Στρατούλης: Κυβερνητικό σχέδιο για κατάργηση επικουρικών συντάξεων

Στρατούλης: Κυβερνητικό σχέδιο για κατάργηση επικουρικών συντάξεων

Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Στρατούλης, με αφορμή τις σχεδιαζόμενες αλλαγές σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ.

Ο κ. Στρατούλης έκανε λόγο για κυβερνητικό σχέδιο «εξαέρωσης» των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ, με το νέο Κανονισμό Ασφάλισης και Παροχών του ΕΤΕΑ.

«Παράλληλα με τη διάλυση των Περιφερειακών Τμημάτων, των ελεγκτικών μηχανισμών και γενικά των δομών του ΕΤΕΑ, που έχει αυξήσει το χρόνο αναμονής για απονομή σύνταξης στα 4 έτη, η κυβέρνηση προχωρά στο σχέδιό της για εξαέρωση των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ, με τον νέο Κανονισμό Ασφάλισης και Παροχών του ΕΤΕΑ. Στον Κανονισμό προβλέπονται μειώσεις στις επικουρικές από 16% έως 45% και ετήσια αναπροσαρμογή τους με συντελεστές βιωσιμότητας, χωρίς να γίνεται αναφορά σε κατώτατο όριο», αναφέρει ο κ. Στρατούλης.

Σημειώνει ακόμη ότι ο Κανονισμός ανατρέπει αυθαίρετα και χωρίς νομικό έρεισμα δεδομένα δεκαετιών αφού, πέρα από τις μειώσεις, εισάγει, μεταξύ άλλων, «τις εξής απαράδεκτες ρυθμίσεις:

- Διαφοροποιείται η επικουρική σύνταξη ορφανών ανάλογα με την ηλικία τους, καταργείται η σύνταξη στα τέκνα που σπουδάζουν έως το 24ο έτος, τίθεται ως προϋπόθεση το 62ο έτος για μεταβίβαση σύνταξης στους επιζώντες συζύγους και θεσπίζεται η δήλωση επιλογής μεταβίβασης της σύνταξης εκ των προτέρων.

-  Δεν προβλέπεται καμία αναγνώριση πλασματικών χρόνων.

- Αυξάνονται οι απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης για την απονομή συντάξεων αναπηρίας, ενώ όσοι καθίστανται ανάπηροι από εργατικό ατύχημα ή επαγγελματική νόσο και δεν θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης θα παίρνουν πίσω τις εισφορές τους άτοκες ως εφάπαξ, χωρίς καμία άλλη παροχή».

Σε αυτό το πλαίσιο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ρωτά τον κ. Βρούτση σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να μην εγκριθεί ο νέος, «απαράδεκτος» Κανονισμός Ασφάλισης και Παροχών του ΕΤΕΑ.