ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σαμαράς: Μείωση 30% στον φόρο του πετρελαίου θέρμανσης, εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ

Σαμαράς: Μείωση 30% στον φόρο του πετρελαίου θέρμανσης, εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ

Μοίρασε ψίχουλα έχοντας πάρει τα πάντα από τους Έλληνες

Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός κ. Α. Σαμαράς.

«Η Ελλάδα κοιτάει πλέον μπροστά, περνάμε από τη διαρκή κατρακύλα στην άνοδο. Η Ελλάδα είναι τώρα πια όρθια, με πληγές που επουλώνονται και κοιτάμε μπροστά».

Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι η δικομματική κυβέρνηση έβαλε τέλος σε λάθη δεκαετιών. Άφησε αιχμές κατά της αντιπολίτευσης που όπως υποστήριξε πόνταρε σε σενάρια καταστροφής.

«Η Ελλάδα σηκώνεται στα πόδια της, πληγωμένη, αλλά σηκώνεται, δεν κοιτάει πια πίσω στο χθες, που τόσο μας πλήγωσε, κοιτάει στο αύριο, στη νέα Ελλάδα, από τη διαρκή κατρακύλα στη διαρκή άνοδο» τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ξεκινώντας την ομιλία του στα εγκαίνια της 79ης ΔΕΘ.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι για πρώτη φορά το πρόσημο της οικονομίας θα είναι θετικό, το τελευταίο τρίμηνο του 2014, ύστερα από 34 τρίμηνα, και παρουσίασε έναν «οδικό χάρτη» για την πορεία της χώρας, με «μόνο όπλο την αλήθεια» όπως υπογράμμισε.

Στράφηκε, δε, εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να τον κατονομάσει, λέγοντας ότι είχε επενδύσει στην καταστροφή της χώρας.

Ο κ. Σαμαράς αποδέχθηκε ότι έγιναν «λάθη» με τον ΕΝΦΙΑ, τα «οποία όμως διορθώνονται» και εξήγγειλε ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2015 θα υπάρξει πρόβλεψη για μείωση κατά 30% του ειδικού φόρου θέρμανσης, αλλά και για μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, ενώ προανήγγειλε πρόβλεψη και για τις δόσεις εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Σημείωσε ότι θα απλοποιηθούν οι διαδικασίες για την έκδοση των συντάξεων, ώστε αυτή να επιτυγχάνεται «με το πάτημα ενός κουμπιού», ενώ δεσμεύτηκε για άμεση αποκατάσταση των ενστόλων, με σημαντικές αυξήσεις, όσο επιτρέπουν τα δημοσιονομικά δεδομένα.

Εξήγγειλε ακόμη ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2015 θα συμπεριληφθούν οι τελικές αποφάσεις για μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και για τις δόσεις εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία και τα Ταμεία.

Σε ό,τι αφορά το χρέος, ο κ. Σαμαράς είπε ότι η Ελλάδα θα πάρει τους επόμενους μήνες επίσημη πιστοποίηση ότι το χρέος είναι βιώσιμο. «Παρά το γεγονός ότι παραμένει σε υψηλά επίπεδα, το χρέος έχει αρχίσει να μειώνεται οριακά σε απόλυτο αριθμό και αυτή η μείωση θα φανεί το επόμενο διάστημα και σε επίπεδο ποσοστού του ΑΕΠ», σημείωσε.

Για το θέμα των ενστόλων ανακοίνωσε ότι «η αποφαση του ΣτΕ θα εφαρμοστεί τουλάχιστον όσο μας επιτρέπουν οι ανάγκες του προϋπολογισμού» και ότι θα υπάρξει άμεσα η μέγιστη δυνατή αποκατάστασή των αποδοχών τους.
Αναφερόμενος στην αξιολόγηση, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι «αξιολόγηση δεν σημαίνει απόλυση» και ότι «οι άξιοι και οι εργατικοί πρέπει να αμείβονται και οι ανάξιοι να παραμερίζονται».

Ο Πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά και στην ανασκαφή στην Αρχαία Αμφίπολη, χαρακτηρίζοντας «μίζερους» όσους έσπευσαν να υποβαθμίσουν την ανακάλυψη. «Κανείς δεν μπορεί να πει ακόμη τι κρύβει το μηνμείο, αλλά ένας μακεδονικός τάφος αυτών των διαστάσεων είναι ήδη κάτι πάρα πολύ μεγάλο και μια ακόμη απόδειξη για την ελληνική ταυτότητα της Μακεδονίας μας», υπογράμμισε.

Διαβάστε επίσης:

«Αστακός» η ΔΕΘ

Τι έλεγε ο Σαμαράς στις προηγούμενες ΔΕΘ

Αποδοκιμάστηκε έντονα ο Χαρδούβελης

ΔΕΘ 2014: «Φρούριο» η Θεσσαλονίκη - Επί ποδός 4.000 αστυνομικοί

Τα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ. ενόψει των εγκαινίων της 79ης ΔΕΘ

ΔΕΘ: Οι συμβολικές επισκέψεις του Σαμαρά

Παρών ο Καραμανλής στην ομιλία Σαμαρά στη ΔΕΘ