ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Κόκκινα δάνεια» και «μαύρες τρύπες» τρώνε την κυβέρνηση

«Κόκκινα δάνεια» και «μαύρες τρύπες» τρώνε την κυβέρνηση

Ρίχνουν όλο το βάρος τους στα επικίνδυνα δάνεια συγκεκριμένων επιχειρηματιών και στα «ανοίγματα» των τραπεζών

Αγώνα δρόμου επιχειρεί η κυβέρνηση προκειμένου μέχρι το τέλος Αυγούστου να έχει βρει τη φόρμουλα και να τακτοποιήσει τα κόκκινα δάνεια συγκεκριμένων επιχειρηματιών που θα έπρεπε υπό νορμάλ συνθήκες να έχουν «τινάξει τα πέταλα» αλλά και να κλείσει τις μαύρες τρύπες των τραπεζών που δεν κλείνουν με τίποτα.

Μέχρι το τέλος Αυγούστου θα πρέπει να είναι έτοιμο το νομοθετικό πλαίσιο για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων από τις τράπεζες και μέχρι στιγμής, όπως όλα δείχνουν, δεν βρισκόμαστε καν στην τελική ευθεία.

Πρώτο θέμα για την κυβέρνηση και τις τράπεζες είναι τα επιχειρηματικά κόκκινα δάνεια, που αγγίζουν ακόμα και τα 40 δις ευρώ. Με το που βρεθεί λύση για αυτά, εκτιμάται ότι θα ακολουθήσουν τα δάνεια των νοικοκυριών, με πολλούς βέβαια αστερίσκους.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η τρόικα θέλει να έχει στα χέρια το σχέδιο της Ελλάδας για τη μείωση των κόκκινων δανείων μέχρι την αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου. Τότε θα φανεί στο «περίπου» το αν θα χρειαστούν και νέα κεφάλαια οι ελληνικές τράπεζες. Αν δηλαδή, προκύψουν νέες «τρύπες» που θα πρέπει να κλείσουν. Δεν είναι τυχαίο που οικονομολόγοι, αλλά και τραπεζικά στελέχη θεωρούν το θέμα των κόκκινων δανείων στην Ελλάδα, ως τo μεγαλύτερo «αγκάθι» μαζί με το ασφαλιστικό.

Εκεί που θα μάθουμε αν οι τράπεζες χρειαστούν επιπλέον χρήματα, θα είναι στα τεστ αντοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στα τέλη του έτους. Αν τα επισφαλή δάνεια στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν μειωθούν από τα 77 δις που είναι σήμερα, τότε το πρόβλημα θα είναι τεράστιο.

Όπως έχουμε γράψει ξανά στο Newsbomb, το σχετικό νομοσχέδιο που προωθεί το Υπουργείο Ανάπτυξης προβλέπει ρυθμίσεις μόνο για τα δάνεια των επιχειρήσεων (ήδη κατά πληροφορίες, η τρόικα έχει στα χέρια της 100 «καυτούς φακέλους» επιχειρηματικών δανείων) και όχι για τα νοικοκυριά, που αναδεικνύονται μάλλον οι μεγάλοι χαμένοι της υπόθεσης.

Τα δάνεια των νοικοκυριών

Σε αυτή τη φάση, το οικονομικό επιτελείο και οι τράπεζες δεν φαίνονται να έχουν τη διάθεση να αγγίξουν τα στεγαστικά και τα καταναλωτικά δάνεια, αλλά και τις πιστωτικές κάρτες που «καίνε» τα ελληνικά νοικοκυριά.

Η λογική στην οποία κινούνται, έχει να κάνει με το αν οι ιδιώτες θα συνεχίσουν να πληρώνουν τα δάνειά τους ή θα «χαλαρώσουν» αναμένοντας καλύτερες ρυθμίσεις.

Η ρύθμιση «Κατσέλη» μάλλον πάει στον κάλαθο των αχρήστων, αφού δεν δίνει πρακτικά λύση «εδώ και τώρα» για τα περισσότερα δάνεια. Μεγάλο ποσοστό των προσφυγών με βάση τον εν λόγω Νόμο έχει πάρει δικάσιμο για 5 ή και 10 χρόνια από τώρα. Συνεπώς δεν προσφέρει μόνιμη λύση για το τραπεζικό σύστημα.

Το Ιρλανδικό μοντέλο φαίνεται να κερδίζει «πόντους» για τα νοικοκυριά και τα στεγαστικά δάνεια, που προβλέπει οι ιδιοκτήτες ακινήτων να πληρώνουν ενοίκιο αντί για δόση δανείου, αφού θα έχει δεσμευτεί το σπίτι από την τράπεζα.

Την ίδια ώρα, οι όποιες ρυθμίσεις θα «πατούν» πάνω στις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, ένα ποσό δηλαδή το οποίο το ίδιο το κράτος θα θεωρεί ότι ο εκάστοτε πολίτης ή οικογένεια θα μπορεί να ζήσει και το ποσό που απομένει θα πηγαίνει απευθείας στο δάνειο.

Τα επιχειρηματικά δάνεια

Το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης αναφέρει ότι μέχρι το Σεπτέμβριο θα πρέπει να υπάρχει λίστα με τις επιχειρήσεις που μπορούν να γίνουν βιώσιμες και έχουν δάνεια σε τράπεζες. Αυτές οι επιχειρήσεις θα συνεχίζουν να δανειοδοτούνται όταν το τραπεζικό σύστημα μπορέσει φυσικά, να ανοίξει εκ νέου την κάνουλα των δανείων.

Η λογική της κυβέρνησης και της Τράπεζας της Ελλάδας κινείται στην τακτική του ότι όσες επιχειρήσεις έχουν δάνεια που δεν μπορούν να τα εξυπηρετήσουν, θα πρέπει να βάλουν λουκέτο.

Για να αποφύγουν το κλείσιμο, οι διοικήσεις των επιχειρήσεων θα πρέπει:

1. Να πάνε στην τράπεζα και να κάνουν έναν διακανονισμό με τον οποίο το δάνειό τους δεν θα είναι πλέον «κόκκινο» (δηλαδή να πληρώνουν κάτι, άρα η ΕΚΤ θα βρει ένα δάνειο που εξυπηρετείται κάπως και δεν δημιουργεί «τρύπα» στις τράπεζες)

2. Να βρουν στρατηγικό επενδυτή που να βάλει χρήματα για να σώσει την εταιρία. Όλοι γνωρίζουν ωστόσο, ότι κανένας επενδυτής δεν θα βάλει χρήματα σε μια εταιρία με τεράστια δάνεια, πεσμένο τζίρο και γενικά να βρίσκεται υπό κατάρρευση.

3. Τρίτη επιλογή των επιχειρήσεων, είναι να συγχωνευθούν με άλλες εταιρίες του ίδιου κλάδου.

Δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα το αν τελικά, θα δημιουργηθεί μια «bad bank», μια «κακή τράπεζα» δηλαδή, στην οποία θα ρίξουν μέσα όλα τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια.

Εκεί στοχεύουν και τα λεγόμενα «κοράκια» -funds τα οποία καραδοκούν, έχοντας ως στόχο να αγοράσουν ..κοψοχρονιά δάνεια επιχειρήσεων. Στη συνέχεια θα τα πουλήσουν σε υψηλότερες τιμές, αποσπώντας τεράστια κέρδη.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: «Τραπεζοκεντρική η πρόταση για τα κόκκινα δάνεια»

Τακτοποιούν τους επιχειρηματίες με τα «κόκκινα δάνεια»

Στα «σκαριά» το τελικό σχέδιο για τη ρύθμιση δανείων