ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κλειδώνει σήμερα για σταυρό στις ευρωεκλογές και ασυμβίβαστο

Κλειδώνει σήμερα για σταυρό στις ευρωεκλογές και ασυμβίβαστο

Μπορεί η τρόικα να επιστρέφει με άγριες διαθέσεις, μπορεί οι πολίτες να αντιμετωπίζουν τη διάλυση του ΕΟΠΥΥ αλλά και το... σαδισμό του οικονομικού επιτελείου με τις αλλοπρόσαλες ανακοινώσεις και εγκυκλίους του, ωστόσο η σημερινή συνάντηση των Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου θα έχει και εκλογικό μενού.

Ο Πρωθυπουργός και ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναμένεται να καταλήξουν στον μηχανισμό ανάδειξης των ευρωβουλευτών στις εκλογές της 25ης Μαϊου.

Βλέπετε το αίτημα Βενιζέλου για σταυρό στις ευρωεκλογές έγινε ασμένως αποδεκτό από τον Αντώνη Σαμαρά, καθώς ο μεν πρώτος «στρίμωχνε» τους «58», ο δε δεύτερος γλύτωνε από την πίεση πολλών να είναι στις λίγες εκλόγιμες θέσεις του ευρωψηφοδελτίου.

Ωστόσο, η απόσταση από τη θεωρία στην πράξη αποδείχτηκε σημαντική, όπως άλλωστε και οι λεπτομέρειες που θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν.

Πλέον οι δύο συγκυβερνώντες θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις που, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα προβλέπουν

-εκλογή των βουλευτών σε μία ενιαία περιφέρεια, που θα περιλαμβάνει το σύνολο της επικράτειας. Το ενδεχόμενο κατάτμησης της Ελλάδας σε περισσότερες περιφέρειες έχει εξασθενήσει πλήρως και, πάντως, αν προχωρούσε δεν θα προέβλεπε περισσότερες από 4 μείζονες περιφέρειες

-μέγιστο αριθμό σταυρών που θα μπορεί να βάλει ένας εκλογέας τους 4, νούμερο που θεωρείται επαρκές προκειμένου να υπάρξει κινητοποίηση του συνόλου των υποψηφίων και ταυτόχρονα διάχυση ψήφων που δεν θα οδηγήσει κάποιον εκ των 42 της λίστας σε εξωφρανικό αριθμό σταυρών

Ανοικτό παραμένει το ζήτημα του ασυμβιβάστου (κώλυμα εκλογής) που προβλέπει η εθνική νομοθεσία για την υποψηφιότητα εν ενεργεία βουλευτών. Μερίδα της κυβέρνησης κινείται προς την κατεύθυνση της άρσης του ασυμβίβαστου, προκειμένου να επιτραπεί στους βουλευτές να είναι υποψήφιοι και, τελικά, να διαλέξουν που επιθυμούν να πάνε μετά την ανακήρυξή τους ως επιτυχόντων.

Στον αντίποδα, ισχυροί παράγοντες του Μαξίμου αλλά και κοινοβουλευτικά στελέχη με βαρύνουσα θεσμική άποψη διατυπώνουν έντονες ενστάσεις για το ενδεχόμενο άρσης του ασυμβιβάστου, εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε εν τέλει στην απαξίωση της κυβέρνησης και των βουλευτών που θα τολμήσουν την υποψηφιότητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι εναντίον της άρσης του κωλύματος εκλογιμότητας για τους εν ενεργεία βουλευτές, τάσσονται και οι «58» της κεντροαριστεράς, ό,τι αυτό κι αν συνεπάγεται για την τελική στάση που θα τηρήσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Διαβάστε επίσης:

Σαμαράς-Βενιζέλος αποφασίζουν για όλα το μεσημέρι

Κλειδώνει το σύστημα ανάδειξης ευρωβουλευτών

DW: Πριν τις ευρωεκλογές ο νέος φόρος;