αυτοκίνητο που έχει πάθει λάστιχο και συνεχίζει την πορεία» και τονίζει στη Web-TV του ΑΠΕ ΜΠΕ . Το ζητούμενο για τον σχηματισμό του είναι μία ομοσπονδιακή Ευρώπη, ένας θεσμός που δεν θα συζητούσε ποτέ την έξοδο μιας χώρας από τη νομισματική ένωση.

ΕΕ1

«Αυτό που ζητάμε όλοι είναι η ευρωπαϊκή Γερμανία», επισημαίνει: «Εάν η Γερμανία ξαναγυρίσει σε αυτό το πνεύμα, να είναι μια ευρωπαϊκή χώρα η οποία δεν θέλει να έχει ηγεμονικό ρόλο και μόνο, τότε δεν είμαι κατά της Γερμανίας. Μια Γερμανία, όμως, που δεν καταλαβαίνει ότι και ο ηγεμόνας πρέπει να προσέχει το συμφέρον όλων, κάνει ζημιά στην Ευρώπη και τότε είμαι κατά αυτής της Γερμανίας».

«Οι ευρωεκλογές», καταλήγει ο Γιώργος Χατζημαρκάκης, «θα είναι η τελευταία διέξοδος για μια Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία πρέπει να αφήσει την λανθασμένη πολιτική πίσω και να πάει προς ένα καινούργιο μοντέλο πολιτικής. Οι ευρωεκλογές θα είναι η συγκυρία. Εάν δεν εκμεταλλευθεί ούτε η κ. Μέρκελ, αλλά ούτε και η ελληνική Προεδρία αυτή τη συγκυρία, θα πάθει ζημιά η ευρωπαϊκή ιδέα».

Διαβάστε επίσης

Χατζημαρκάκης: Την Πέμπτη θα ανακοινώσει το όνομα του κόμματός του