ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σαμαράς: Η Ελλάδα δε χρειάζεται τρίτο πακέτο βοήθειας

Σαμαράς: Η Ελλάδα δε χρειάζεται τρίτο πακέτο βοήθειας

Τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για χρηματοδοτικό κενό 12,5 δις ευρώ τα επόμενα χρόνια αμφισβήτησε ο Αντώνης Σαμαράς, καθιστώντας σαφές πως η Ελλάδα δε θα χρειαστεί άλλα δάνεια διάσωσης.

«Η Αθήνα δε θέλει τρίτο πακέτο βοήθειας», υποστήριξε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στην ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας «Handelsblatt», όπου υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει με τις μεταρρυθμίσεις και να διατηρήσει την δημοσιονομική πειθαρχία, δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη.

Τόνισε ακόμα ότι αναμένει μετά το καλοκαίρι να συζητηθεί η ελάφρυνση του χρέους, ενώ ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση μεγαλύτερη βοήθεια για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων. Παράλληλα, αναφέρθηκε διεξοδικά στις επιτυχίες της Ελλάδας και στην αλλαγή του κλίματος στο εξωτερικό, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία και η παρούσα Βουλή θα εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένει ότι η χώρα του θα αφήσει πίσω της την ύφεση. Και σε ό,τι αφορά την απομείωση του χρέους βλέπει πρόοδο. Αυτό εξακολουθεί να σημαίνει δουλειά για τη χώρα του», αναφέρεται στον πρόλογο του δημοσιεύματος, το οποίο συνεχίζει: «Η Ελλάδα δε χρειάζεται, σύμφωνα με τα λόγια του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, μετά τη λήξη των πληρωμών βοήθειας της ΕΕ αυτό το έτος, τρίτο πακέτο βοήθειας. Δε βλέπει για τα επόμενα δύο χρόνια κάποιο χρηματοδοτικό κενό, το οποίο θα καθιστούσε αναγκαία περαιτέρω δάνεια βοήθειας».

«Στηριζόμαστε στην ανάπτυξη της οικονομίας», υπογραμμίζει ακολούθως ο κ. Σαμαράς ο οποίος - σύμφωνα με την εφημερίδα - αναμένει ότι η χώρα μας θα αφήσει πίσω της την ύφεση.

Σε ό,τι αφορά την απομείωση του χρέους, ο συντάκτης επισημαίνει πως ο Έλληνας πρωθυπουργός βλέπει πρόοδο. «Η Ελλάδα θα μειώσει το ποσοστό χρέους από το σημερινό 175% του ΑΕΠ, κάτω από το 110% ως το 2022, όπως έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές, υπό την προϋπόθεση ότι όλοι οι συμμετέχοντες θα τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους», διευκρινίζει ο πρωθυπουργός.

«Για την Ελλάδα αυτό σημαίνει ότι θα συνεχίσει να εργάζεται στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ότι θα συνεχίσει την επιτυχή της δημοσιονομική πολιτική», προσθέτει η εφημερίδα.

Αντιστοίχως, επισημαίνει ο κ. Σαμαράς: «πρέπει οι δανειστές να κάνουν πράξη τη δέσμευσή τους να συζητήσουν για ελαφρύνσεις του χρέους. Θα μπορούσε κανείς να φανταστεί χαμηλότερα επιτόκια, μακρύτερες περιόδους αποπληρωμής και επιπλέον περιόδους χάριτος».

Σε ό,τι αφορά την τρέχουσα συζήτηση για πιθανή χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας, ο κ. Σαμαράς καταλήγει: «Ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη πάνε μαζί. Δεν το βλέπω αυτό ως δίλημμα», ενώ τάσσεται υπέρ της διατήρησης των βασικών δομών του Συμφώνου Σταθερότητας.

Διαβάστε ακόμα:

Σαμαράς: Η εκλογή Γιούνκερ θα ενισχύσει τον προσανατολισμό της Ε.Ε.