ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αγώνας δρόμου 10 ημερών

Αγώνας δρόμου 10 ημερών

Κάτι λιγότερο από 10 μέρες απομένουν μέχρι την επόμενη αξιολόγηση της τρόικα, αυτή τη φορά από το Παρίσι, με την κυβέρνηση να τρέχει να κλείσει όλα τα ανοιχτά μέτωπα.

Το οικονομικό επιτελείο έχει επιδοθεί σε ένα αγώνα δρόμου για να κάνει ό,τι της έχουν ζητήσει οι δανειστές, προκειμένου να δώσουν το πράσινο φως για να πουν το «ναι» σε μια δήλωση, η οποία θα αναφέρει ότι η σταδιακή μείωση της φορολογίας είναι μια επιλογή που θα πρέπει να εξεταστεί στην Ελλάδα. Φυσικά, με αστερίσκους. Και εννοείται πως ο μέσος Έλληνας δεν πρόκειται να νιώσει στην τσέπη του αυτές τις ..υποσχόμενες φοροελαφρύνσεις.

Λίφτινγκ στη φορολογία
Η φορολογία είναι η μόνη επιλογή της κυβέρνησης για να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις βουλευτών και πολιτών γύρω από την κατάσταση της οικονομίας. Μην ξεχνάτε ότι μπροστά μας έχουμε την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και την ..εξεύρεση των 180 βουλευτών.

Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης είναι ίσως το μοναδικό σκέλος της φορολογίας που αν μειωθεί, θα γίνει αντιληπτό από τον κόσμο. Κι αυτό γιατί όχι μόνο το μέτρο απέτυχε, αλλά έβαλε μέσα στον προϋπολογισμό κατά μισό δις ευρώ!

Από την άλλη, η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης ενδέχεται να μειωθεί γιατί πολύ απλά ..δεν μπορεί να μετατεθεί για τα επόμενα χρόνια.. Ο λόγος; Ο φόρος είναι ..έκτακτος!

Επίσης, η μείωση στη φορολογία των εισοδημάτων είναι ένα ..παραμύθι που θα προσπαθήσουν να «πλασάρουν» στον κόσμο. Αυτό που έχουν ήδη συζητήσει με την τρόικα είναι η μείωση του φόρου στα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων για ποσά άνω των 42.000 ευρώ. Στόχος να μειωθεί ο ανώτατος συντελεστής εκεί, του 42%. Για να μην τρώμε «κουτόχορτο», ας αναρωτηθεί κανείς πόσοι είναι οι μισθωτοί – συνταξιούχοι που δηλώνουν εισόδημα άνω των 42.000 ευρώ.

Επικοινωνιακή ..φορολογία
Όλα τα παραπάνω, και αρκετά ακόμα τα οποία θα πιέσει η κυβέρνηση να λάβει από τους δανειστές στην αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου, έστω και ως μια πρώτη δέσμευση, θα έχει ως στόχο την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, λίγες μέρες μετά τη σύσκεψη κυβέρνησης – τριμερούς επιτροπής στο Παρίσι.

Εκεί ο Αντώνης Σαμαράς θα πρέπει να έχει να πει κάτι στον κόσμο και τους βουλευτές, ως δείγμα της αλλαγής πολιτικής, μιλώντας για τον οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση. Η μείωση της φορολογίας που «καίει» τους πολίτες θα είναι το επικοινωνιακό χαρτί της κυβέρνησης, αλλά ίσως και το δίλημμα ενόψει τυχόν πρόωρων εκλογών.

Τα καυτά μέτωπα
Κυβέρνηση και τρόικα γνωρίζουν καλά ότι δεν έχουν ανοίξει ακόμα πλήρως, τα μείζονα και «καυτά» ζητήματα. Το ασφαλιστικό και τα εργασιακά αν και θα έπρεπε να είχαν έρθει σε νομοσχέδιο εδώ και μήνες, παίρνουν συνεχώς αναβολή. Οι δυο πλευρές γνωρίζουν τις αντιδράσεις, αφού έχουν φροντίσει να λάβουν από εκεί που πρέπει τα «μηνύματα» και τις αντιδράσεις του κόσμου.

Στην ουσία γνωρίζουν ότι το «όπλο» της κυβέρνησης όχι μόνο δεν είναι γεμάτο για να διαπραγματευθεί, αλλά πρακτικά όλα κινδυνεύουν να καταρρεύσουν σαν χάρτινος πύργος.

Οι μειώσεις συντάξεων είναι μάλλον εκ νέου αναπόφευκτες, καθώς τα ασφαλιστικά ταμεία βρίσκονται υπό κατάρρευση. Έτσι, ως γνωστόν, θα εγγυώνται από εδώ και στο εξής μια ελάχιστη σύνταξη και από εκεί και πέρα θα δίνουν ό,τι τους περισσεύει!

Οι ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα αποτελεί ένα ακόμα μέτωπο που έχει «παγώσει» από την προηγούμενη αξιολόγηση της τρόικα.
Φυσικά, αν το ασφαλιστικό συνδυαστεί με τα «κόκκινα» δάνεια (που οδηγούν πχ σε κατασχέσεις για τα στεγαστικά δάνεια) τότε ο συνδυασμός είναι ..εκρηκτικός!

Διαβάστε επίσης:

Καταρρέουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία

Χαρδούβελης: Η κατάσταση είναι καλύτερη απ΄ό,τι προ διετίας