ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Μέρκελ - Λαγκάρντ

Συνάντηση Μέρκελ - Λαγκάρντ

Τι θα συζητήσουν οι δύο «σιδηρές- κυρίες» που κρατούν στα χέρια τους τις τύχες της Ελλάδας

Υπό άλλες συνθήκες τα βλέμματα όλων σήμερα θα ήταν στραμμένα στην έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον, εκεί όπου θα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση των δύο γυναικών, η παρουσία των οποίων έχει «σφραγίσει» τα τελευταία τέσσερα και πλέον χρόνια την ευρωπαϊκή και ελληνική κρίση χρέους.

Κριστίν Λαγκάρντ και Άγκελα Μέρκελ θα συναντηθούν έχοντας κεντρική θέση στην ατζέντα τους την κρίση στην Ουκρανία και το πρόγραμμα οικονομικής χρηματοδότησης της χώρας.

Παρότι είναι άγνωστο αν θα υπάρξει έστω και μία μικρή αναφορά στην Ελλάδα, αυτό που πρέπει να περιμένουμε από την σημερινή συνάντηση μεταξύ των δύο γυναικών είναι η επικαιροποίηση του πλαισίου συνεργασίας τους στην διαχείριση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανοιχτά θέματα όπως η προώθηση της τραπεζικής ένωσης (που ενδιαφέρει πάρα πολύ το ΔΝΤ), τα αποθεματικά του Μηχανισμού Ευρωπαϊκής Σταθερότητας, αλλά και τα ισχνά ίχνη ανάπτυξης που διαφαίνονται στον ευρωπαϊκό ορίζοντα.

Η υπόθεση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους είναι ιδιαίτερα περίπλοκη για να τεθεί στο τραπέζι μίας τέτοια διμερούς συνάντησης, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι θα εκλείψουν οι μετέπειτα διαρροές μεταξύ των δύο πλευρών, στην προσπάθεια της η καθεμία να προωθήσει στα μέσα ενημέρωσης την δική της ατζέντα.

Με αφορμή όμως την σημερινή συνάντηση Μέρκελ-Λαγκάρντ, πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι οι δύο κυρίες είναι αυτές που κρατάνε σήμερα στα χέρια τους την επίλυση του ελληνικού προβλήματος.

merkel lagard

Οι εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις που έχουν σε ότι αφορά την βιωσιμότητα του χρέους της χώρας μας, έχουν δοκιμάσει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο τις μεταξύ τους σχέσεις. Μπορεί η Άγκελα Μέρκελ να ήταν πράγματι αυτή που επέμενε το 2010 στην χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ στα προγράμματα χρηματοδοτικής στήριξης ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Ελλάδα, όμως στην διάρκεια των χρόνων τα πράγματα άλλαξαν με αποτέλεσμα οι σχέσεις ΔΝΤ και Βερολίνου να δοκιμαστούν σκληρά. Όσο ο Στρος Καν, με δεδομένες τις ηγετικές του φιλοδοξίες, αγόταν και φερόταν από τις αποφάσεις που επέβαλε η Μέρκελ, Βερολίνο και ΔΝΤ δεν είχαν κανένα πρόβλημα συνύπαρξης. Ο Στρος Καν έσυρε κάθε φορά το ΔΝΤ να συναινεί στις επιβαλλόμενες από την Γερμανία αποφάσεις των Ευρωπαίων. Αυτό όμως άλλαξε όταν τα ηνία του Ταμείου ανέλαβε η Κριστίν Λαγκαρντ, που τον Ιούλιου του 2011 έθεσε ως άμεση προτεραιότητα να επανακτήσει την αξιοπιστία και την πρωτοβουλία των κινήσεων εκ μέρους του Ταμείου.

Η υπόθεση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους ήταν ένα από πεδία στα οποία το ΔΝΤ αρχίζει έκτοτε να αποστασιοποιείται από την χαρασσόμενη πολιτική του Βερολίνου και των Βρυξελλών.

Μέχρι τότε η Μέρκελ πίστευε ότι η Λαγκάρντ θα μπορούσε να είναι ένας άλλος Στρος Καν, δηλαδή ανεκτική στα αιτήματα και τις αποφάσεις των Ευρωπαίων. Άλλωστε δεν είχε περάσει πολύς καιρός απ' όταν η ίδια η Λαγκάρντ ως Γαλλίδα Υπουργός Οικονομικών ήταν πλήρως συντεταγμένη στην γραμμή του Βερολίνου που έλεγε "όχι κούρεμα χρέους για την Ελλάδα".

Από την νέα θέση της, ως επικεφαλής του ΔΝΤ, η Λαγκάρντ άλλαξε γραμμή πλεύσης, ερχόμενη σε ευθεία αντίθεση με τις προτεραιότητες του Βερολίνου. Όλα αυτά έφεραν πολλές φορές τις σχέσεις των δύο γυναικών στο σημείο μηδέν, με αποκορύφωμα το Νοέμβριο του 2012, κατά την διάρκεια της ανοιχτής ρήξης μεταξύ των δύο πλευρών για την βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας.

Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά το ξέσπασμα της ελληνικής κρίσης, Μέρκελ και Λαγκάρντ έχουν εξομαλύνει τις μεταξύ τους σχέσεις. Είναι όμως μία εξομάλυνση που εδράζεται στην εικόνα μίας συνύπαρξής τους με ημερομηνία τέλους σε ότι αφορά το ελληνικό πρόβλημα.

Γι' αυτό και όπως εκτιμούν πολλοί, η μεταξύ τους διαμάχη για το ελληνικό χρέος θα λήξει με την αποχώρηση ενός εκ των δύο από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Και αυτή που θα αποχωρήσει δεν πρόκειται να είναι σίγουρα η Άγκελα Μέρκελ...

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Σαμαράς όπως… Μέρκελ

«Βάζει φωτιά» η Μέρκελ: Ξεχάστε τις γερμανικές αποζημιώσεις

Γιατί η Μέρκελ «τρέμει» ενδεχόμενη νίκη Τσίπρα

Αυτό είναι το επικίνδυνο μοντέλο της Μέρκελ για την υγεία

Μέρκελ: Ήλθε, είδε το «προτεκτοράτο» της και απήλθε