ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΑΠ-ΝΔΦΚ: Σύλλογοι, πέρα από κόμματα

ΔΑΠ-ΝΔΦΚ: Σύλλογοι, πέρα από κόμματα

Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, εξέδωσε δελτίο τύπου σχετικά με τους Φοιτητικούς και τους Σπουδαστικούς Συλλόγους όλης της χώρας. Η γαλάζια φοιτητική παράταξη βγαίνει μπροστά και καλεί όλες τις υπόλοιπες παρατάξεις να συνεναίσουν στην ουσιαστική επανίδρυση των φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων.

Παρατίθεται το δελτίο τύπου της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ:

Είναι πλέον σαφές, ότι το φοιτητικό κίνημα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής. Το μοντέλο που έχει υιοθετηθεί για πάνω από τρεις δεκαετίες, ολοκλήρωσε τον κύκλο του και δεν έχει τίποτα άλλο να προσφέρει στη βελτίωση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, έχοντας χάσει την αξιοπιστία του και την ικανότητά του να παρέμβει στις εξελίξεις.

Για αυτό, λαμβάνουμε σήμερα την πρωτοβουλία για ανανέωση του φοιτητικού κινήματος, προτείνοντας αλλαγές στον τρόπο που ασκείται η πολιτική στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Για να ζωντανέψει ξανά το φοιτητικό κίνημα, θα πρέπει πρώτα από όλα να δυναμώσουν οι φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι και να απελευθερωθούν από τα κομματικά συμφέροντα και τα μικροπολιτικά παιχνίδια που τους κρατούν σήμερα δέσμιους. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο εάν προχωρήσουμε στην επανίδρυση των συλλόγων, με θέσπιση κανόνων που θα ορίζουν τον τρόπο λειτουργίας τους και θα τους σέβονται όλοι. Έτσι, οι σύλλογοι θα βρεθούν ξανά στο επίκεντρο της πολιτικής και θα αποτελέσουν ενεργά κύτταρα ενός ενιαίου και μαζικού φοιτητικού κινήματος κάτω από μία νέα πανελλαδική ένωση, το Εθνικό Συμβούλιο Φοιτητών στα Πανεπιστήμια και το Εθνικό Συμβούλιο Σπουδαστών στα ΤΕΙ.

Στο εγχείρημα, σημαντικό ρόλο παίζουν οι φοιτητικές παρατάξεις. Η κάθε φοιτητική παράταξη οφείλει να συνεισφέρει με το δικό της στίγμα στο φοιτητικό σύλλογο, εκλέγοντας εκπροσώπους, καταθέτοντας τις προτάσεις της και όσες γίνονται αποδεκτές από την πλειοψηφία, να γίνονται συλλογική διεκδίκηση. Όμως, ο τρόπος με τον οποίο ασκείται η πολιτική είναι ευθύνη του συλλόγου και των οργάνων του. Ήρθε η ώρα οι παρατάξεις να κάνουν πίσω, για να βγουν μπροστά οι σύλλογοι και οι φοιτητές να εκφράζονται μέσα από αυτούς.

Μέχρι σήμερα οι φοιτητικές παρατάξεις, φοβούμενες το πολιτικό κόστος, έμπαιναν εμπόδιο σε αλλαγές που θα αναβάθμιζαν την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Με την προσπάθειά μας, πιστεύουμε ότι το φοιτητικό κίνημα θα αποκτήσει ξανά ουσία. Θα υπηρετεί αποκλειστικά το πανεπιστήμιο, επιδιώκοντας τη συνεχή εξέλιξή του μέσα τη σύνδεση των ιδρυμάτων με την αγορά εργασίας, την ανάπτυξη του ερευνητικού έργου και τη συνεχή επιστημονική εξέλιξη.

Στη προσπάθεια αυτή, θέλουμε την άποψη όλων. Ενώνουμε λοιπόν τις φωνές μας, δυναμώνουμε τους συλλόγους και δίνουμε χρώμα στις διεκδικήσεις μας.