ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δίνουν γάλα, φάρμακα, τριετίες για να «ηρεμήσουν» την τρόικα

Δίνουν γάλα, φάρμακα, τριετίες για να «ηρεμήσουν» την τρόικα

Οι υποχωρήσεις της κυβέρνησης στις σφοδρές πιέσεις των δανειστών

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια της κυβέρνησης για την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα, μίας συμφωνίας που, όμως, θα περιλαμβάνει άκρως επώδυνες ρυθμίσεις για μεγάλες ομάδες πολιτών.

Ο μεταμεσονύκτιος κύκλος διαπραγμάτευσης, χθες, αλλά και οι νέες διαβουλεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη σήμερα, σηματοδοτούν την υποχώρηση της κυβέρνησης σε σειρά από ανοικτά θέματα, μιας και η τρόικα εμφανίζεται εξαιρετικά... πιεστική και πειστική.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση είναι έτοιμη για παραχωρήσεις στα ακόλουθα:

Γάλα. Η απαίτηση της τρόικας και των επιχειρηματιών του κλάδου πέρασε. Το σημερινό "φρέσκο" γάλα, με ζωή έως 5 ημέρες, θα μπορεί να πωλείται με διάρκεια ζωής μέχρι και 10 ημέρες. Αυτή η εξέλιξη ανοίγει, αυτομάτως, το δρόμο για αθρόες εισαγωγές ξένου γάλακτος στην Ελλάδα και συρρίκνωση της ελληνικής παραγωγής. Η νέα κατηγορία γάλακτος που προτείνει η ελληνική πλευρά, το γάλα "ημέρας", συνιστά τρικ καθώς, ούτως ή άλλως, η θερμική επεξεργασία της πρώτης ύλης είναι ακριβώς η ίδια είτε το γάλα παρουσιάζεται ότι έχει διάρκεια μίας – δύο ημερών, είτε δέκα ημερών.

• Φάρμακα. Η πώληση των ΜΥΣΥΦΑ σε super markets θα επανεξεταστεί μετά τις ευρωεκλογές καθώς η κυβέρνηση έλαβε τρίμηνη παράταση. Σε αυτό το διάστημα θα επιδιώξει να πείσει τους δανειστές ότι οι τιμές μπορούν να μειωθούν και εντός φαρμακείων, μετά την κατάργηση της διατίμησης στη συγκεκριμένη κατηγορία σκευασμάτων. Για πολλούς, ωστόσο, πρόκειται μόνον για παράταση της εκκρεμότητας, μήπως και η κυβέρνηση γλυτώσει το μαύρο στις εκλογές. Γενική υποχώρηση υπήρξε σε όλα τα άλλα ζητήματα των φαρμακείων και η μόνη κάλυψη που διατηρείται είναι η απαγόρευση χορήγησης άδειας λειτουργίας φαρμακείου σε μη φαρμακοποιούς

• Κινητικότητα. Νέο κύμα διαθεσιμότητας – κινητικότητας στο Δημόσιο θα προβλέπεται στη συμφωνία με την τρόικα. Ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων που θα επηρεαστεί θα είναι... πενταψήφιος (σ.σ. πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον 10.000 διαθεσιμότητες), οι οποίοι ήδη από το τρέχον έτος θα υπαχθούν σε καθεστώς κινητικότητας. Η “μάχη”, πλέον, δίνεται ώστε να μην περιληφθεί και συγκεκριμένος στόχος απολύσεων, όπως στο προηγούμενο μνημόνιο

• Τριετίες. Οι τριετίες, δηλαδή η προσαύξηση στο μισθό των υπαλλήλων ανάλογα με την προϋπηρεσία τους, μπαίνουν και αυτές στο στόχαστρο. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι διέσωσε το καθεστώς, ωστόσο αυτό είναι μισή αλήθεια. Διότι οι τριετίες θα περικοπούν πλήρως ή μερικώς, όπως αποκάλυψε το Newsbomb, για την πρόσληψη μακροχρόνια ανέργων. Το μέτρο θα παρουσιαστεί ως “κίνητρο” για την επανένταξη των μακροχρόνια ανέργων στην αγορά εργασίας, ωστόσο στην πράξη θα οδηγήσει σε νέα συμπίεση των αποδοχών.

Την πόρτα του Υπουργείου Οικονομικών πέρασαν οι εκπρόσωποι των δανειστών για μια ακόμα φορά σήμερα. Στις 4 το μεσημέρι και μετά από μια δίωρη διακοπή, η τριμερής επιτροπή συνεχίζει τις διαβουλεύσεις με τον Γ. Στουρνάρα.

Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου παρουσιάζονται αισιόδοξα για επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα ακόμα και σήμερα το βράδυ, ωστόσο νωρίτερα ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε χαρακτηριστικά: «Θεωρώ ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα κλείσουμε σήμερα».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει υπάρξει μερική πρόοδος σε μια σειρά θεμάτων, που έχουν να κάνουν κυρίως με τα εργασιακά.

Διαβάστε επίσης:

Δίωρη διακοπή στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα

Εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα - Νέες επαφές σήμερα

Θανάσης Γιαννόπουλος: Υπουργοί στην υπηρεσία της τρόικας

Η ΕΛΣΤΑΤ, η τρόικα και το κοινωνικό μέρισμα!