ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Σαμαράς αρνείται τη μοναδική λύση για αποφυγή εκλογών

Ο Σαμαράς αρνείται τη μοναδική λύση για αποφυγή εκλογών

Για ποιο λόγο δεν προτείνει κανέναν υποψήφιο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο ΣΥΡΙΖΑ; Διότι οι παροικούντες την κοινοβουλευτική Ιερουσαλήμ γνωρίζουν καλά ότι το αμέσως επόμενο δευτερόλεπτο, ο Αντώνης Σαμαράς θα αποσύρει τον Σταύρο Δήμα και θα δηλώσει ότι ψηφίζει τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να εκλεγεί Πρόεδρος (ο... οιοσδήποτε) και να μην γίνουν εκλογές.

Του Διαμαντή Σεϊτανίδη
Αυτό σημαίνει ότι ο Α. Σαμαράς διαπραγματεύεται τα πάντα, προκειμένου να μη γίνουν εκλογές. Τα πάντα; Όχι ακριβώς...
Αυτό που κανείς κυβερνητικός δεν συζητά, κανείς δεν διαπραγματεύεται και κανείς δεν θέλει να τίθεται στο δημόσιο διάλογο, είναι η αποφυγή εκλογών με αλλαγή κυβερνητικού σχήματος και- φυσικά- πρωθυπουργού. Δηλαδή, αυτό που λέμε «κυβέρνηση ειδικού σκοπού».
Το σαββατοκύριακο ήλθαν στη δημοσιότητα πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες μια ομάδα 10-15 βουλευτών, προερχόμενη από τους ανεξάρτητους βουλευτές και τη ΔΗΜΑΡ, πρόκειται να καταθέσουν μέσα στην εβδομάδα, ιδιαίτερα αν στην πρώτη ψηφοφορία οι θετικές ψήφοι στον Σταύρο Δήμα δεν φτάσουν τους 170 (ενώ απαιτούνται στην 3η ψηφοφορία 180), συνολική πρόταση για κυβέρνηση ειδικού σκοπού η οποία: Θα εκλέξει Πρόεδρο, θα συμφωνήσει για εκλογές εντός του 2015, θα ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές μας και –το κυριότερο- θα εξασφαλίσει την ομαλή μετάβαση σε διενέργεια εκλογών, δηλαδή την πολυπόθητη πολιτική σταθερότητα, που τίναξε στον αέρα πριν από μια εβδομάδα ο κ. Σαμαράς με τις «πρωτοβουλίες» του.
Τίθεται, λοιπόν, το ερώτημα: αν είναι επικίνδυνος ο κ. Τσίπρας, όπως ισχυρίζεται ο κ. Σαμαράς, κι αν «η προκήρυξη εκλογών συνιστά πιστωτικό γεγονός» όπως λέει η κυρία Βούλτεψη, κι αν ενδεχόμενη άνοδος του κ. Τσίπρα θα σημάνει την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, τότε για ποιον ακριβώς λόγο ο κ. Σαμαράς και οι πραιτοριανοί του, αρνούνται να συζητήσουν κυβέρνηση ειδικού σκοπού; Με δεδομένη την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει οποιονδήποτε υποψήφιο, η μόνη περίπτωση να αποφευχθούν οι εκλογές είναι να πειστούν οι ανεξάρτητοι βουλευτές και οι βουλευτές των μικρότερων κομμάτων να ψηφίσουν Πρόεδρο Δημοκρατίας, αρνούμενοι την άμεση προσφυγή στις κάλπες. Την κυβέρνηση Σαμαρά, όπως έχουν πει οι περισσότεροι εξ αυτών, δεν την ψηφίζουν. Άρα, τι μένει; Αντικατάσταση Σαμαρά στην πρωθυπουργία ή «πιστωτικό γεγονός» κατά την κυρία Βούλτεψη, δηλαδή προκήρυξη εκλογών.
Τι είναι πιο σημαντικό για τον Αντώνη Σαμαρά; Να μείνει στην πρωθυπουργία ή να καταστραφεί ο τόπος;

Σχετικές ειδήσεις