ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κάντε την Γενική Γραμματεία Εσόδων Ανεξάρτητη Αρχή!

Κάντε την Γενική Γραμματεία Εσόδων Ανεξάρτητη Αρχή!

Μετά την «παραίτηση» Θεοχάρη με πολιτική παρέμβαση, θέλουν θεσμική αυτονόμηση της Γενικής Γραμματείας – Δεν θα δίνει σε κανένα λογαριασμό για την φορολογική πολιτική

Όπως πρώτο το Newsbomb.gr είχε αποκαλύψει κατά τη διάρκεια του θρίλερ με την παραίτηση – αποπομπή του Θεοχάρη, ο μέγας φόβος του Γιάννη Στουρνάρα ήταν πως αν η «παραίτηση» γινόταν άγαρμπα, οι ξένοι θα ζητούσαν την πλήρη ανεξαρτητοποίηση της γραμματείας εσόδων.

Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που η συνάντηση των δυο ανδρών κράτησε τόσες πολλές ώρες αφού έπρεπε να βρεθεί μια φόρμουλα ώστε και ο Θεοχάρης να παραιτηθεί και η γενική γραμματεία να παραμείνει σε ελληνικά χέρια.

Την Πέμπτη 5 Ιουνίου και κατά τη διάρκεια της συνάντησης Θεοχάρη – Στουρνάρα στο Νewsbomb.gr και σε ρεπορτάζ με τίτλο: «Σίριαλ με την... παραίτηση Θεοχάρη - Σε εξέλιξη η συνάντηση με τον Στουρνάρα», γράφαμε χαρακτηριστικά: «… η κυβέρνηση αν και επικοινωνιακά θέλει να ικανοποιήσει το λαικό αίσθημα «διώχνοντας» τον κ. Θεοχάρη, υπάρχει ο φόβος να προκληθεί η δυσφορία του ΔΝΤ και των δανειστών οι οποίοι μπορεί να ζητήσουν την μετατροπή της Γενικής Γραμματείας Εσόδων σε ανεξάρτητη αρχή. Κάτι τέτοιο όπως εκτιμούν στην κυβέρνηση θα είναι εξόχως αρνητικό αφού πλέον δεν θα υπάρχει πολιτική παρέμβαση στην ασκούμενη φορολογική πολιτική».

Δυστυχώς εκ του αποτελέσματος διαφαίνεται ότι από την πλευρά των ευρωπαίων εταίρων υπάρχει δυσφορία και δυσπιστία για το κατά πόσον η γενική γραμματεία εσόδων μπορεί να «περπατήσει» χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις. Μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες (κάτι που πέρασε στα… ψιλά των ΜΜΕ) ο Έλληνας εκπρόσωπος στο Euroworking Group (EWG) δέχθηκε σκληρή κριτική από τους ομολόγους του, οι οποίοι άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο να ζητήσει η τρόικα την πλήρη ανεξαρτητοποίηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, στα πρότυπα του αμερικανικού Internal Revenue Service (IRS).

Η καχυποψία με την οποία αντιμετωπίζουν το θέμα οι πιστωτές οφείλεται:

1ον. Στην εξαρχής απροθυμία που έδειξε η κυβέρνηση να στελεχώσει και να χρηματοδοτήσει μια ημιαυτόνομη ΓΓΔΕ

2ον. Στο γεγονός ότι παρά την αυτονομία Θεοχάρη τα έσοδα δεν ήταν ποτέ τα αναμενόμενα, γεγονός που έβαζε σε σκέψεις τους δανειστές για λάθος χειρισμούς στο εσωτερικό της υπηρεσίας.

3ον. Οι δανειστές δεν μπορούσαν ποτέ να κατανοήσουν πως είναι δυνατόν να βεβαιώνονται τόσα πολλά πρόστιμα δισεκατομμυρίων και να εισπράττονται τελικά τόσα λίγα χρήματα.

4ον. Στο γεγονός ότι οι δανειστές φοβήθηκαν και μόνο στο άκουσμα των ονομάτων που θα αντικαταστήσουν τον Χάρη Θεοχάρη…

Τώρα τα πράγματα έχουν δυσκολέψει αρκετά για την ελληνική πλευρά που ζητά πίστωση χρόνου από τους δανειστές προκειμένου να μην γίνει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων Ανεξάρτητη Αρχή. Υπόσχονται ότι θα τηρηθεί καθόλα νόμιμη και διαφανής διαδικασία στην πρόσληψη του διαδόχου και ότι δεν θα υπάρξει από εδώ και στο εξής καμία παρέμβαση.

Ο λόγος είναι προφανής: Αν θεσμοθετηθεί αυτονομία, τότε η φορολογική πολιτική και οι εισπρακτικοί μηχανισμοί θα λειτουργούν αμιγώς τεχνοκρατικά χωρίς κανένα έλεος και χωρίς κανένα κοινωνικό κριτήριο. Όλα θα γίνονται απρόσωπα γεγονός που θα προκαλέσει μεγάλη δυσαρέσκεια στη φορολογική μάζα και συνεπώς τεράστιο πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση.

Mόνη ελπίδα μας είναι το όνομα που θα αναλάβει να ικανοποιεί τον κ. Πιέρ Λεπετί, γενικό Επιθεωρητή του Γαλλικού υπουργείου Οικονομικών και μέλος της Τask Force. Έτσι απλά…

Διαβάστε επίσης:

Θεοχάρης: Έφυγα χωρίς να ζητήσω ευρώ