ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας προς Γκάουκ:Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα διεκδικήσει τις αποζημιώσεις

Τσίπρας προς Γκάουκ:Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα διεκδικήσει τις αποζημιώσεις

Για τις ευθύνες της Γερμανίας στη διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής στον ευρωπαϊκό Νότο αλλά για το επίμαχο θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα μίλησε, χωρίς υπεκφυγές και «μασημένα λόγια», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση που είχε σήμερα με τον πρόεδρο της Γερμανίας Γιοαχίμ Γκάουκ.

Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος συνοδευόταν από τον Μανώλη Γλέζο και τη Νάντια Βαλαβάνη, στηλίτευσε την πολιτική λιτότητας που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι τα βάρβαρα και αναποτελεσματικά μέτρα έχουν οδηγήσει την κοινωνία στα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε μάλιστα τις μεγάλες ευθύνες της Γερμανίας για την εν λόγω πολιτική, η οποία, όπως είπε διαρρηγνύει την κοινωνική συνοχή, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

«Είναι απαράδεκτο η ανεργία των νέων να ανέρχεται στο 60% και παραδόξως η Γερμανία να αρνείται λύση σαν αυτή που την ευεργέτησε, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και αναφέρομαι στη Διάσκεψη του 1953», είπε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι μια τέτοια λύση θα οδηγήσει σε ευημερία.

tsipras2

Όσον αφορά στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε μεν θετικό το γεγονός ότι ο Γερμανός Πρόεδρος αποδέχεται την ηθική διάσταση, «αλλά υπάρχει και η ιστορική και υλική (διάσταση) που δεν έχει εκπληρωθεί».

«Μπορεί να μην το έθεσαν οι κυβερνήσεις ποτέ, αλλά η Ελλάδα δεν έχει παραιτηθεί. Θα το θέσει η επόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί το θέλει ο λαός», είπε.

tsipras3

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο Μανώλης Γλέζος, σημειώνοντας ότι εξέθεσαν στον κ. Γκάουκ με επιχειρήματα γιατί η Γερμανία οφείλει να εκπληρώσει αυτό που προσδιόρισε το 1946 η Διεθνής Διάσκεψη στο Παρίσι, όπως το εκπλήρωσε για όλους. «Πώς εξόφλησε την Πολωνία και την Γιουγκοσλαβία για το αναγκαστικό δάνειο που πήρε και δεν το έπραξε για την Ελλάδα;», ρώτησε ο κ. Γλέζος.

Λίγο νωρίτερα, ο κ.Γκάουκ είχε δηλώσει την χαρά του που γνωρίζει από κοντά έναν «ζωντανό θρύλο» της Ελλάδας, αναφερόμενος στον Μανώλη Γλέζο. «Εγώ σας περίμενα στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής», είπε το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, για να λάβει την απάντηση από τον Γερμανό πρόεδρο ότι θα επισκεφθεί αύριο τους Λιγκιάδες Ιωαννίνων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

«Εγώ για την Καισαριανή σας μιλώ, εκεί όπου εκτελούσαν ομήρους. Άλλο το Ολοκαύτωμα και άλλο οι εκτελέσεις», είπε ο κ. Γλέζος.

«Φυσικά, του τόνισα επίσης το γεγονός ότι έχουν μια μεθοδικότητα οι Γερμανοί. Έρχονται οι Πρόεδροι της Δημοκρατίας κάθε δεκαπέντε χρόνια. Αλλά, η τελευταία επίσκεψη, μήπως γίνεται επειδή διαπιστώνουν, διαισθάνονται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι κυβέρνηση χάρη στην εμπιστοσύνη που θα δείξει ο ελληνικός λαός. Και για την διαισθαντικότητά του να έρθει εδώ, του έδωσα συγχαρητήρια σήμερα», συμπλήρωσε ο κ. Γλέζος.

papoylais

Το θέμα των αποζημιώσεων έθεσε ευθέως στον Γιοαχίμ Γκάουκ και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κάρολος Παπούλιας, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων μετά τη συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο στην Αθήνα.

«Έθεσα το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου. Θέλω να επισημάνω ότι η Ελλάδα δεν παραιτήθηκε ποτέ των διεκδικήσεών της», επισήμανε ο κ. Παπούλιας απευθυνόμενος στο Γερμανό πρόεδρο.

«Απαιτείται η επίλυση του προβλήματος με την ταχύτερη δυνατή έναρξη συνομιλιών», πρόσθεσε ο κ. Παπούλιας.

Από την πλευρά του, ο κ. Γκάουκ κινήθηκε στο πλαίσιο που έχει χαράξει τους τελευταίους μήνες το Βερολίνο. «Δεν μπορώ να πάρω άλλη θέση απ' αυτή που έχει η γερμανική κυβέρνηση», απάντησε ο Γερμανός πρόεδρος στον κ. Παπούλια.

Διαβάστε επίσης:

Παπούλιας:«Η Ελλάδα δεν παραιτήθηκε ποτέ των διεκδικήσεων της»

Επί τάπητος το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων

Στα χέρια του Βενιζέλου το πόρισμα για τις γερμανικές επανορθώσεις

Ερώτηση Γλέζου για τις καθυστερήσεις γύρω από γερμανικές αποζημιώσεις

Ούτε λέξη για τις γερμανικές επανορθώσεις από τον Γιοακίμ Γκάουκ

Ο Βενιζέλος «θάβει» το θέμα των Γερμανικών αποζημιώσεων