ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γερμανία: Με μεγάλη πλειοψηφία αναμένεται να περάσει το ελληνικό αίτημα

Γερμανία: Με μεγάλη πλειοψηφία αναμένεται να περάσει το ελληνικό αίτημα

Την 4μηνη παράταση του προγράμματος στήριξης για την Ελλάδα αναμένεται να υπερψηφίσει σήμερα Παρασκευή (27/02/2015), με μεγάλη πλειοψηφία, η γερμανική ομοσπονδιακή Βουλή (Μπούντεστανγκ), ωστόσο αναμένονται κάποιες «διαρροές» βουλευτών από την κεντροδεξιά πτέρυγα της κυβέρνησης Μέρκελ.

Θετικά ήταν τα αποτελέσματα άλλωστε της πρώτης, ενδεικτικής ψηφοφορίας των Κ.Ο. Σοσιαλδημοκρατών και Χριστιανοδημοκρατών που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο με αντικείμενο την παράταση του ελληνικού προγράμματος. Οι δοκιμαστικές αυτές ψηφοφορίες διεξήχθησαν από τις Κ.Ο. ενόψει της αυριανής ψηφοφορίας στη γερμανική βουλή επί της παράτασης του ελληνικού προγράμματος, ενώ η θετική τους έκβαση δίνει μία πρώτη εικόνα και για το αποτέλεσμα της αυριανής τελικής ψηφοφορίας.

Ήδη από την Τρίτη ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ξεκίνησε έναν «μαραθώνιο» επαφών με τους γερμανούς βουλευτές προκειμένου να τους εξηγήσει τη συμφωνία με την Ελλάδα αλλά και να τους πείσει να ψηφίσουν υπέρ. Στο πλαίσιο αυτών αρχικών συζητήσεων, ο γερμανός υπ. Οικονομικών εισέπραξε την ανησυχία και τις επιφυλάξεις πολλών βουλευτών, κυρίως ως προς τη βούληση της νέας ελληνικής κυβέρνησης να υλοποιήσει στην πράξη τα συμφωνηθέντα.

Σε ανάλογη συνεδρίαση της ΚΟ των συγκυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών (SPD), και οι 193 βουλευτές εμφανίστηκαν υπέρ της έγκρισης του ελληνικού αιτήματος για 4μηνη παράταση της ευρωπαϊκής βοήθειας.

Υπέρ της παράτασης αναμένεται να ψηφίσουν και οι 63 βουλευτές των Πράσινων.

Κατά της ελληνικής πρότασης έχουν δηλώσει πως θα ταχθούν τέσσερις βουλευτές του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke), διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα λιτότητας που έχουν εφαρμοστεί στην Ελλάδα. Ακόμα 13 μέλη του κόμματος έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην λάβουν μέρος στην ψηφοφορία.

Η τελική στάση του κόμματος θα αποφασιστεί σήμερα το πρωί σε συνεδρίαση της ΚΟ.

Η ψηφοφορία θα ξεκινήσει στις 10.30 ώρα Ελλάδος και αναμένεται να κρατήσει 1 ώρα και 45 λεπτά, σύμφωνα με το επίσημο χρονοδιάγραμμα της Κάτω Βουλής της Γερμανίας.

Υπενθυμίζεται ότι δίχως την έγκριση της Μπούντεστανγκ δεν είναι δυνατό να τεθεί σε εφαρμογή η 4μηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος.

Σχετικές ειδήσεις