ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με άδεια χέρια στο Eurogroup

Με άδεια χέρια στο Eurogroup

Χωρίς συμφωνία και δήλωση προόδου από την τρόικα πηγαίνει ο Γιάννης Στουρνάρας στις Βρυξέλλες. Οι διαβουλεύσεις με τους δανειστές δεν κατέληξαν σε πλήρη συμφωνία, οι οποίες όπως φαίνεται, οδηγούνται σε πολιτικό επίπεδο

Το Eurogroup θα ασχοληθεί με την πρόοδο της Ελλάδας, ωστόσο πηγές της Κομισιόν τονίζουν ότι η τριμερής επιτροπή θα επιστρέψει στην Αθήνα και μετά το Eurogroup.

Η Ελλάδα έχει θέσει πλέον νέα ημερομηνία - ορόσημο την Πρωταπριλιά, όταν και θα συνεδριάσει το άτυπο Eurogroup στην Αθήνα, με την κυβέρνηση να σχεδιάζει "πανηγυρική" σύνοδο.

Εμπλοκή στα εργασιακά λόγω ..αύξησης μισθών!

VROUTSTS

Μείζον ζήτημα ανάμεσα σε τρόικα και κυβέρνηση είναι τα εργασιακά. Γι' αυτό ακριβώς το λόγο τις προηγούμενες μέρες υπήρξαν αλλεπάλληλες συναντήσεις ανάμεσα στην τριμερή επιτροπή και τον Γιάννη Βρούτση, παρουσία πάντοτε του Γιάννη Στουρνάρα.

Η τρόικα διατηρεί τη στάση της για την απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα, επιμένει και στην πρότασή της για τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών.

Οι δυο πλευρές έχουν συμφωνήσει το κενό που θα προκύψει στα ταμεία, ύψους 700 εκατ. ευρώ να κλείσει με το πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά και να γίνει εφάπαξ τον ερχόμενο Ιούλιο. Ωστόσο, η διαφωνία παραμένει σε τεχνικό επίπεδο, αλλά με ιδιαίτερη σημασία:

Η κυβέρνηση προτείνει η μείωση να γίνει κατά 2,9% από τις εργοδοτικές εισφορές και τα 1% από αυτές των ασφαλισμένων, με την τρόικα να αρνείται πεισματικά, αφού αυτό θα οδηγούσε σε αύξηση των μισθών!

ΔΝΤ

Υποχώρησε το ΔΝΤ για τις τράπεζες

Μετά την ανακοίνωση της ΤτΕ για τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής της Blackrock που έδειξαν ότι οι τράπεζες χρειάζονται νέες κεφαλαιακές ανάγκες 6,4 δισ. ευρώ, υπήρξε νέα ένταση ανάμεσα σε ΔΝΤ και Υπουργείο Οικονομικών.

Μετά από ένα τριήμερο σκληρών διαπραγματεύσεων για τις τράπεζες και την επιμονή στάση του ΔΝΤ, φαίνεται ότι το αρνητικό κλίμα έχει βελτιωθεί, χωρίς ωστόσο ο Πολ Τόμσεν να δίνει "λευκή επιταγή".

Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατούσε τα προηγούμενα 24ωρα είναι ότι ο "σκληρός" της τρόικα απειλούσε να μην υπογράψει την κοινή δήλωση προόδου. Ο κ. Τόμσεν υποστήριζε ότι το κενό δεν είναι 6,4 δις ευρώ, αλλά μεγαλύτερο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, μετέφερε συνεχώς την άποψη του ΔΝΤ ότι αν η ΕΚΤ υιοθετήσει τα στοιχεία της ΤτΕ (επέλεξαν το βασικό σενάριο και όχι το δυσμενές), αυτό θα οδηγούσε στην γενικότερη αναξιοπιστία του Ευρωπαϊκού συστήματος, καθώς το Νοέμβριο έπονται τα τεστ αντοχής των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

ΤΟΜΣΕΝ

Η συμβιβαστική λύση ήρθε μετά τις ανακοινώσεις των ίδιων των τραπεζών για τον τρόπο που θα καλύψουν τα κενά. Ωστόσο, το θέμα των τραπεζών δεν έχει κλείσει, αφού παραμένει ακόμα ανοιχτό το ενδεχόμενο οι αυξήσεις κεφαλαίων των τραπεζών να μην γίνουν άμεσα, αλλά μαζί με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες στο τέλος του 2014. Αυτό το σενάριο όμως, δυσκολεύει την κατάσταση, αφού τα διεθνή κεφάλαια θα κληθούν να επιλέξουν που θα τοποθετηθούν, "απειλώντας" την πλήρη κάλυψη των τραπεζών που δεν χαρακτηρίζονται ως ιδιαίτερα αξιόπιστες.

Το θέμα των τραπεζών θα συζητηθεί στο Eurogroup, με στελέχη του οικονομικού επιτελείου να αναφέρουν ότι ενδέχεται να υπάρξει και συνέχεια μετά τη Δευτέρα.

Θέμα ημερών το ν/σ

Θέμα ημερών φαίνεται να είναι η κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Το σχέδιο αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τις επερχόμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών.

Η τριμερής επιτροπή είχε προχθές σύσκεψη επί του θέματος, με την ηγεσία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα. Το εν λόγω νομοσχέδιο θα ανοίξει το δρόμο για τις αυξήσεις κεφαλαίων των τραπεζών και κυρίως της Eurobank, αφού ο "ιδιοκτήτης" της είναι το ΤΧΣ.

Διαβάστε επίσης:

Ξεπεράστηκε το «αγκάθι» των τραπεζών, ανοίγουν νέα μέτωπα

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την Tρόικα

Προς συμβιβαστική λύση με την Τρόικα για τις τράπεζες

Δεν διαφώνησαν, αλλά ούτε και συμφώνησαν Βρούτσης-Τρόικα

Κομισιόν:Και την ερχόμενη εβδομάδα θα παραμείνει η Τρόικα στην Αθήνα