ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ΕΛΣΤΑΤ, η τρόικα και το κοινωνικό μέρισμα!

Η ΕΛΣΤΑΤ, η τρόικα και το κοινωνικό μέρισμα!

Το τελεσίγραφο του Eurogroup για συμφωνία μέχρι την Κυριακή χάθηκε, η δήλωση προόδου για την πορεία της οικονομίας δεν ήρθε ποτέ. Κυβέρνηση και τρόικα παρουσιάζονται σε έναν αγώνα δρόμου ανάμεσα σε «αγκάθια» και σκληρές διαπραγματεύσεις.

Μείζον θέμα αυτή τη φορά, είναι η διανομή του κοινωνικού μερίσματος, ενώ στο επίκεντρο μπαίνουν οι απολύσεις σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, αλλά και η λίστα ΟΟΣΑ. Για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 η τριμερής επιτροπή δεν εξεπλάγην, όπως διαρρέουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου. Όλες οι κινήσεις του Υπουργείου Οικονομικών περνούν από το ..«κόσκινο» των δανειστών, γνωρίζοντας πολύ καλά τις επιπτώσεις και τις κινήσεις μιας – ακόμα και φαινομενικά - μονομερούς απόφασης.

Αυτές τις μέρες η κυβέρνηση ετοιμάζεται να αποστείλει τα στοιχεία για το πρωτογενές αποτέλεσμα του 2013 στην Eurostat. Η διαδικασία γίνεται μέσω της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, η οποία πιστοποιεί το αποτέλεσμα σε εθνικό επίπεδο και στέλνει τα στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή για να επιβεβαιωθούν και από εκεί στις 23 Απριλίου.

Όπως φαίνεται, οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν είναι διατεθειμένοι να αποχωρήσουν από την Ελλάδα μέχρι να σιγουρευτούν ότι η ΕΛΣΤΑΤ θα στείλει στην Eurostat τα στοιχεία που έχουν συμφωνηθεί, αλλά από την άλλη, να κατοχυρώσει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε προεκλογικές παροχές, όπως ακριβώς έκανε από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτές τις μέρες υπάρχει ένα σενάριο στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο και έχει αναλάβει τη διαχείριση του κοινωνικού μερίσματος. Λίγο πριν τις διπλές εκλογές του Μαίου, αναμένεται να δοθεί εφάπαξ «βοήθημα» σε χαμηλοσυνταξιούχους, ενστόλους και ευπαθείς ομάδες, συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα - Νέες επαφές σήμερα

Μάχη με το χρόνο για συμφωνία μέχρι την Κυριακή

Υπ.Οικ. για Τρόικα: Πάμε να τα βρούμε, παρά να τα σπάσουμε