«Άδικη φορολόγηση Ελλήνων που εργάζονται στο εξωτερικό»

Newsroom Newsroom

«Άδικη φορολόγηση Ελλήνων που εργάζονται στο εξωτερικό»

Η διπλή φορολόγηση των Ελλήνων κατοίκων του εξωτερικού είναι το θέμα ερώτησης που κατέθεσαν προς τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως αναφέρεται στην ερώτηση, «πολλοί Έλληνες που εργάζονται στο εξωτερικό και τυγχάνει να έχουν κάποιο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα στην Ελλάδα, (π.χ. ενοίκιο από κάποιο ακίνητο) να κινδυνεύουν να φορολογηθούν για το εισόδημα που απέκτησαν στο εξωτερικό δυο φορές. Μια φορά στη χώρα που εργάζονται και μια στην Ελλάδα. Τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν αναδρομικά είναι μεγάλα και άδικα».

Ειδικότερα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν: «Ένα από τα αποτελέσματα της ακολουθούμενης μνημονιακής πολιτικής είναι η φυγή πάρα πολλών Ελλήνων, κυρίως νέων, στο εξωτερικό για αναζήτηση εργασίας. Οι άνθρωποι αυτοί όταν έφυγαν από την Ελλάδα δεν ήξεραν εάν θα μείνουν στο εξωτερικό για εργασία, για πόσο διάστημα ή θα αν επιστρέψουν πίσω στη χώρα μας. Επίσης δεν γνώριζαν την υποχρέωση να δηλώσουν στην αρμόδια ΔΟΥ ότι στο εξής θα είναι κάτοικοι εξωτερικού, πράγμα που δεν το γνώριζαν με βεβαιότητα ούτε οι ίδιοι.

Αποτέλεσμα είναι πολλοί Έλληνες που εργάζονται στο εξωτερικό και τυγχάνει να έχουν κάποιο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα στην Ελλάδα, (π.χ. ενοίκιο από κάποιο ακίνητο) να κινδυνεύουν να φορολογηθούν για το εισόδημα που απέκτησαν στο εξωτερικό δυο φορές. Μια φορά στη χώρα που εργάζονται και μια στην Ελλάδα. Τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν αναδρομικά είναι μεγάλα και άδικα.

Επίσης για το οικονομικό έτος 2013 ήταν υποχρεωτική η ηλεκτρονική υποβολή της φορολογικής δήλωσης. Όμως στο ηλεκτρονικό έντυπο δεν υπήρχε αντίστοιχο πεδίο που να δηλώνεται το φορολογικό πιστοποιητικό από χώρες του εξωτερικού. Η κατάθεσή του φορολογικού πιστοποιητικού εκ των υστέρων θεωρείτε εκπρόθεσμη".

Με αφορμή τα παραπάνω, οι βουλευτές ερωτούν τον υπουργό Οικονομικών, εάν προτίθεται να δώσει αναδρομικά το δικαίωμα στους κατοίκους εξωτερικού να δηλώσουν ότι είναι κάτοικοι εξωτερικού, με την προσκόμιση κάποιων αποδεικτικών εγγράφων που να αποδεικνύουν τη χώρα διαμονή τους και τη φορολόγησή τους σε αυτή.

Τέλος, ερωτούν πως προτίθεται ο κ. Στουρνάρας να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της αδυναμίας στην ηλεκτρονική υποβολή της φορολογικής δήλωσης να υποβάλλονται και μάλιστα σε ετήσια βάση, το φορολογικό πιστοποιητικό και τα λοιπά απαραίτητα δικαιολογητικά, από χώρες του εξωτερικού.

Οι ερωτώντες βουλευτές:

Πετράκος Αθανάσιος
Γελαλής Δημήτριος
Ουζουνίδου Ευγενία
Σαμοϊλης Στέφανος».

Διαβάστε επίσης:

Πήραν χαρτοφυλάκια οι γαλάζιοι ευρωβουλευτές

Google News Publisher Ακολούθησε το Newsbomb.gr
στο Google News

Σκόπελος: Ζητούν από τον σύζυγο της γυναίκας που σκοτώθηκε από κεραυνό να πληρώσει τη νεκροψία

10:13

Ιερέας βάφτισε παιδί με νεροπίστολο (photos)

10:12

Ελένη Μενεγάκη: Όλες οι φορές που αποκάλυψε τα μυστικά της τέλειας σιλουέτας της! Τα θυμάσαι;

10:10

Μην ακούς κανέναν! Αν ανήκεις σε αυτά τα ζώδια, δε σε αγγίζει τίποτα!

10:00

ΤΣΣΚΑ Μόσχας: Τέλος και επίσημα ο Μπέικερ (photos)

09:58

Καθηγητής Κυριόπουλος στο CNN Greece: Τα διδάγματα της πανδημίας, η προστιθέμενη αξία της Ελλάδας

09:58

Ο χειρότερος καπετάνιος όλων των εποχών - Έριξε το πλοίο στα βράχια!

09:55

Κι όμως αυτό το Speedster είναι ένα Ford Focus

09:50

10 αρώματα που μυρίζουν αντηλιακό, καρύδα, δροσερά κοκτέιλ και θαλασσινό αέρα...

09:50

Επίσημο: Αυτό είναι το ανανεωμένο Κia Rio

09:40

Κορονοϊός-Πρόβλεψη Σύψα: Θα έχουμε σίγουρα εισαγόμενα κρούσματα από τον τουρισμό

09:38

Αναβλήθηκε ο γάμος του με πλαστική κούκλα λόγω κορονοϊού (photos)

09:35
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved