ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: 6 προτάσεις για τις χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων από Ε.Ε

Χατζηδάκης: 6 προτάσεις για τις χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων από Ε.Ε

Έξι προτάσεις για την αναμόρφωση της πολιτικής χρηματοδότησης της ΕΕ προς τις επιχειρήσεις των χωρών μελών που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της κρίσης και ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες, κατέθεσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κ. Χατζηδάκης στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ για την Πολιτική Συνοχής, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα με πρωτοβουλία του υπουργείου και υπό την αιγίδα της ελληνικής Προεδρίας.

Ο υπουργός, όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μαζί με τον επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ Γιοχάνες Χαν, πρότεινε στο Συμβούλιο, να διαμορφωθούν ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στις χώρες της ΕΕ που δοκιμάζονται από την κρίση, να αξιοποιηθούν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως είναι τα "joint ventures" (κοινοπρακτικά σχήματα), να υπάρχει ευελιξία στην προσαρμογή των χρηματοδοτικών προγραμμάτων, να διασφαλίζεται ότι τα κονδύλια πηγαίνουν απευθείας σε επιχειρηματικές δράσεις ανάπτυξης και όχι για άλλους σκοπούς που σχετίζονται μεν με την ανάπτυξη αλλά εμμέσως.

Ο υπουργός ανέφερε ως παράδειγμα τις υποδομές, οι οποίες είναι μεν αναγκαίες αλλά σκοπός είναι να προηγείται η απευθείας χρηματοδότηση επιχειρηματικών δράσεων και προσπαθειών.

Ακόμη, σημείωσε, ότι θα πρέπει τα προγράμματα να είναι στοχευμένα στην αξιοποίηση της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας και ως παράδειγμα ανέφερε το ελληνικό πρόγραμμα "Επανεκκίνηση" που είναι στοχευμένο σε 9 τομείς και τέλος σημείωσε τις δυσμενείς επιπτώσεις που έχει για τη χώρα μας ο κανόνας της ΕΕ να υπολογίζονται τα κονδύλια που δίνονται σε κάθε χώρα με βάση τα έτη 2008 - 2010.

Ο υπουργός σημείωσε ότι είναι προφανές πως η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα έχει αλλάξει σήμερα και δεν προσομοιάζει σε αυτήν των ετών 2008 - 2010. Για το τελευταίο αυτό θέμα ο Επίτροπος σχολίασε ότι υπάρχει ρήτρα αναθεώρησης του κανόνα αλλά αυτό προβλέπεται για το 2016, ενώ σε ότι αφορά στη χρηματοδότηση μέσω επιχειρηματικών κεφαλαίων (venture capital) σχολίασε ότι υπάρχει αδυναμία στην ΕΕ για την αξιοποίηση αυτού του χρηματοδοτικού εργαλείου και τέλος υπογράμμισε τη σημασία που δίνεται στην μείωση του γραφειοκρατικού βάρους για τις επιχειρήσεις.

Όπως δήλωσε ο κ.Χατζηδάκης, «το 'Ατυπο Συμβούλιο Συνοχής συμπίπτει με την έναρξη της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 αλλά και με την περίοδο που οι οικονομίες των χωρών που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση βρίσκονται, στον ένα ή τον άλλο βαθμό κοντά σε αλλαγή σελίδας. Θα πρέπει να επιτραπεί η υιοθέτηση προγραμμάτων χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θα είναι προσαρμοσμένα στις ιδιαιτερότητες της οικονομίας κάθε χώρας, ιδιαίτερα αυτών που επλήγησαν από την κρίση. Δεν είναι νοητό, πολύ περισσότερο σήμερα, να αγνοήσουμε τα ειδικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στις χώρες αυτές».

Μάλιστα, ο κ. Χατζηδάκης, σημείωσε ότι όπου απαιτείται, θα πρέπει να γίνουν οι αναγκαίες αλλαγές στον τρόπο εφαρμογής των ευρωπαϊκών κανόνων ανταγωνισμού προκειμένου να μην υπονομευθεί περαιτέρω η θέση των επιχειρήσεων των πιο αδύναμων χωρών και παράλληλα να στηριχθούν οι καινοτόμες και εξωστρεφείς επιχειρήσεις με ειδικά προσαρμοσμένα, ευέλικτα χρηματοδοτικά προϊόντα και να διασφαλιστεί η μέγιστη αποτελεσματικότητα των Κοινοτικών πόρων.

Διαβάστε επίσης:

Απλοποίηση έκδοσης αδειών επιχειρήσεων