ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Συνεχίζεται το πάρτι φοροδιαφυγής και διαπλοκής»

«Συνεχίζεται το πάρτι φοροδιαφυγής και διαπλοκής»

Έντονη είναι η αντίδραση της Κουμουνδούρου για τις ανεξέλεγκτες λίστες φοροφυγάδων – Εικόνα διάλυσης διαπίστωσαν κατά την επίσκεψη του Τσίπρα στο ΣΔΟΕ

Πολύ σοβαρές καθυστερήσεις και ανεπάρκεια στην εκτέλεση του έργου της, που είναι η ουσιαστική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής είναι τα βασικά συμπεράσματα που έβγαλαν στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την επίσκεψη τους στο ΣΔΟΕ σήμερα το πρωί.

Όπως λένε στην Κουμουνδούρου: « Πολύ σημαντικές υποθέσεις όπως η Λίστα Λαγκάρντ διεκπεραιώνονται με απαράδεκτα αργούς ρυθμούς, ενώ άλλες δεν ελέγχονται καν. Το δημόσιο απέχει από την διεκδίκηση τεράστιων χρηματικών ποσών, ενώ με την αδυναμία του ΣΔΟΕ η φοροδιαφυγή ενθαρρύνεται συστηματικά. Την ίδια στιγμή, προκειμένου να υπερκαλυφθούν οι εξοντωτικοί δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα, τα πιο αδύναμα στρώματα εξοντώνονται από την υπερφορολόγηση μισθών και συντάξεων, τα χαράτσια, τον ΕΝΦΙΑ».

Ανάμεσα στα οργανωτικά προβλήματα του Σώματος Δίωξης ο ΣΥΡΙΖΑ εντοπίζει τα ακόλουθα:

- Τα πιο σημαντικά είναι η έλλειψη προσωπικού (υπηρετούν 730 πανελλαδικά, ενώ προ Μνημονίου υπήρχαν 1500 οργανικές θέσεις), η έλλειψη βασικής υποδομής (υπολογιστές, σκάνερ, εκτυπωτές, συνδέσεις στο διαδίκτυο, λογισμικό, υπηρεσιακά αυτοκίνητα, μηχανήματα X_RAY για το λιμάνι του Πειραιά και άλλα σημεία εισόδου στη χώρα), η έλλειψη κονδυλίων για υπερωρίες και εκτός έδρας μετακινήσεις, η σύγχυση και αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων με άλλες οικονομικές υπηρεσίες.

-Η έλλειψη νομικής υποστήριξης των ελεγκτών. Οι οποίοι σε πολύ σοβαρές υποθέσεις βρίσκονται αντιμέτωποι με πανίσχυρα νομικά επιτελεία των ελεγχομένων.

-Ο κομματισμός. Η επιλογή υπηρεσιακών στελεχών με κομματικά κριτήρια είναι σχεδόν κανόνας. Πολλά ικανά υπηρεσιακά στελέχη μένουν αναξιοποίητα, εφ όσον δεν είναι πολιτικά ελεγχόμενα.

-Ο μεγάλος αριθμός εκκρεμών υποθέσεων. Μόνο από εισαγγελικές παραγγελίες, το ΣΔΟΕ έχει τουλάχιστον 20.000 υποθέσεις για έλεγχο.

Όπως χαρακτηριστικά λένε τα στελέχη που είναι δίπλα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ: «Οι αδυναμίες αυτές δεν είναι προβλήματα υπηρεσιακού αλλά πολιτικού χαρακτήρα. Διατηρώντας τις φορολογικές υπηρεσίες σε κατάσταση αδράνειας και αδυναμίας, η κυβέρνηση συντηρεί ένα άλλοθι για να αφήνει ανέλεγκτη την φοροδιαφυγή των ισχυρών. Έτσι, με σχεδόν απροκάλυπτο τρόπο, και μπροστά στα μάτια της δοκιμαζόμενης κοινωνίας, στήνεται ένα πάρτι φοροδιαφυγής και διαπλοκής, για το οποίο η χώρα μας έχει σχολιαστεί επανειλημμένα ακόμα και στα διεθνή ΜΜΕ».

Αναφέρουν μάλιστα ως χαρακτηριστικό το παράδειγμα της λίστας Λαγκάρντ, στην οποία εμπλέκονται ακόμα και πολιτικά πρόσωπα. Η υπόθεση παραδόθηκε στο ΣΔΟΕ μετά από τις γνωστές «διαδρομές» στα τέλη του 2012.

Ο έλεγχος ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2012. Από τις 2062 περιπτώσεις που αφορά η υπόθεση, το 2013 είχαν ελεγχθεί 5 υποθέσεις, και το 2014 έχουν ελεγχθεί 20. Με την λίστα Λαγκάρντ ασχολούνται μόνο 35 ελεγκτές του ΣΔΟΕ, οι οποίοι παράλληλα ασχολούνται και με άλλες υποθέσεις, την ίδια στιγμή που η υπόθεση παραγράφεται νομικά στις 31.12.2015. Από τις 25 υποθέσεις που έχουν ελεγχθεί, έχει διαπιστωθεί απόκρυψη εισοδημάτων ύψους 25 εκατομμυρίων, και οι φόροι που αναλογούν είναι τουλάχιστον 12 εκ. ευρώ.

Όπως τονίζουν στην Κουμουνδούρου ανάλογες υποθέσεις που εκκρεμούν, εκτός της Λίστας Λαγκάρντ, είναι:

• Η λίστα Λουξεμβούργου

• Η λίστα Ελλήνων με σκάφη υπό ολλανδική σημαία.

• Η λίστα Ελλήνων με ακίνητα στο Λονδίνο

• Η λίστα «Νικολούδη»

• Το «πόθεν έσχες» πολιτικών προσώπων.

• Οι υποθέσεις φοροδιαφυγής στις οποίες εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα.

• Οι έλεγχοι στις επιδοτήσεις – επιχορηγήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης

• Οι έλεγχοι σε επιχειρήσεις που σχετίζονται με Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Παράλληλα με το ΣΔΟΕ, το Κέντρο Φορολόγησης Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) ελέγχει, μεταξύ άλλων, και δύο ακόμα πολύ σημαντικές υπoθέσεις. Τα Εμβάσματα Εξωτερικού 2009 – 2011, και τις Off shore εταιρείες.

Τέλος θέτουν μια σειρά από ερωτήματα για τα οποία το υπουργείο Οικονομικών οφείλει να απαντήσει άμεσα στον ελληνικό λαό:

• Πότε έφτασε στην ελεγκτική υπηρεσία

• Πόσους φορολογούμενους ή εταιρείες αφορά

• Τι ποσοστό έχει ελεγχθεί μέχρι τώρα

• Πόσοι ελεγκτές ασχολούνται

• Αν έχει χορηγήσει στην ελέγχουσα υπηρεσία ειδικό λογισμικό και επιπλέον προσωπικό για την συγκεκριμένη υπόθεση

• Τι ποσά έχουν βεβαιωθεί μέχρι 30.6.2014

• Τι ποσά έχουν εισπραχθεί μέχρι 30. 6. 2014

• Τι έσοδα υπολογίζουν οι υπηρεσίες ότι θα βεβαιωθούν με την ολοκλήρωση της υπόθεσης

• Πότε παραγράφεται φορολογικά η υπόθεση

Διαβάστε επίσης:

Ανοίγει τα χαρτιά της η τρόικα

Δήμος Νέας Ιωνίας: Δημοτική βιβλιοθήκη για λίγους