ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κρίσιμες επαφές Α. Τσίπρα μέσα στην εβδομάδα

Κρίσιμες επαφές Α. Τσίπρα μέσα στην εβδομάδα

Σειρά κρίσιμων, διεθνών επαφών θα έχει μέσα στην εβδομάδα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ιδιαίτερη σημασία θα έχει η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η οποία θα πραγματοποιηθεί μετά το Eurogroup, όπως έκανε γνωστό ο πρωθυπουργός, πιθανότατα την Τετάρτη, κατά την επίσκεψη του Α. Τσίπρα στις Βρυξέλλες, διαφορετικά πριν από τη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 19 και 20 Μαρτίου.

Στις Βρυξέλλες ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί επίσης με τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, αλλά και με άλλους κορυφαίους αξιωματούχους.

Την Πέμπτη ο Αλ. Τσίπρας θα μιλήσει στην Σύνοδο του ΟΟΣΑ για τις μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν στην Ελλάδα, ενώ θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση και με τον ΓΓ του Οργανισμού Άνχελ Γκουρία.

Τον πρωθυπουργό στο Παρίσι θα συνοδεύει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, που έτυχε το Σάββατο αποθεωτικής υποδοχής στο Συνέδριο του Σι Φέιν στην Ιρλανδία και σήμερα (09/03/2015) θα μιλήσει σε αίθουσα του Βρετανικού Κοινοβουλίου.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είχε προχές (07/04/2015) ο πρωθυπουργός, με την κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι η λιτότητα και η εμβάθυνσή της δεν είναι μεταρρύθμιση και αντιθέτως να αναζητεί μεταρρυθμίσεις που θα δώσουν προοπτικές απασχόλησης και θα τονώσουν την οικονομία.

Κατά πληροφορίες του Mega, μιλώντας με τον κ. Ολάντ η Αθήνα ζήτησε να τηρηθεί η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου.

Στον πρόεδρο της ΕΚΤ, ο έλληνας Πρωθυπουργός φέρεται να τόνισε ότι σέβεται την ανεξαρτησία του οργανισμού και το γεγονός ότι δεν δέχεται πολιτικές πιέσεις.

Υποστήριξε ωστόσο ότι θα πρέπει ο οργανισμός να κρατά ίδια στάση απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση είτε αυτή είναι κυβέρνηση της ΝΔ με υπουργό Οικονομικών τον κ. Χαρδούβελη, είτε είναι κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ με υπουργό Οικονομικών τον Γ. Βαρουφάκη.

Η Αθήνα, πάντως, αναζητά επειγόντως συμμαχίες στο ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς ακόμα και αν κατορθώσει να ξεπεράσει την οικονομική ασφυξία τώρα και την αξιολόγηση του Απριλίου, η διαπραγμάτευση του Ιουνίου θα είναι πολύ πιο δύσκολη.

Σχετικές ειδήσεις