ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σταϊκούρας: Δύσκολοι αλλά εφικτοί οι στόχοι του Μεσοπρόθεσμου

Σταϊκούρας: Δύσκολοι αλλά εφικτοί οι στόχοι του Μεσοπρόθεσμου

«Η χώρα έχει εισέλθει από πέρσι σε μια μακρά περίοδο υψηλών και βιώσιμων πρωτογενών πλεονασμάτων. Οι στόχοι του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής, 2015-2018, είναι δύσκολοι και όχι ανέφικτοι, ενώ οι παραδοχές του Προγράμματος για τους μελλοντικούς ρυθμούς ανάπτυξης, είναι ρεαλιστικές, αν όχι και συντηρητικές» ανέφερε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Κατά τη σημερινή, δεύτερη και τελευταία ημέρα συζήτησης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος στην Επιτροπή Οικονομικών, ο κ. Σταϊκούρας υπερασπίστηκε τις εκτιμήσεις του νομοσχεδίου, τονίζοντας επανειλημμένα πως οι προβλέψεις του φέρουν τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εδράζονται σε στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ επικυρωμένα από την EUROSTAT.

Η έξοδος της ελληνικής οικονομίας από την ύφεση, πραγματοποιείται ήδη από φέτος, και αναμένεται να βασιστεί σε πόρους ύψους 33,3 δισ. για την περίοδο 2014-2018. Όσο για τις τρέχουσες χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου, αν και είναι καλυμμένες για τους προσεχείς 12 μήνες, δεν αποκλείεται στη συνέχεια να υπάρξει νέα έκδοση κρατικού ομολόγου ύψους 3 έως 6 δισ. ευρώ.

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης, ότι τα μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα που προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο, είναι ανέφικτο να συνδυαστούν με τους εκτιμούμενους ρυθμούς ανάπτυξης, (αντίστοιχες παρατηρήσεις είχε εκφράσει και το Κοινοβουλευτικό Γραφείο Προϋπολογισμού), ο κ. Σταϊκούρας επικαλέστηκε το προηγούμενο της περιόδου 1995-2007:

«Την περίοδο 1995-2007, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ, ήταν 3,7%. Αυτό που έχουμε στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα είναι ρυθμός ανάπτυξης με ετήσιο μέσον όρο 2,8%» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. «Συγκρατήστε τους αριθμούς 2,8% με 3,7%, διότι κάποιοι ισχυρίστηκαν ότι δεν έχει επιτευχθεί κάτι ανάλογο ποτέ στο παρελθόν. Εάν μάλιστα συνυπολογιστεί το μέγεθος του παραγωγικού κενού και οι φιλικές προς την οικονομική ανάπτυξη, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν συντελεστεί και θα συντελεστούν τα επόμενα χρόνια στη χώρα, ο προβλεπόμενος μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης, ίσως να είναι και συντηρητικός» συμπλήρωσε.

Αντίστοιχες υπήρξαν οι αναφορές του κ. Σταϊκούρα και για την προβλεπόμενη βύθιση της ανεργίας στο 15,9% μέχρι το 2018: «Μέσα σε τέσσερα χρόνια, η ανεργία αυξήθηκε κατά 17 μονάδες - και με την πολιτική που ασκούμε, εκτιμούμε πως μέσα σε πέντε χρόνια μπορεί να μειωθεί κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες. Γιατί δεν φαίνεται συνεπώς ρεαλιστικό;» αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Σε ότι αφορά τη συζήτηση για το δημοσιονομικό και το χρηματοδοτικό κενό που είναι δυνατόν να προκύψει κατά τη διάρκεια εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, ο κ. Σταϊκούρας επέμεινε πως δημοσιονομικό κενό δεν αναμένεται να εμφανιστεί, αλλά τουναντίον προβλέπεται σωρευτική υπέρβαση των στόχων, ύψους 2,478 δισ. ευρώ το 2018. Η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, παρότι αυτές διαμορφώθηκαν στα 4,7 δισ. ευρώ κατά το τέλος του 2013, «είναι δημοσιονομικά ουδέτερη και δεν επηρεάζει το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης, καθώς, είτε είναι δαπάνη για το κρατικό προϋπολογισμό αλλά ταυτόχρονα έσοδο για τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, είτε είναι δαπάνη των φορέων της γενικής κυβέρνησης που συνεπάγεται μείωση του αποθέματος».

Παράλληλα, ο αναπληρωτ΄ής υπουργός Οικονομικών επανέλαβε πως δεν αναμένεται να εμφανιστεί χρηματοδοτικό κενό στην διαδικασία αποπληρωμής των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας, το 2014:

«Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, είναι καλυμμένες τουλάχιστον για τους προσεχείς 12 μήνες, καθώς δύο τράπεζες έχουν επαναγοράσει προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου ύψους 1,7 δισ. ευρώ, σε σύνολο 5 δισ.», ανέφερε ο κος Σταϊκούρας. Παράλληλα, το Δημόσιο αντλεί πόρους ύψους 3 δισ. από την έκδοση νέου ομολόγου πενταετούς διάρκειας και από βραχυχρόνιες πράξεις διαχείρισης ταμειακής ρευστότητας, ύψους μέχρι και 4,5 δισ.. Δεν περιλαμβάνεται επίσης, ενδεχόμενη μελλοντική προσφυγή στις διεθνείς αγορές με έκδοση νέου ομολόγου του ελληνικού δημοσίου, που εμείς εκτιμούμε ότι αυτό μπορεί να είναι από 3 έως 6 δισ.».

Τα παραπάνω βεβαίως, μπορούν να επιτευχθούν μονάχα σε περίπτωση που αποφευχθούν «πολιτικοί κίνδυνοι, κίνδυνοι καθυστέρησης υλοποίησης μεταρρυθμίσεων, κίνδυνοι αποκλίσεων στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου, κίνδυνοι που σχετίζονται με γεωπολιτικές εξελίξεις. Σε κάθε περίπτωση, όμως, και πρέπει σ' αυτό τουλάχιστον να συμφωνήσουμε, αυτοί οι κίνδυνοι σε αυτό το πρόγραμμα είναι μικρότεροι από τους αντίστοιχους κινδύνους που υπήρχαν στο πρόγραμμα που συζητήσαμε και ψηφίσαμε πριν από περίπου 1,5 χρόνο» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Το νομοσχέδιο για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, υπερψηφίστηκε σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία, ενώ πρόκειται να εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, μεθαύριο το πρωί.

Διαβάστε επίσης:

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα